Plutos veckobrev v.18

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ordbild – Läsning – Läsförståelse
Vi har samtalat om ordbilderna en/ett. Vi tittade på en myllerbild och använde mönstermeningen “Jag ser en ..…” eller “Jag ser ett …..” för att beskriva vad vi såg i bilden.
-jag ser ett moln.
-jag ser en apa.
-jag ser ett tåg.
-jag ser en regnbåge.

I arbetsboken har vi övat på att känna igen och ringa in ordbilderna en/ett. Vi har skrivit/fyllt i ordbilden samt ritat en sak och skrivit ett ord.

Även denna vecka lyssnat på och läst Hem till Märta. Vi lyssnade och tittade efter orden en/ett i berättelsen och gjorde ett litet skutt på golvet varje gång vi hörde ordet. Vi har läst berättelsen i olika nivåanpassade läsgrupper. Där de som kommit en bit på väg har läst enskilt och för varandra. De som är i starttagen har körläst tillsammans med en vuxen, och följt med i texten med fingret i boken.

 

Bokstav och ljud
Veckans bokstav var Bb. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Bb. I ordlådan hittade vi orden BLÅ, BALLONG, BÅT, BOLIBOMPA, BAGARE, Vi sjöng sångerna “DEn olydiga Ballongen”, “En lite båt”, “En kulen natt”, Ro, Ro Ro din båt”. Vi tittade på kortfilmen om Bagar Bengtsson.

I arbetsboken har vi övat på att skriva Bb, vi har ringat in Bb och det som börjar på Bb, vi har ritat något på på Bb och skrivit ordet.
Vi har spelat Bb-spelen i skolplus/bokstavståget och det fanns som vanligt även olika extrauppgifter att välja på för att öva mer.

 

MATEMATIK

Denna vecka har vi gjort de sista sidorna i matteboken och jobbat med matteuppdrag ute.
I boken har vi arbetat med att tolka enkla koder som i programmering hunden ska gå 2 steg fram 2 steg upp och 3 steg bakåt. vi har också spelat ormspelet där vi fick kasta tärningar och färglägga den siffra som tärningarna tillsammans visade.
Ute fick vi prova att ställa oss bakom något högt, hoppa jämfota bredvid något litet, lägga oss under något högt och ställa oss bakom något stort. Vi arbetade med formerna: cirkel, oval, triangel, kvadrat och rektangel. Christina ropade en form och vi sprang till den sedan ropade hon en ny form och vi sprang.

  

IDROTT

Denna vecka hade röda gruppen idrott. Vi startade redan i klassrummet där vi lekte fruktsallad. Vi fortsatte sedan i gympasalen, med “Väcka kroppen” och “Skepp, hav och land”.

 

Efter det lekte vi “Myrornas lek”. Där vi var indelade i två myr-lag som var placerade på varsin planhalva. Varje lag hade varsin drottning som stod på stacken (tjockmattan) på motsatt sida av planen. Leken gick ut på att kasta myrägg (bollar) till sin drottning som hon sedan samlade i stackens skattkista. Leken tog slut när alla myrägg låg i någon av skattkistorna, och då var det bara att räkna och se hur många lagen hade lyckats få.

I den här leken övade vi förmågor som rumsuppfattning, kasta, fånga, öga-hand-koordination, springa, och sist men inte minst SAMARBETE. Vi samtalade även om begreppen en ”bra och dålig förlorare” och hur vi kan bemöta varandra på ett bra sätt när vi leker laglekar av det här slaget. Vi utvärderade som vi brukar med ”Tummen” och flera delade med sig av sina tankar.

 

NO

Denna vecka var det gröna gruppens tur att berätta vad de kan om våren och vi tittade på en film om våren. Vad mycket alla pluto kompisar vet om våren jag är imponerad. Vi har också gjort egna vårblommor.

SO

Vara vänner

Vara vänner : Bella säger ifrån/UR

“Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk. Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för ”Rödluvan” och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. När klassen har julpyssel går Wilmas skämt för långt. 

Vi hade fina samtal i klasserna om mod, och varför det är viktigt att våga säga ifrån. Vi samtalade om vad det är som gör att en ibland inte vågar säga ifrån, om de känslor och tankar som ligger bakom det och hur vi kan göra och då. Vi samtalade om olika lösningar på händelserna i filmen. Det kom upp många kloka tankar och bra förslag på hur alla inblandade i filmen kunde agera istället, för att det skulle bli bättre för alla.

 

Mångrupper

Nix (bild)
Vi har idag avslutat bilden genom att göra klart det vi har arbetat med och börjat samla ihop lite av våra bilder för att ta hem.

 

Charon (simskola)
Sista tillfället inleddes med att vi fick simma bröst och ryggsim. Simlärarna stämde av hur alla har utvecklats under dessa 7 tillfällen.
Passet avslutades med att vi fick ta oss runt en vattenhinderbana. Bland annat så fick vi simma genom flytkorvstunneln, dyka genom eller simma över rockringen, klättra över flytdynan och hämta föremål från botten. Superkul tyckte många. Efter simlektionen duschade vi av oss kloret och många passade på att koppla av en stund i bastun.
Under de här veckorna har eleverna utvecklat och visa på en fantastisk självständighet i badhuset. De har fått bra koll på de olika rutinerna, de klär på/av sig, de duschar med tvål, har koll på sina kläder/saker och packar sin väska själva. Grymt jobbat alla Charon-kompisar!

 

Hydra (dramalek)

  • Namnkedjan
  • Säg en lek du gillat
  • Levande leksaksaffären
  • Sagomassage (kompismassage)

Så här sista gången pratade vi om vad vi gjort och ifall det fanns någon lek som varit extra rolig. Vi lekte också en ny lek som kallas ‘Levande leksaksaffären’ och vi hann även med lite kompismassage på slutet.

Levande leksaksaffären. Vi leker att det finns en gammal dam som äger en leksaksaffär där det finns fullt med olika leksaker. Barnen tänker ut en leksak de vill föreställa. På dagen är affären öppen och leksakerna sitter på sina hyllor. På natten får alla leksaker liv och kan prata med varandra.. I dagens affär fanns det olika käpphästar, en docka, gosedjurshundar, en fotboll, en katt, kaniner och döden. Vi avslutade leken med att prata om ifall det finns andra sätt att avsluta leken på. Många kreativa förslag hade barnen.

 

Skolloppet
I fredags sprang vi skolloppet. Vilken härlig gemenskap och vad grymma löpare vi alla var! Plutokompisar, tillsammans sprang ni 246 varv. För ett gott deltagande fick alla ett varsitt armband och diplom.

 

 

FRITIDS

Fritidsgympa
I tisdags gick ett stort gäng plutokompisar med Titti och Lisa ner till fotbollsplanen nedanför amfiteatern och lekte lekar. Många barn gillar att följa med och leka.

Skogen
Den gröna gruppen var uppe vid Raketen och lekte i det fina vårvädret. Vi pratade även den här gången om Allemansrätten.

 

Skola och hem

Information

Fritidshemmets dag 10/5
Nu på tisdag den 10/5 kl.14.00-15.30 firar vi Fritidshemmens dag med olika lekstationer på skolgården där alla fritidsbarn från Mellangården (f-3) och de barn som går i Storgårdens fritidsklubb (4-6) deltar. Mellanmålet serveras utomhus (vi grillar korv) och plutobarnen äter först av alla (kl.14). När ni hämtar under eftermiddagen är det viktigt att söka upp Maria (grön väst) som promenerar runt på skolgården och checkar ut.

Skolans dag 11/5
Skolans dag är en tradition på Lemshaga, där alla klasser (f-9) har öppet hus. Mellan 13.00-15.00 är ni Lemshaga-familjer och andra intresserade, välkomna att besöka skolan. Denna dag kommer ni kunna går runt och titta i de olika gårdarna, samt se ett urval av vad alla klasser har arbetat med under året. Det kommer finnas olika stationer som en får prova på och Mars-klasserna (åk 5) kommer att ha en försäljning av fika utanför Storgården.
På Pluto kommer ni att få prova på olika stationer i matte, svenska, NO, idrott och bild både ute på gården och inne klassrummen. Varmt välkomna!

Viktigt!
Denna dag är det extra viktigt att den vuxna som hämtar är noga med att checka ut sitt barn hos den plutopedagog som har den gröna västen på sig. Först efter att ert barn har blivit utcheckat får de gå runt på skolgården tillsammans med er.
Några av oss pedagoger kommer att gå runt och titta med de barn vars föräldrar inte har möjlighet att delta denna dag. För att vi pedagoger ska kunna organisera oss på bästa sätt, önskar vi att ni meddelar oss om ni inte har möjlighet att delta mellan 13-15.

Ett förtydligande!
Alla ordinarie lärare och pedagoger har kvällsmöte från 15.30 denna dag. Vikarierande personal kommer att ansvara för de barn som är i behov av fritidsomsorg mellan 15.30-17.00.

 

Kommande händelser
*v.20 – 20/5 Planetspelen (friluftsdag på skolans IP).
*v.21 – 23/5-25/5 Studiedagar / fritids har öppet. 27/5
*v.21 – 27/5 Lovdag / fritids har öppet.
*v.23 – 8/6 Clean up coast – friluftsdag. Egen lunchmatsäck!
*v.23 – 10/6 Skolavslutning.

 

Nästa vecka
Måndag: Sovmorgon / fritids. Skolan börjar 9.20.
Tisdag: Fritidshemmet dag 14.00-15.30.
Onsdag: Skolans dag – öppet hus mellan 13.00-15.00. Varmt välkomna!
Torsdag: Grön grupp idrott, röd grupp NO. Röd grupp till skogen.
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger