Plutos veckobrev v.18

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Yy. I lådan låg bilder och ordbilderna YXA, YNGEL, YOGHURT och YOGA. Vi har arbetat med Bokstavsslingan,  och samlat ord som börjar, innehåller eller slutar på Yy. Vi sjöng Majas abc-sång om XYZ , tittade på Livet i bokstavslandet om Y och R,  Lennart Hellsings abc om Ylva Ytterskär samt provade på ett kort yogapass. 

 

 

Lyckostjärnan
I veckan läste vi om och arbetade med kapitlet Den goda tvillingen.

”Alla drömmer ju mardrömmar ibland. I den här berättelsen får vi möte Astas storebror Sigge när han drömmer den värsta mardrömmen någonsin. I drömmen flytter en annan Sigge in. Precis likadan som han själv – fast mycket bättre. “

Efter att vi läst berättelsen samtalade vi om Sigges dröm och sedan vidare kring drömmar vi själva haft, både mardrömmar och lyckodrömmar. I arbetsboken var sedan uppgiften att rita en dröm. De kunde vara en dröm vi haft tidigare, en önskedröm eller en mardröm.

MATEMATIK

Den här veckan har vi tränat på att berätta och göra räknehändelser under mattelektionerna.

 

NO

Den gröna gruppen hade NO den här veckan och vi pratade om vilka djur vi sett på Lemshaga under året. Vi diskuterade i smågrupper och berättade sedan för hela gruppen. Var och en ritade sedan ett av djuren vi pratat om och gärna i den miljö som vi sett djuren i.

Under eftermiddagen valde vi att samtala vidare om Myran, som var ett av de djur som nämnts. Alla fick dela med sig av fakta som de kunde om myran, sedan tittade vi på två korta filmer och läste en faktabok om myran. Efteråt samtalade vi vidare kring vilka nya kunskaper vi fått.

IDROTT

Den här veckan hade röda gruppen idrott. Vi värmde upp med övningen Väcka kroppen, sedan lekte vi Zombiekull och Apor och Lejon. För utförligare beskrivning av lekarna se förra veckobrevet. Vi utvärderade lekarna med tummen

SO

Mångrupperna 

 

Simskola (Nix)
Vi inledde vi som vanligt med att öva på bröst- och ryggsim både med och utan flythjälpmedel. Efter det fick vi, i par, öva på att livrädda varandra med en livboj.  Den ena kompisen låg i livbojen medan den andra fick “bogsera” sin vän från ena sidan av bassängen till den andra. Vi simmade ryggsim samtidigt som vi höll ett stadigt tag om axlarna på vår kompis i bojen. Framme vid bassängkanten bytte vi plats.

 

Dramalek (Charon)

  • Namnkedjan
  • Det här är ingen stol..
  • Olika lekar på stolar i ring

I dramaövningen Det här är ingen stol, ställer vi en stol i mitten av samlingsringen och den får representera olika saker som vi fantiserar om i en lek/charad. Den som vill hittar på vad stolen ska föreställa och gör sedan en liten charad kring det. Sedan får de andra barnen gissa vad det handlade om och vad stolen föreställde. Det gjordes charader kring en dörr, en bil, hö, ett tåg, en tandborste, en snöskoter, “jag ramlade av en stol”, “ett bord som jag hamrade på”.

Sedan fortsatte vi med olika lekar på stolar. I den första leken står en kompis i mitten och ropar – Alla som gillar… (borsta tänderna, sommar, glass osv) byter plats med varandra.

Vi lekte också Fruktsallad och kom överens om tre olika frukter vi skulle tänka på (vindruva, granatäpple, melon). Den som står i mitten ropar ut namnet på en frukt och de som tänker på den byter plats med varandra. Ropar någon fruktsallad byter alla plats.
Vi bytte sedan frukterna mot olika godisar som blev choklad, fissypops, klubba. Vips ändrades leken till Godispåsen.

 

Sagomattan (Hydra)
Vi började med att se avsnitt fyra av Sagomattan. Sedan gjorde vi vår saga genom att dra sagostenar ur påsarna. Sagan skulle handla om:

Huvudperson – ett spöke

Plats – en luftballong

Problem – en svamp

Hjälpare – månen

Lösning – en forlövningsring

Slut – popcorn

Sedan ritade alla en passande bild till sagan.

 

FRITIDS

Aktiviteter som pågått under veckan:

Skogen
Vi gick inte iväg till skogen med den gröna gruppen pga regn och rusk.

Pyssel i ateljen
Många plutokompisar har under eftermiddagarna varit i ateljen och skapat fantasidjur.

Lek på gården
Regnetvädret under veckan gav oss flera vattenpölar som öppnade möjligheten till många kreativa lekar, bland annat i och kring sandlådan. En annan uppskattad lek under veckan var Bro bro breja.

 

Skola och hem

Information

 

Tisdag 11/5
På tisdag nästa vecka planerar vi att gå till Scoutstugan med de elever som anmält närvaro på fritids. Vi äter lunch på skolan 10:30 och går sedan iväg. Alla behöver ta med egen ryggsäck, tom matlåda och en vattenflaska, eftersom barnen får ett eget mellispaket att bära i ryggsäcken. Tänk även på att barnen behöver bekväma skor och kläder efter väder. Vi är tillbaka på skolan ca 14:30.
Vi som arbetar med fritids tisdag och onsdag är; Anna, Johannes, Amanda Lotta och Titti.

Onsdag 12/5
Fritids hela dagen fram till kl.15:00.

 

Skolans dag / skolloppet
På grund av storm och snöblandat regn i onsdags, valde vi skjuta fram denna aktivitet till onsdagen den 9 juni. Mer information kommer när det börjar närma sig

 

Nästa vecka, v.19
Måndag: Studiedag, skola och fritids stängt!
Tisdag: Utflykt till Scoutstugan. Egen ryggsäck, tom matlåda och vattenflaska medtages! Vi är tillbaka på skolan ca 14:30.
Onsdag: Fritids stänger kl.15:00.
Torsdag: Kristi Himmelsfärdsdag, skola och fritids stängt.
Fredag: Lovdag, skola och fritids stängt.

 

Vecka 20
Måndag:
Onsdag:
Torsdag: Grön idrott utomhus (kläder efter väder!) / Röd grupp går till skogen 14:30-15:45. Vid tidigare hämtning meddela i schoolsoft.
Fredag: Mångrupper, Nix=simskola 07:50. Charon=Dramalek. Hydra=Sagomattan 8.20.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.