Plutos veckobrev v.12

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse
Vi har läst Djurens rekord och arbetet med ordbilden är. Vi har samtalat om vad saker är, och kring vilka ord vi kan kan använda för att beskriva sakers egenskaper. Vi använde mönstermeningen “… är …” och hittade på  olika meningar tillsammans.

I arbetsboken har vi övat på att känna igen och ringa in ordbilden är. Vi har skrivit//fyllt i ordbilden är samt ritat en bild i ramen på det vi vill beskriva.

 

Bokstav och ljud
Veckans bokstav var Dd. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Dd. I ordlådan låg orden: DINOSAURIE, DRAKE, DROMEDAR, DAGGKÅPA och DAGGMASK. Vi sjöng och dansade till “Drakens dans”, “Dinosauriernas Alfabet”, “Elva dromedarer” och Majas Alfabetsvisa om “Daggkåpan”. Vi tittade även på Lennart Hellsings ramsa om “Daniel Doppsko”.
På Läsresans webb har vi titta på olika bilder, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Dd. I arbetsboken har vi arbeta med Dd-uppgifterna och på ipadsen har vi spelat Dd-spelen i skolplus/bokstavståget. Som extrauppgift kunde vi sedan välja olika bokstavsövningar/spel som “labyrinten”, “hitta bokstaven” och “läs-domino” (från https://lararenellybonner.se)

 

Språklek
Vi har arbetat med lägesord: på, under, över, brevid, mellan, framför, bakom. Vi pratade om höger och vänster. Vi såg en film med filurerna och Matilda. Där skogsspöket kom och gav Matilda en beskrivning på hur hon skulle gå för att hitta filurerna som verkligen behövde Matildas hjälp. Vi arbetade tillsammans i tillhörande filur häfte där vi övade vidare på dessa lägesord. Innan vi arbetade i häftet fick vi prova att ställa oss på en stol, ligga med huvudet under stolen, stå bakom trappan, stå framför trappan och mellan två bord.

 

 

MATEMATIK

I matten har vi tolkat koder. Christina hade med sig en “robot” som var programmerad för att göra något som eleverna fick ta reda på. Till roboten fanns papper i olika form och färg, det fanns cirklar, trianglar och rektanglar i färgerna gul, röd och blå. Vi skulle välja en form med någon av färgerna och skicka in den på ena sidan av roboten och på andra sidan kom det då ut samma form men en annan färg. Vi kom på att om man skickade in en gul fick man ut en röd och skickade man in en röd fick man ut en blå och då kan ni gissa vilken färg som kom ut och vi skickade in en blå. Vi har också spelat bingo å vad roligt det var.

Vi har arbetat med talraden räknat olika saker på en bild samt genom att dra prick till prick från siffran 1 till 12. vi har också arbetat med begreppet hälften av antal och hälften så många.

 

IDROTT

Denna vecka hade gröna gruppen idrott tillsammans med Trixie. Vi lekte “Ögat ser” och ärtpåse leken “Cowboy”.

 

NO

Denna vecka har röda gruppen gjort klart sina uppfinningar och får nu ta hem dem. Nästa vecka ska gröna gruppen få göra klart sina uppfinningar.

 

SO

Rocka socka
I veckan har vi uppmärksammat världsdagen för Down syndrom den 23/3 och allas lika värde. Vi har lyssnat på Max som berättade mer för oss om Down syndrom och varför vi rockar sockorna (har två olika strumpor på oss) just denna 23/3 . Vi har pratat om varför olika är bra och satt ord på vad som är unikt med oss själva. Vi har gjort ett arbetsblad (från: www.frokenanna.se) kopplat till detta och sjungit Rocka socka låten.

 

 

Vara vänner
Vi har tittat på avsnitt 5. En berättelse om att bli sviken. ”Emanuel och Elvira är kompisar, men bara hemma. I skolan umgås de inte. Emanuel vill inte det eftersom han är rädd för att blir retad om han leker med en tjej. Elvira förstår inte hur han kan vara så snäll hemma, men så konstig i skolan. En dag råkar Elvira höra hur Emanuel skämtar med de andra killarna om hennes mamma.

Vi pratade tillsammans om hur det känns att bli sviken. Hur kan vi göra när någon är hur schysst som helst när man är hemma, men när man är i skolan så vill man inte visa att man är vänner. Många bra idéer kom upp och vi var överens om att det inte finns varken tjejbaciller eller killbaciller. Vi kan leka med alla och det är inte konstigt. Vi sa också att vi kan prata med den kompis vi tycker sviker oss samt prata med en vuxen som kan hjälpa till.

 

Mångrupper

Nix – Bild
Denna vecka på bilden har vi pratat mer om våra primärfärger (grundfärger) och våra sekundärfärger. Vi har målat våra färgcirklar där vi bara haft tillgång till våra grundfärger och fått blanda sekundärfärgerna själva.

Charon – Simskola
Den här veckan åkte gruppen Charon till simskolan tillsammans med Trixie. Vi övade bröstsim med och utan flythjälpmedel utifrån vår individuella nivå.

Hydra – Dramalek

  • Vad gjorde vi förra gången?
  • Namnkedjan
  • Charadpåsen
  • Rörelsestopp
  • Hunden och benet
  • Hur kändes det idag?

Vad gjorde vi förra gången? Vi börjar alltid med att tänka tillbaka på förra veckans innehåll, det är ju svårt att komma ihåg vad som hände för en vecka sedan.

Charadpåsen: i den här dramaövningen gör vi små charader för varandra genom att låtsas plocka upp en sak ur en tom tygpåse och sedan visa med rörelser vad man kan göra med den. Vi fick se olika små djur, vad man kan göra med hammare och spik, någon visade hur man lagar mat.
Hunden och benet: vi kände oss inte färdiga med den här leken som vi provade förra gången så det blev en repris på den. Vi mötte olika djur som t.ex en krokodil, olika katter, hundar, en unicorn.

Inför nästa gång önskade några kompisar leka Katten och råttorna, Godismonstret och Pomperipossa.

 

FRITIDS

Veckans aktiviteter

Fritidsgympa
Efter fritidssamlingen i tisdags gick ett stort gäng plutokompisar ner till stora fotbollsplanen (nedanför Amfiteatern) tillsammans med Titti och Lisa och lekte lekar. Några tisdagar framöver kommer vi erbjuda fritidsgympa ute som en aktivitet.

Skogen
Nu har båda grupperna varit vid Raketen var sin torsdagseftermiddag. Vi har frågat barnen vad de vill göra när vi går iväg och båda grupperna har svarat att de vill leka i skogen, både egna lekar men också grupplekar som leds av oss vuxna. Fika står också på önskelistan.
Nästa vecka är det grön grupp som går iväg. Om ni behöver hämta tidigare än 15.00 vill vi att ni meddelar det i schoolsoft. Barn som hämtas efter 15.00 får gå med till skogen om inget annat meddelat oss.

Veckans pyssel
Den här veckan har vi dukat upp med vattenfärger i ateljen och inspirerat barnen att måla olika djur.

Rastaktiviteter
Nu har vi öppnat upp för bandyspel igen eftersom isen smält undan och det torkat upp på planen. Vi provar ett nytt system för alla klasser i Mellangården gällande utlåning av klubbor där varje klass har sina egna klubbor att låna. På detta sätt hoppas vi att eleverna är mer rädda om klubborna och att de lämnar tillbaka dem till en vuxen på skolgården istället för att lämna dem kvar på planen.

 

Skola och hem

Information

Påsklov v.15
Nu är det dags att anmäla era tider inför påsklovet.
*Torsdag 14/4 stänger fritids 15:00
*Fredag 15/4 är fritids stängt pga röd dag.
*Måndag 18/4 är fritids stängt pga röd dag.
Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.
Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Nästa vecka
Måndag: Sovmorgon/fritids. Skolstart 9.20
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Röd grupp idrott.Grön grupp NO. Grön grupp till skogen 14.30-15.45. Hämtning före 15.00 meddelas i schoolsoft.
Fredag: Mångrupper. Charon = simskola skolstart 7.50 Nix= bild och Hydra = dramalek skolstart 8.20.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger