Plutos veckobrev v.17

Hej alla Plutofamiljer!

 

Skogen
Vi startade upp veckan tillsammans genom att ta en promenad till vår nya skogsplats vid den gamla eken. Det är en magisk plats som bjuder in till rollekar och kojlek under de stora granarna och det finns många olika sorters träd som är perfekta att klättra i. Genom att klättra i träd får barnen förutom möjligheten till att öva sin motorik även lära känna sina egna begränsningar och utmana dem.
Det är också ett mycket bra ställe om man vill utforska naturen lite närmare. Spännande fynd denna dag var bland annat en gul lite larv och ekollonhattar. Några kompisar hittade även växten Stensöta vars rot sägs ha en smak av lakrits. De provsmakade men konstaterade att den nog inte var riktigt mogen än då lakritssmaken var näst intill obefintlig.

  

 

 

Matematik
Under veckan har vi arbetat med begreppet längd på olika sätt. Vi har tittat på de matematiska måtten, millimeter, centimeter, decimeter och meter, med störst fokus på centimeter och meter. Med hjälp varsitt måttband har vi sedan utforskat klassrummet och mätt olika föremål och arbetat i matematikboken med uppgifterna kopplade till längd.

Vad är det här och vad kan vi använda den till?
-Jag vet vad det heter, det är ett måttband.
-Min mamma hade en sådan när vi skulle mäta saker i huset för att veta hur långt det var mellan olika saker.
-Man kan mäta en soffa.
-Man kan mäta plankor också , om man ska bygga något. Som ett hundhus.
-Om man ska sy något så kan man behöva mäta med.

Hur gör man när man ska mäta?
– Noll är ju det minsta talet så där ska man börja. Berättar en kompis.

Min tumme är fem lång när jag mäter, kan jag säga på något annat sätt?
-Att den är fem centimeter, för man kan inte säga att den är en meter lång för då skulle den vara som hela det där bandet.

Vi mäter våran tumme och fot. När kan du behöva mäta sin fot?
-När man ska köpa nya skor så man vet vilken storlek man ska ha.
-Händerna kan man möta när man behöver köpa vantar.

Ni har nämnt centimeter och meter, vad känner ni till mer för mått?
-Kilometer.

Vi titta även på hur man mäter i millimeter och decimeter på måttbandet och räknade tillsammans att det går 10 millimeter på 1 centimeter, 10 centimeter på 1 decimeter. Att det går 10 decimeter på en meter och 1000 millimeter på en meter.

 

Natur
De här veckan har vi letat efter våren i naturrutan. De vårtecken vi hittade samlade vi sedan på en lista i klassrummet.

 

Brev till Malawi
Gröna gruppen har arbetat vidare med sina brev till vännerna i Malawi. Vi har skrivt texter till teckningarna och fått hjälp med att översätta det till engelska. Nästa vecka ska Röda gruppen arbeta med sina brev.

 

Idrott
På idrottslektionen värmde Röda gruppen upp genom att väcka kroppen och gjorde bollövningar med varsin basketboll. Bland annat så rullade, studsade, kastade och fångade vi bollen på olika sätt medan vi rörde oss fram och tillbaka i salen. Vi lekte ”Myrornas lek” som går ut på att samla så många myrägg (bollar) som möjligt till sitt lag. Båda lagen visade på en fantastisk laganda och delade med sig av tips till strategier till varandra för att man skulle lyckas bra.
Att byta om innan och duscha efteråt gick jättebra och var lite spännande tyckte många. Nästa vecka är det gröna gruppens tur med ombytet.

 

Vårstädning och hattparad
Nu är skolgården städad in i minsta vrå och våren är officiellt invigd med pompa och ståt. Efter lunchrasten tog vi på oss våra fantastiska ädelstenshattar och paraderade ner till amfiteatern med alla andra klasser i Mellangården. Tillsammans med kören sjöng vi ”Ronjas sång” och ”Vårens första dag”. Vi fick även leda sången ”Vår på saltkråkan” inför de andra. Vi avrundade med att varje klass visade upp sina hattar och så utbringade vi ett fyrfaldigt leve för våren.

Information

Simskolan i fredags
I fredags så uteblev simskolan då badhuset drabbats av en klorläcka. Simgruppen hade istället en mysig fruktstund vid trappan vid lilla fotbollsplanen och lekte en stund ute på gården tillsammans.

Skogen på måndagar
Nu när vi inte har några fler bokstäver att trolla fram så tänker vi starta upp varje måndag tillsammans med att ta en promenad till någon närliggande skogsplats. Vi kommer att inleda med en kort närvarosamling vid 8.30 för att sedan ta oss iväg.
Barnen behöver vara lämnade senast 8.25 och ha rätt kläder, anpassade efter väder och lek i skogen denna dag.

Vi har fått nya vänner från Malawi! 
(info från förra veckobrevet)
Elever på Pluto, Neptunus och Klubben har tagit emot de första breven.
Barnhemmet, där våra brevvänner bor, har ett stort behov av underlakan, långa kjolar, shorts, nattlinnen och pyjamas (5-16 år). Om detta är något som ni har möjlighet att bidra med så tar vi gärna emot detta på Pluto under april/maj. Det går bra att lämna dessa i den blå IKEA-kassen som hänger vid krokarna i hallen, om vi inte är på plats.

Christina, som arbetar på barnhemmet, kommer att komma till oss och berätta om barnhemmet. Då hon åker tillbaka till Malawi kommer hon att ta med sig våra brev och de kläder och lakan vi tillsammans har samlat ihop.
Tack för er hjälp!

Anmälan inför kommande helgdagar och sommarledighet
Nu är det inte långt kvar till sommarlovet. För att kunna planera vår verksamhet måste vi veta vilket behov ni har av fritids studiedagen 15/5, lovdagen 26/5 och under sommarlovet.
Fyll i formuläret i länken nedan. Tryck på spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 8/5.

Klicka här för att komma till ledighetsanmälan.

 

Blänkare
(Obs! några tillägg från förra veckan)
1/5 Första maj (röd dag).
10/5 Skolans dag, 13.00-16.00 (öppet hus)
15/5 Studiedag (fritids har öppet för de som anmält närvaro)
24/5 Skolan stänger 15.00 (dag före röd dag).
25/5 Kristi himmelsfärds dag (röd dag)
2/6 Friluftsdag – Planetspelen.
5/6 Studiedag (skola och fritids har stängt).
6/6 Sveriges nationaldag (röd dag).
8/6 Plutopicknick, torsdag 17.00-19.00.
9/6 Miljöhjältedag – clean up coast.
14/6 Skolavslutning, kl 09.00 i Amfiteatern.

Mer detaljerad information gällande ovanstående aktiviteter kommer längre fram.

 

Vecka 18
Måndag: Första maj (röd dag)
Tisdag: Gröna/matematik. Röda/natur.
Onsdag: Gröna/natur. Röda/matematik.
Torsdag: Röda/språk. Gröna/idrott (träningskläder, inneskor + handduk).
Fredag: 12-grupper. Charon/teknik, Nix/simskola, Hydra/dramalek.

 

Trevlig Valborg!
/Plutos pedagoger

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']