Plutos veckobrev v.16

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Vv och Ww. I lådan låg bilder och ordbilderna VÅR, VÄDER, VANTE, VALLMO, WC, WIPPET HUND och WINERBRÖD. Vi sjöng om våren “Titta ut en minut”, om vädret “Jag öppnar fönstret” och Majas abc-sång om “Vallmo”. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och samlat ord som börjar, innehåller eller slutar på Vv och Ww. Vi har också färglagt ett varsitt vantpar som vi skapade två memoryspel av till våra spelhyllor. 

 

 

 

 

Språklust 

Vi har pratat om våra veckodagar, hur många det är, vad det heter och hur de fått sitt namn. Vi har lyssnat och sjungit med i Ubbe och Markus bästa “Veckodagssången” och Gåspennans “Veckans dagar”. Vi har arbetat i par med en uppgift där vi fick övat på att skriva veckodagarnas namn och placera i vilken ordning de kommer. 

 

 

 

 

MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi tränat på begreppet hälften. Vi såg ett avsnitt av katten, musen, tiotusen. Sedan gjorde vi två sidor i matteboken som handlade om hälften. Vi tittade också på ett avsnitt av Livet i mattelandet om hälften och dubbelt.

 

I Sifferverkstan vill en ensam musketör ha en fyra för att kunna bli de tre musketörernas fjärde vän. Men hur ska det gå, när alla fyror är slut? I Räknebageriet vill syskonen Teddy och Freddy hela tiden ha dubbelt så många frallor som den andra. Till Geometribanken kommer en man som är på jakt efter ett fyrkantigt lock att lägga på sin stora korg. Vad är det som inte får smita ut? (svtplay.se)

 

Vi ritade bilder där siffror talade om vilken färg det skulle vara och tränade på att skriva siffrorna åt rätt håll.

 

 

 

NO

Den här veckan hade grön grupp NO. Vi började med att repetera vårtecken och sedan fick alla färglägga ramen runt tankekartan om vad som händer i naturen på våren. Efter det tittade vi på ett avsnitt av djurverket. Den här gången handlade det om ett djur som lämnar långa trådar efter sig i skogen. 

 

Ute på gården hittade några Plutosar en padda som visade sig var antaglingen en stor paddhona och två friare som kramade sig fast krampartat på hennes rygg. Vi flyttade dem till en mer skyddad plats i taggbuskarna.

 

 

 

 

 

IDROTT

Den här veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen”. Efter det lekte vi “Rörelsekull” och “Här kommer vi”. 

 

Rörelsekull

I leken “Rörelsekull” gällde det att passa sig för de fyra kullarna (röd, grön, gul eller blå). Om du blev kullad fick du ta dig till den rörelestation som hade samma färg som kullarens band och utföra övningen. När vi var klara med ett uppdraget vara vi med och blev jagade igen. 

Röd = rulla stock på mattan

Gul = hoppa harskutt på bänkarna

Blå = hoppa 5 upphopp på mattan

Grön = Gå balansgång på bänkarna

 

Här kommer vi

Vi har också lekt en variant av leken “Här kommer vi” som är en slags kombinerad chard- och kullek. I denna lek var vi indelade i två lag. Leken gick ut på att lyckas gissa vad de andra laget försökte föreställa (racerförare, studsbollar mm). När ena laget gissat rätt fick de springa fram och kulla de andra. De som blev kullade fick sedan byta lag. Sedan bytte lagen uppgift. Nu var de andra lagets tur att hitta på någon charad och sedan bli jagade. 

 

Plutokompis!

Berätta för någon där hemma, vilken lek tyckte du bäst om, “Rörelsekull” eller “Här kommer vi”?

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Simskola (Nix)

Den här veckan har vi fortsatt att öva på tekniken i både ben- och armtagen. Vi har simmat bröst och ryggsim med och utan flythjälpmedel. Några elever har övat på simma en längre sträcka i den stora bassängen. 

 

Dramalek (Charon)

  • Namnkedjan
  • Charadpåsen
  • Rörelsestopp
  • Katten och råttorna
  • Sagomassage

 

Charadpåsen. Den som får tygpåsen i handen låtsas plocka upp något, visar med händerna vad det är och vi andra gissar. Vi fick tex se tandborstning, hårborstning och tofsuppsättning av hår, toalett-tvätt, en kompis visade när den plockade äpplen från träd, någon tvättade sig med en bit tvål, en kompis målade läpparna med läppstift och en visade en galopperande häst med sina fingrar.

 

Rörelsestopp. Vi rörde oss till musik och stannade i rörelsen när musiken stoppades. Sista gången skulle alla på något sätt nudda en kompis så att alla tillsammans kunde bilda en kompiskedja, och vi lyckades 🙂

 

Katten och råttorna. Det ligger en sovande katt i mitten och runt omkring finns olika råttbon. Där bor gåråttor, springråttor, smygråttor och galoppråttor. Råttorna ska lyssna efter deras rytm från tamburinen och ta sig ut från sina bon för att röra sig runt katten. När det blir tyst försöker råttorna ta sig tillbaka till sina bon, om de inte blir fångade av katten.

 

Sagomassage. Vi avslutade med massagesagan – katten Whiskas. De barn som kände sig bekväma med att prova på satt i par framför och bakom varandra på mattan och fick både ge och ta emot massage.

 

Sagomattan (Hydra)

Vi började med att se avsnitt två av Sagomattan. Sedan gjorde vi vår saga genom att dra sagostenar ur påsarna. Den här gången fick de barn som inte dragit någon sten göra det. Sagan skulle handla om:

 

Huvudperson – en prinsessa

Plats – en rymdraket

Problem – en jättemyra

Hjälpare – en blå filur

Lösning – en nyckel

Slut – prinsesstårta

 

 

Sedan lärde vi oss hur man kan rita en bild på ipaden och hur man gör för att skicka den till min dator.

 

Klicka på bilden för att läsa sagan.

 

 

FRITIDS

 

Aktiviteter som pågått under veckan:

 

Skogen

Den gröna gruppen gick till skogen (Raketen) och lekte i torsdags. Platsen hade förändrats sedan i höstas. Vad hade hänt? (skogsavverkning) 

 

Leklådor

Vi har presenterat två nya leklådor som barnen kan låna när de är inne på fritids.

Agent och spionlådan och Doktorslådan. 

 

 

Pyssel i ateljen

Några kompisar har provat att arbeta med en lera som inte behöver brännas i ugnen utan lufttorkar snabbt. De har kavlat in naturmaterial i leran, som då bildar olika mönster, och sedan målat.

 

 

 

Skola och hem

 

Information

Under vecka 19 kommer inte någon skolverksamhet att pågå pga studiedagar och lovdagar. Vilket betyder att man får vara ledig hela veckan utan att ansöka om ledighet. 

Fritids/klubbens öppettider och tillgänglighet är även begränsad, se nedan: 

 

Måndag 10/5. SEPARAT ANMÄLAN KRÄVS, via mail pga att all ordinarie personal är på fortbildning. Se tidigare utskick på SS av skolledningen. 

 

Tisdag 11/5, Fritids/klubben öppet som vanligt. 

Onsdag 12/5, Fritids/klubben öppet, stänger 15.00 pga dag före röd dag. 

 

Torsdag 13/5, Stängt pga röd dag. 

Fredag 14/5, Stängt pga lovdag i kompensation för 6/6 som sker på helgdag detta år. 

 

Ni gör er anmälan ang. tis-ons i schoolsoft, under kommentar från vårdnadshavare skriver ni Närvaro alt. Ledig. Vi behöver er anmälan senast 26/4.

 

Hälsningar Fritids och Klubben 

 

Nästa vecka

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Röd grupp går till skogen 14:30-15:45. Vid tidigare hämtning meddela i schoolsoft.

 

Fredag: Valborg. Fritids stänger 15:00. Städdag. Om du vill kan du ta med handskar och en namnad sopborste.

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.