Plutos veckobrev v. 17

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

Denna vecka blev lite annorlunda, då ni under tisdagen fick arbeta med hemuppgifter på grund av strömavbrottet på skolan.

 

SVENSKA – MATEMATIK

Denna vecka gick vi till skogen med röd och grön och hade svenska och matematik. Där vi arbetade i smågrupper med olika uppgifter. Vi lade mönster med naturmaterial till exempel två pinnar, en sten, två pinnar, en sten. Hitta 10, vi har hade med oss sifferpapper med siffrorna 1 till 10. uppgiften gick ut på att lika många antal saker som siffran visar,  till exempel en kotte, två pinnar, tre barr osv. Sista uppgiften var att skriva sitt eget namn med hjälp av naturmaterial. Vi avrundande med en stunds fri lek. Då många valde att leka rollekar av olika slag, utforska småkryp eller klättra i träd.

 

IDROTT

Denna vecka hade gröna gruppen idrott. Som uppvärmningen inledde vi med “Väcka kroppen” och rörelseleken “Alla som…” Alla stod i en cirkel i varsin rockring. Annika som ledde lekarna denna gång, ropade ut olika påstående (alla som… har något grönt på sig / tycker om glass etc.) och när påståendet stämde in på dig, fick du springa ett varv runt ringen.

Huvudaktiviteten denna gång var “Bollkontroll”. Alla fick en varsin mjuk boll och sedan gällde det att röra sig runt i rummet och samtidigt utföra olika övningar med bollen.

Enskilt
-rulla över med händerna
-rulla bollen med fötterna
-rulla bollen med huvudet
-studsa bollen med händerna
-kasta och fånga
-kasta, klappa och fånga.

I par
-rulla till varandra – öka avståndet
-studsa bollen till varandra – öka avståndet
-kasta och fånga till varandra – öka avståndet
-kasta överarmskast och underarmskast.

Vi avslutade passet med utvärdering i ringen med verktyget “Tummen”.

 

 

NO

Det var så passande att ni arbetade med vårtecken när ni var hemma, så vi hade lite mer koll på vad som händer nu på våren. Det var intressant att höra vilka vårtecken ni hittat och ser era teckningar. Under lektionen pratade vi vidare om våren och sedan skapade vi en egen vårblomma som nu pryder klassrummet.

 

SO

Nix (bild)
Idag har vi arbetat vidare med mönster och även med rita andra hälften. Denna gång fick vi en utmaning när det inte bara var tecknade djur som skulle ritas andra hälften utan också foton på djur.

 

Charon (simskola)
Den här veckan på simskolan har vi fortsatt att öva på simma bröst- och ryggsim med och utan flythjälpmedel. Vi övade också öva på livräddning med livboj. I par fick barnen turas om att vara den som var nödställd och den som var livräddare. Den som var nödställd flöt ute i vattnet och signalerade med armarna att det behövde hjälp. Den andra fick simma ut med livbojen och sedan bogsera in sin kompis till kanten. Bra jobbat allihop!

 

Hydra (dramalek)

  • Namnkedjan
  • Det här är ingen stol…
  • Sagomassage

Det här är ingen stol: I dramaövningen ‘Det här är ingen stol’ ställer vi en stol i mitten av samlingsringen som får symbolisera olika saker som vi fantiserar om i en lek/charad. Den som vill hittar på vad stolen ska föreställa och gör sedan en liten charad kring det. Sedan får de andra barnen gissa vad det handlade om och vad stolen föreställde. Vi fick tex se någon som byggde en leksakshäst, ett pokemonsjukhus, någon körde bil, en annan kompis red på en häst. Roligt att så många kompisar ville och vågade visa sin charad.

 

Vårstädning och hattparad 
Idag (fredag) har vi vårstädat på skolgården som endel i vårt Grönflaggarbete på skolan.  Vilket fantastisk engagemang och hårt arbete vi alla la ner på att få skolgården extra fin. Vi har också firat våren med en fantastisk hattparad nere vid Amfiteatern. Hattarna har vi arbetat med under veckan, samt övat in de tre allsånger som vi sjöng tillsammans med åk-1-3. När det var vår tur att visa upp våra hattar paraderade vi fram och sjöng med i låten Bokstavslandet.

 

 

Skola och hem

 

Vattenflaska och frukt
Vi märker att barnen så här i vårtider springer och skuttar runt mer och blir törstiga och hungriga. Därför vill vi att ni föräldrar hjälper dem att ta hit en vattenflaska, och för de barn som behöver en smörgås eller extra frukt får hjälp att förbereda det på morgonen. Vi önskar också att riskakor och div kex stannar hemma eftersom dessa inte hjälper när man är hungrig. Kex och riskakor kan tyvärr bidra till att vissa kompisar bjuds in att smaka, vilket inte gynnar det positiva kompisklimat vi eftersträvar.

 

Skolloppet 6/5
På fredag nästa vecka den 6/5 springer vi skolloppet till förmån för barncancerfonden. Under en avsatt tid kommer vi att försöka samla så många varv vi kan genom att gå eller springa runt en snitslad bana. För att göra denna dag lite extra festlig, får de barn som vill klä ut sig, det mesta i utklädningsväg går bra. Men vi avråder från masker som täcker ansiktet och övrig rekvisita.

 

Fritidshemmets dag 10/5
Tisdagen den 10/5 kl.14.00-15.30 firar vi Fritidshemmets dag med olika lekstationer på skolgården där alla fritidsbarn från Mellangården (f-3) och de barn som går i Storgårdens fritidsklubb (4-6) deltar. Mellanmålet serveras utomhus (vi grillar korv) och plutobarnen äter först av alla (kl.14). När ni hämtar under eftermiddagen är det viktigt att söka upp Maria (grön väst) som checkar ut!

 

Skolans dag 11/5
Skolans dag är en årlig tradition som vi har på på Lemshaga, där alla klasser (f-9) har öppet hus. Den 11/5 mellan 13.00-15.00 är ni Lemshaga-familjer och andra intresserade, välkomna att besöka skolan. Denna dag kommer ni kunna går runt och titta i de olika gårdarna, samt se ett urval av vad alla klasser har arbetat med under året. Det kommer finnas olika stationer som en får prova på och Mars-klasserna (åk 5) kommer att ha en försäljning av fika utanför Storgården.
På Pluto kommer ni att få prova på olika stationer i matte, svenska, NO, idrott och bild både ute på gården och inne klassrummen. Varmt välkomna!

Föräldrabrev Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2022

Viktigt!
Denna dag är det extra viktigt att den vuxna som hämtar är noga med att checka ut sitt barn hos den Pluto pedagog som har den gröna västen på sig. Först efter att ert barn har blivit utcheckat får de gå runt på skolgården tillsammans med er.
Några av oss pedagoger kommer att gå runt och titta med de barn vars föräldrar inte har möjlighet att delta denna dag. För att vi pedagoger ska kunna organisera oss på bästa sätt, önskar vi att ni meddelar oss om ni inte har möjlighet att delta mellan 13-15.

 

Anmäl närvaro/ledighet
Hej alla familjer!
På måndag stänger anmälningarna inför Kristi himmelsfärdsveckan (v.21). Se till att fylla i era tider under helgen.
Vi önskar även att ni börjar fundera inför sommarveckorna och fyller i närvaro alternativt frånvaro i schoolsoft. Fritids är stängt fyra veckor i juli. (v.28-31)
Hoppas ni får en fin valborgshelg!
Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Nästa vecka
Måndag: Sovmorgon / fritids. Skolstart 9.20
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Gröna gruppen NO, röda gruppen idrott. Gröna gruppen skogen.
Fredag: Fm. Mångrupper, sista lektionen: Charon – simskola samling 7.50. Nix och Hydra börjar som vanligt 8.20. Em. Skolloppet 12.30-13.30.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger