Plutos veckobrev v.11

 

Hej alla familjer!

 

 

 

Matematik

 

 

För att leka med formerna och verkligen fokusera på deras egenskaper (sidor och hörnor) fick barnen tillverka var sitt eget Tangram och försöka skapa de bilder som de valde.

 

 

 

 

Tangram är ett kinesiskt pussel som består av sju exakta bitar, som tillsammans kan bilda en kvadrat. Av dessa sju bitar kan du sedan göra de mest fantastiska figurer.

Kanske vill ni prova hemma? Flera av barnen uttryckte att de skulle vilja visa er där hemma.

Barnen har gjort ett Tangrampussel av papper som de har fått ta med sig hem om de vill. Annars är ett tips att göra ett Tangram av den sortens disktrasa som är en kvadrat då du köper den. Det blir bra bitar av dem!

Om du googlar Tangram så kommer ni att hitta hur den ska klippas och också en massa olika figurer som ni kan försöka lägga.

 

 

Svenska

 

Veckans bokstav var U och vi sjöng olika sånger som innehöll ord som började på U, bl.a ”Skrammelbilen”, ”Jag leker träd”, ”Titta ut, titta ut en minut” och ”Bä bä vita lamm”.

Efter bokstavsslingan tittade vi på avsnittet om U i  ”Bästa bokstaven”. Därefter letade vi U-ord som vi gemensamt samlade på tavlan. Ord som har ett U i sig.

Under våra lektioner vid mattan får vi tillfälle till många samtal. Barnen delar med sig av upplevelser och erfarenheter som bearbetas då de sätter ord på dem. Det kan vara allt från vad man ska göra i eftermiddag till vad katten där hemma har dragit in. Det blir fina samtal mellan barnen och ett sätt att lära känna varandra ännu bättre. Det är också ett bra och tryggt tillfälle att öva sig i att uttrycka sig till flera mottagare, att lyssna aktivt och att ställa relevanta frågor.

 

 

Natur

 

Vid naturtillfällena har nu grupperna planterat de små, små fröna från grankottarna som vi tog in. Barnen har har också börjat forska om de djur som de fick tilldelade sig. Det ritas, skrivs, bläddras i böcker och läses i faktaböcker. En grupp ringde till en älgexpert i Ockelbo och pratade även med personal på Skansen för att ta reda på mer om älgen.

 

Berätta för någon där hemma om:

Vad tror du att fröna behöver för att växa? Varför tror du det?

Vilket djur forskar du om? Har du lärt dig något nytt om det djuret? Hur tog du reda på det?

 

 

Raster

 

”-Styltorna är ute!”

Varje årstid har sin charm. Med våren kommer styltor, hoppstyltor och hopprepen fram.

Fina kompisar som redan kommit på tekniken med styltorna har givit tips och glada hejarop till de som nu övar för första gången.

Plutoeleverna utnyttjar hela gården och leker överallt. Vi har också lekar i buskarna, i stallet, i klätterställningen och spel vid pingisbordet och på bandy- resp tennisplanen. Gungorna går varma och är lite lättare att använda nu då det torkat upp lite och inte finns en swimmingpool under dem…

 

 

 

 

 

Plantering på fritids

 

Vi ber er att ta en (urdiskad och torr) botten på ett mjölkpaket, som barnen ska använda då vi ska plantera under vår fritidstid på eftermiddagarna.

 

 

Påsklovsanmälan

 

Snart är det Påsklov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät.

Klicka här

Kom ihåg att sista anmälningsdatum är 27/3.

Fritids har öppet Måndag 10/4 – onsdag 12/4 kl. 7.30-17.00.

Torsdag 13/4 är det dag före röd dag och fritids har öppet 7.30-15.00.

Mvh Fritids

 

                                                                                                    Trevlig helg!

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']