Plutos veckobrev v.13

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Denna vecka hade Röd grupp NO. Vi pratade om vad ekorren gör på vintern och ritade in vinterdelen av ekorren.

Sedan tittade vi på “Varmt, kallt och mittemellan” om våren och gjorde en tankekarta om vad som händer i naturen på våren. 

 

 

I dag fredag tog vi en spontan utflykt till statyn “Guds hand” nere vid sjön. Vi funderade runt statyn med VT-rutinen I see, I think, I wonder. 

Plutobarnen såg massor:

 • en stor hand
 • en människa
 • en rumpa
 • en kille

 

De tänkte:

 • Det kanske är Jesus
 • Han tittar upp mot alla i himlen.
 • Han väntar på natten så att han kan se stjärnorna.

 

De undrade:

 • vem är människan?
 • vems är den stora handen?
 • vad är den gjord av?
 • varför tittar människan uppåt?

 

Sedan lekte vi en stund i skogen där det fanns massor med spännande saker. Roliga gamla träd att klättra i, vild gräslök, skelettdelar från djur, trädsvampar och blåsippor.

 

 

Ute på gården har vi hittat massor med djur under veckan. En stor padda hade vaknat upp ur vintersömnen och blev jätterädd när vi skulle titta på den. Den försökte kliva in till gröna klassrummet igenom en liten springa men det gick ju inte. Vi bar försiktigt iväg grodan upp till ett hål i slänten och lämnade den ifred där. Vi hittade två flugor som försökte föröka sig i vårsolen. Fem flugor och en fjäril satt och solade sig på husväggen. En nattfjäril var nog lite nyvaken för den flög omkring på skolgården i solen. Vi har sett flera bin som säkert kommer uppifrån bikuporna på väg upp till Raketen. Ett hade dött och om man tittade närmare på det så kunde man se att den hade gadden ute. 

 

 

IDROTT

Denna veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde lektionen med “Väcka Kroppen” och “Rörelsestopp”.

 

Denna vecka var huvudaktiviteten “Myrornaslek”. Det är en bollek där eleverna är indelade i två myrlag med varsin myrdrottning. Leken gick ut på att arbetarmyrorna som var uppdelade på varsin planhalva skulle kasta myrägg (bollar) till sin drottning som stod på en tjockmatta på andra sidan planhalvan. 

När alla ägg hade hamnat i någon av lagens skattkistor räknade vi hur många varje lag hade lyckats samla in. 

 

Vi hjälptes sedan åt att plocka undan och avlsutade passet med att varva ner sittandes i skräddarställning i en ring och gemensamt ta några djupa och lugnande andetag. 

Vi avslutade med att utvärdera leken med hjälp av “Tummen”. 

 

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Vv och Ww. I lådan låg bilder och ordbilderna VÅR, VÄDER, VANTE, VALLMO, WC, WIPPET HUND och WINERBRÖD. Vi sjöng om våren “Titta ut en minut”, om vädret “Jag öppnar fönstret” och Majas abc-sång om “Vallmo”. Vi tittade på en kort film ”Vad är väder?” och “Bokstavståget” om både Vv och Ww. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och i Bokstavsboken och samlat ord som börjar, innehåller eller slutar på Vv och Ww. 

Som extrauppgift fanns två extra arbetsblad och de som ville fick även färglägga ett vantpar som vi ska skapa ett memory av till vår spelhylla. 

 

 

MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi gjort additionsloppor. Den röda gruppen har gjort en sida i matteboken som grön redan hade gjort. Det handlade om att tolka enkla koder genom att rita en bild där färgerna byter plats enligt ett mönster. Den gröna gruppen som redan hade gjort denna sida fortsatte att rita räknemåla. Vi har också fortsatt med Mattemellis och under veckan har tio barn till fått sitta i kassan. 

 

 

Som allt annat så tvättar vi också pengarna som vi handlar för på Mattemellis. Det fanns bland annat pannkakor och pepparkaka att köpa, lite mysigt slut på veckan.

 

 

 

 

SO

Bondgårdsprojekt och musikal

I fredags presenterade och läste vi musikalberättelsen om “Djuren i Kackelgården” för barnen. Vi lyssnade även på utvalda delar från alla sånger. Vi berättade att nuvarande ettor och tvåor valt att göra denna musikal som ett roligt avslut på Plutoåret. Vi frågade sedan nuvarande Plutokompisar om även de skulle tyckta att det var en kul grej, var på majoriteten av kompisar svarade med ett rungande JAAAAAA!. 

Under vårterminen kommer vi som anknytning till musikalen att arbeta med några av de vanligaste bondgårdsdjuren och lära oss mer om dem. 

 

 

 

FRITIDS

Den här veckan har vi satsat mycket på utevistelse. Vädret har varit vårfint och vi har tagit fram mer material till vår bod så barnen kan låna fler saker under raster och fritids utetid. 

 

Skola och hem

 

Information

 

Lämna ute – hämta ute

För att minska antal vuxna i våra lokaler på grund av rådande läge, tänker vi så här i Pluto. 

 

Lämna ute:

 • Ni som har ansökt att lämna mellan 07:00 – 07:30 lämnar i möjligaste mån i hall/kapprum.
 • Ni som kommer mellan 07.30 – 08:00 lämnar i möjligaste mån barnen i kapprum/hall. 
 • Ni som kommer med era barn mellan kl. 08:00 – 08:30 lämnar till den pedagog som är ute och checkar in (Anna, Maria eller Lisa). Efter lämning kan ditt barn välja att gå in eller stanna kvar ute och leka.

 

Har ditt barn en tuff morgon och är ledset säger ni förstås till om hjälp oavsett vilken tid ni kommer och lämnar. 

 

Hämta ute: 

 • På eftermiddagarna kommer vi att vara ute på gården varje dag till kl.15:00, därefter kan de barn som vill gå in och vara inne tom kl.16:00.
 • Mellan 16 – 17 är vi ute och leker och äter frukt tillsammans med övriga fritids på framsidan av Mellangården.
 • Hämtar ni barn mellan 15 – 16 säger ni till Titti som går in och ber era barn att klä på sig och gå ut till er.

 

Kläder

Vi ber er nu att se över och ev uppdatera barnens klädutrustning eftersom vi kommer att vara utomhus mycket under våren. 

Det är bra om det finns regnkläder och gummistövlar, tunnare överdragsbyxor/jacka samt vinterkläder kvar på kroken ifall det blir kyligt igen.

Vid behov av påfyllning med extrakläder till lådorna i hallen går det naturligtvis bra att gå in och göra det.

 

Nya rutiner – barnen är informerade

Vi har i samlingar under veckan pratat med barnen om de nya rutinerna. Lyssnat på deras frågor och berättat varför vi behöver göra så här.

 

Nästa vecka

Måndag: Röd/idrott. Grön/NO. Fritidsgympa har vi utomhus kl.15-16 med de barn som önskar från både grön och röd grupp.

Tisdag:

Onsdag: Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.

Torsdag:

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

3 kommentarer

 • Susanne säger:

  Tack för en bra vecka! Bra upplägg vad gäller lämning och hämtning. Härligt att ni är ute så mycket:-) Trevlig helg! önskar Lisa med familj

Kommenteringen är stängd.