Plutos veckobrev v.19

Hej alla plutofamiljer!

 

Lek, historia, natur och miljöhjältar.

Denna vecka startades upp med en historielektion av Anna och sedan lek i skogen bakom Ladan. Anna ,som kan Lemshagas historia väl, berättade för oss om den sk ”Ryssmuren” och det gjorde det kanske ännu mer spännande att leka på denna fina plats. Vi var dessutom riktiga miljöhjältar och städade upp ordentligt i skogen.

  

 

Matematik- klockor, hälften och dubbelt.

Under våra matematiklektioner fortsatte vi vårt arbete med klockor. Vid detta tillfälle fick barnen börja arbetet med skapa sina egna arbetsklockor.

                                                   

 

 

Det här är en tid som barnen fått upp ögonen för ordentligt- nämligen den tiden då man får börja duka av om man är klar med sin lunch.

 

 

 

 

Vi började också ett arbete med dubbelt/hälften i Grön. (Detta matematikpass har Röd nästa vecka.) För att konkret visa detta laborerade vi först tillsammans på mattan. Makaroner fick visa antal och som vanligt fick barnen dela med sig av sina tankar kring hur de tänkte för att komma fram till sitt resultat.

 

 

 

 

 

Den individuella uppgiften var att göra samma sak, men att denna gång rita en uppgift som visade på dubbelt och en som visade på hälften.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idrott- ansvar och inflytande.

 

“I undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla förtrogenhet med demokratiska principer, arbetssätt och processer genom att de får vara delaktiga, utöva inflytande och ta ansvar i verksamheten. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att utveckla tilltro till sig själva samt sin förmåga att samarbeta och att hantera konflikter på ett konstruktivt sätt.”  Ur Förskoleklassens syfte och innehåll.

Vid detta idrottstillfälle röstade barnen om vilken lek som skulle lekas och denna gång vann ”Busråttorna”. Lekarna var förslag från barnen. Vi lekte också med den stora fallskärmen. (Detta sker för Grön nästa vecka.)

Att “ta ansvar i verksamheten” kan betyda att man tar ansvar för att man rättar sig efter t.ex. demokratiska beslut, såsom röstning, och också att ta ansvar för sina, andras och skolans saker. Era barn behöver hjälp av er vuxna genom att ni läser veckobrevet och kommer ihåg vilken vecka som just ert barn har idrott, så att barnen har med sig sina gymnastikkläder och handduk. Ett lagom ansvar att ta för barnen hemma kan vara att själva, kvällen innan, få packa iordning sina gymnastikkläder. På skolan får de öva sig i ansvaret att hålla reda på sina kläder, ett steg som nu blivit större då de nu duschar efter idrotten.

 

Natur

På våra naturlektioner har vi varit ute på skolgården och tittat på vad som nu händer med de träd vi tittade närmare på i höstas; björken, eken och kastanjen.

 

 

Då var frågeställningen ”Vad händer med träden på hösten?”.

Nu vaknar träden igen och vi funderar över:

”Vad är det som gör att träden kan bildar löv igen? Vad behöver trädet och vad är det som händer?”

        

 

 

Nix-Charon-Hydra

Simskola/Nix

-Vi hade flytvästar på oss och vi skulle kolla om det gick att flyta på mage eller om man ramlade runt på rygg. Som man gör när man ramlar av från en båt. Och så provade vi att simma vid kanten utan flytsaker i den stora poolen. Och så hoppade vi från den stora poolen.

Teknik/Charon

-Vi tittade på visselpipan. Om man simmar och inte orkar då kan man blåsa i visselpipan. Och vi fick kolla på hur det ser ut inne i visselpipan. Och förr i tiden hade man ekollon. Det finns som en boll i ekollonet precis som det är i en visselpipa.

Vi fick se hela jorden ha en visselpipa. Och hela Frihetsgudinnan höll i en visselpipa. Och så pratade dom om visselpipan.

Dramalek/Hydra

-Vi lekte ”Levande leksaksaffären” och så lekte vi en gång till den och då fick dom köpa oss. Och så lekte vi charader. Och massage gjorde vi också. Då liksom fick man ha händerna på en kompis axlar och sen fick man liksom göra som Anna gjorde på nå´ns rygg.

 

Skolans Dag och avslut av året på Pluto.

På Pluto kunde man under Skolans Dag titta på arbetet med ädelstenarna och forska vidare med hjälp av luppar, förstoringsglas och faktaböcker. I klassrummen fanns en språk- och en matematikuppgift.

Kanske hade ni möjlighet att komma hit och besöka skolan och titta på klassrummen som barnen kommer att ha då de börjar i Neptunus. Det är de två klassrum som de nuvarande tvåorna har och nu lämnar till era barn att börja ettan i. (Man är kvar i samma klassrum under ettan och tvåan. Sedan flyttar man ut till Villan i trean.)

Vi kommer snart att börja arbetet med att avsluta barnens tid hos oss på Pluto. Det sker genom bl.a utvärdering, ihopplockning av arbeten, besök av klassrummen och att få flytta upp sin pärm, besök av de nya lärarna, vår egna avslutningspicknick och slutligen vid skolavslutningen.

Skolavslutningen är en jättefin stund här på Lemshaga med sång av kören, tal och avtackning av våra solar (niorna). Därefter finns möjligheten för er att fika till självkostnadspris tillsammans med era barn i matsalen och därefter sluta för dagen. Men eftersom våra barn inte riktigt är i centrum denna dag har vi vår egna avslutning på vår picknickskväll. Hoppas att ni alla har bokat in den dagen!

De blivande plutosarna har nu börjat sin inskolning hos oss genom att komma hit på de sk besöksdagarna. Då vi berättade att de skulle komma till oss fick vi frågan ”Får vi lägga sådana där lappar till dem i våra lådor då som de ska få?” Tänk, de är de små detaljerna som gör det. Förra året skrev det årets plutosar små ”välkommenlappar” som de lade till era barn efter att de städat ur sina lådor åt dem att ta över. Så fint gjort och så fint att det är ett sådant starkt minne.

 

Blänkare

15/5 Studiedag (fritids har öppet för de som anmält närvaro. Vincent är på Pluto som vanligt, tillsammans med Maria K och Fia som barnen har träffat vid andra lovdagar på fritids.)

24/5 Skolan stänger 15.00 (dag före röd dag).

25/5 Kristi himmelsfärds dag (röd dag)

2/6 Friluftsdag – Planetspelen.

5/6 Studiedag (skola och fritids har stängt).

6/6 Sveriges nationaldag (röd dag).

8/6 Plutopicknick, torsdag 17.00-19.00. Plutos avslutning.

9/6 Miljöhjältedag – Clean up coast.

14/6 Skolavslutning, kl 09.00 i Amfiteatern.

Mer detaljerad information gällande ovanstående aktiviteter kommer längre fram.

 

Vecka 20

Måndag: Studiedag, se ovan. Vi går till vår skogsplats.

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Röd/matematik. Grön/idrott (träningskläder, inneskor + handduk).

Fredag: 12-grupper. Charon/teknik, Nix/utelek, Hydra/dramalek.

 

 

 

 

 

 

Tack Klubben för de fina blommorna!

 

 

Hoppas att ni får en fin helg!

 

 

 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']