Plutos veckobrev v.19

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper/Normer och värden/Ansvar och inflytande

Ännu en kortvecka med mycket innehåll, bland annat repetition av bondgårdsmusikal och upplevelser kring Skolans Dag.

Bondgårdstemat

Bondgårdsdjuren, hönan, kycklingen och tuppen, har stått i fokus för lärandet den här veckan. Barnen känner nu igen hur vi arbetar för att skaffa oss mera kunskap om djuren. Vi börjar alltid med att ta reda på vad vi känner till om det aktuella djuret/djuren. Skriver upp allt med svart tusch på affischerna vi skapar tillsammans. För att lära oss mer ser vi sedan på några filmer som ger oss ännu mer fakta och så skriver vi upp allt det nya vi lärt oss med röd tusch. Vi sparar också på alla nya frågor som kommer upp.

 

Det här visste vi:

Äggen kan vi göra mat av. Hönan ruvar äggen, de sitter på dem och värmer dem. Hönor är inte däggdjur för de lägger ägg. Tuppar kan börja bråka med varandra om de är för många. Pappan heter tupp, mamman höna och barnet kyckling. Kycklingar är gula och fluffiga.

Det här fick vi lära oss:

Det tar 21 dagar för kycklingen att komma ut ur ägget. Hönorna pickar mat med näbben. Det tar 6 månader för en kyckling att bli en höna. I ägget finns en luftficka så kycklingen kan andas.

 

Musikalen 

Vi har också hunnit repetera igenom hela bondgårdsmusikalen och fått en helhetsbild över hur det kommer att gå till med sånger och repliker. Tummen upp för alla fantastiska plutokompisar som visar sådan entusiasm.

 

Veckans rastlekar

     

På måndagens lunchrast lektes det i karbinhakebanan i backen. Var du med i den leken? Hur går den till?

 

Fritidslek

När vädret är varmt och somrigt, som i veckan, ser vi att många barn leker över klassgränserna på eftermiddagarna och därmed lär känna lite nya kompisar. På bilderna leker barnen en lek där de ska hoppa in i rockringarna från olika håll och när de möts gör de; sten, sax, påse. Den som vinner hoppar vidare och den som förlorar går tillbaka till start.

 

Fritidspyssel

Vi pysslar fina bondgårdsdjur på fritids. På bilden finns det grisar och kossor.

 

Skolans Dag

I hallen kunde våra gäster titta på dokumentation från bondgårdsprojektet och i klassrummen fanns det olika språk och matematikaktiviteter att prova på. Matematik och språkövningarna är kända för barnen eftersom vi arbetat med dessa i perioder under läsåret.

  

  

 

 

 

Skola och hem

Plutopicknick
Tisdagen den 12 juni kl. 17.00-19.00 har vi vår traditionsenliga avslutningspicknick tillsammans med alla er Plutofamiljer och under kvällen planerar vi att uppträda med bondgårdsmusikalen. Mer information kring denna kväll kommer, men se redan nu till att skriva upp datumet i kalendern.

Bondgårdsmusikalen

Vi har fått lite frågor kring barnens klädsel inför musikalen. Masker och annan rekvisita tillverkar vi här på skolan men önskar hjälp med att klä barnen i djurens färger. Vi vill verkligen hålla allt på en enkel nivå, så inga specialsydda kostymer eller liknande utan enkla t-shirts, byxor eller tights i djurets färg.

Grisar: beige, rosa eller svart. Ko: brun, svart eller vit. Häst: brun, svart eller vit. Höna/kyckling: vit eller gul.

 

Blänkare

Vecka 23

5/6 Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag)
6/6 Sveriges nationaldag, skola och fritids stängt

Vecka 24

12/6 Picknick och Bondgårdsmusikalen ”Djuren på Kackelgården” för alla Plutos familjer. Mer info kommer.
14/6 Skolavslutning kl. 9.00 i Amfiteatern. Mer info kommer.

Vecka 25, 26, 27, 32, 33

Sommarfritids

Vecka 34

20/8 Skolan startar efter sommaren.

 

Nästa vecka

Måndag: Vid fint väder vandrar vi under förmiddagen ut i närområdet för att leka.

Tisdag:

Onsdag: Idrott för grön grupp. Ta med gympakläder och handduk.

Torsdag: Idrott för röd grupp. Ta med gympakläder och handduk.

Fredag: Näst sista gången för simskola, sagogrupp, dramalek.

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

6 kommentarer

 • Molly Dammbro säger:

  Vi har läst veckobrevet! Soliga hälsningar från Molly med familj.

 • Morris familj säger:

  Tack för all bra information. Jag hajade till över gympagrupperna. Har ni bytt dagar för grön och röd, det brukar (brukade) väl vara tvärtom…?

 • Ulrika Sarvik säger:

  Tack för en fin vecka. Undrar om det stämmer att röd och grön grupp bytt dag för idrotten. Grön brukar ha idrott på torsdag men det står onsdag.
  Hälsn Ulrika

 • Tack för att ni är uppmärksamma! Det är såklart som det brukar vara med gympan dvs, Röd grupp har idrott på onsdag och Grön grupp på torsdag. Hälsningar Anna

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']