Plutos veckobrev v.19

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
Vi har nu startat upp vårt tema kring årstidsförändringar och våren. Den här veckan var det Gröna gruppens tur. Barnen fick till en börja fundera över allt de kom på när det tänkte på våren. Hur känns den? Hur luktar den? Vad händer i naturen på våren och vad kan man göra på våren? Detta var frågor som vi svarade på.

Vi tittade också på en film som handlade om våren för att bredda våra redan befintliga kunskaper. Nu var vi redo för att ge oss ut på vårteckenjakt! Barnen fick en varsin ipad som de skulle fotografera alla vårtecken de kunde finna! Det blev så många och fina bilder.

När vi berättat för varandra vad vi fotograferat så tittade vi på en bild om Daniel hade fotograferat. Vi använde oss av VT-rutinen “Zoom in”. Den går ut på att barnen bara får se en liten del av en bild för att fundera och tänka kring vad de tror bilden handlar om. Sedan får de tillgång till större och större delar av bilden. Tillslut får de se hela bilden. Man gör den här rutinen för att titta på detaljer och tänka utanför boxen.

IDROTT
Denna vecka hade RÖDA gruppen idrott. Vi startade lektionen med att byta om till idrottskläder. Sedan värmde vi upp precis som vanligt med “väcka kroppen” och “rörelsestopp”.
Lektionens huvudaktivitet var leken “Djungelvrål” och efter det så avrundade vi med avslappningen till lugn musik. Vi avlslutade lektionen med att duscha och byta om.
Som vi nämnde i förra veckobrevet så kommer vi från och med nu att alltid byta om innan och duscha efteråt, så barnen behöver ha med sig gympakläder att byta till och en handduk varannan måndag.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Åå. I bokstavslådan hittade vi bilder och ordbilder som ÅSKA, ÅKERVINDA, och ÅRSTID. Vi formade Å med kroppen och sjöng Majas alfabetsvisa om “Åkervindan” och årstidssången “Titta ut en minut”. Vi tittade även på en klipp om hur åska bildades och på Bokstavståget. Vi arbetade i bokstavsboken, spårade Åå i sanden och övade på bokstavsljudet med fjädern. Vi samlade ord på tavlan som börjar på eller innehåller Åå. Som extrauppgift fanns även A-Ö boken och ett Å-arbetsblad. Under veckan har vi även letat efter ord i böcker och skrivit upp de vi hittat på tavlan.

Språklust
I språklust denna vecka har vi fortsatt att öva på bokstavsljudet i slutet av olika ord och i vårt namn. Detta gjorde vi bland annat rörelsesången “Flätan”.

MATEMATIK
Vi har den här veckan startat upp ett nytt kapitel som handlar om längd och höjd. I kapitlet kommer barnen få lära sig grunderna i att mäta längd och höjd. De kommer att träna på att uppskatta och jämföra längd och höjd, och möter begrepp som längre, kortare, högre och lägre.

Vi inledde första lektionen med att titta på tre byggklossar för att visa tre hus i olika höjd. Vi skulle tillsammans utforska hu vi kunde jämföra höjd och längd. Vi tittade på de tre höghusen och barnen fick fundera på vilka olika sätt vi kunde jämföra dem. De kunde bland annat se och förklara att ett av husen var högst eftersom de var högre än de andra två husen, ett av husen var lägre än det ena och högre än det andra samt att ett av husen var lägst.

 

Barnen fick storleksordna husen från det högsta till det lägsta. Vi använde multikuber för att synliggöra deras svar. Vi pratade om att det är lättare att jämföra höjd om husen står bredvid varandra på en plan yta. Vi hämtade även tre föremål var med olika höjd och övade på att förklara begreppen högst, lägst, högre än, lägre än. 

Efter att vi pratat om höjd tog vi fram tre snören. Då började vi resonera kring begreppet längd. Barnen fick beskriva hur det kunde jämföra längden på snörena. Vi pratade om att när vi jämför längden på saker så använder vi begreppet längre och kortare istället för högre och lägre. Vi pratade också om att det är lättare att jämföra längd om vi utgick från en gemensam “startlinje”, där föremålen som ska mätas läggs bredvid varandra.

Barnen fick sedan arbeta enskilt och i par. Som material fick de ett varsitt långt snöre och en sax. Uppgiften var sedan att klippa tre olika långa bitar av snöret och sedan jämföra och beskriva längden för varandra.

I övningsboken fick de arbeta med liknande uppgifter som gav dem möjligheter att träna och befästa sina kunskaper.

 

Skolans dag
I onsdags var det skolans dag på Lemshaga, och många kom för att besöka vår skola och verksamhet. Hos oss på Pluto fick besökarna höra oss framföra tre av sångerna ur vår bondgårdsmusikal “Djuren på Kackelgården”. Tack alla som kom och tittade! Det var både pirrigt, roligt och superbra att få öva framför en riktigt publik.

 

 

Skola och hem

 

Välkomna på after school med Plutofamiljerna!

Fredagen den 24 maj kl. 17-19 blir det grillning, lekar och en massa annat skoj ute på Lemshagas härliga skolgård för alla Plutobarn och deras familjer. Vi kommer att duka upp med hamburgare, festis, bubbelvatten och smaskiga bakverk. Om ni är sugna på det swishar ni 75 kronor per vuxen och 50 kronor per barn till 076 0528095 (Helena Bjurkull). Alla pengar går såklart till klasskassan! Ta gärna med en filt att sitta på och eget kaffe. Det går självklart också bra att ta med sig egen matsäck om man föredrar det.

Ni anmäler er senast tisdagen den 21 maj via formuläret som ni hittar här: https://sv.surveymonkey.com/r/S2G3V3Y

Välkomna hälsar Hydragruppen

 

Bondgårdsmusikalen + Avslutningspicknick
Dags att boka in den 4 juni kl 17-19, för avslutningspicknick och uppspel av bondgårdsmusikalen i musikladan. Det är en tradition på Pluto att vi ses på en picknick på kvällen för att umgås med varandra en stund innan alla går på sommarlov. Varje familj tar med sig egna picknickkorg och en filt att sitta på. Vid bra väder äter vi ute på gräsmattan bredvid snurrgungan. Vid sämre väder är vi inne på Pluto.

 

Blänkare
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG (friluftsdag)
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30/5 Kristi himmelfärds dag (röd dag) hela skolan stängd.
31/5 Klämdag, skolan stängd, men fritids/klubben öppet.
4/6 Musikal och Plutos avslutnigspicknick 17.00-19.00.
5/6 Stänger fritids 15.00, dag före röd dag.
6-7/6 Lovdagar. Planeringerigsdag för skola och fritids.
11/6 Friluftsdag.
13/6 Skolavslutning 09.00, fritids öppet som vanligt till 17.00.

 

Vecka 20
Måndag: Lemshagaforum, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
Tisdag:
Onsdag: Fritids/klubben stänger 15.00.
Torsdag: Utedag 14.30-16.00 för Gröna (håll utkik efter fästingar).
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.