Plutos veckobrev v.2

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

Vi välkomnar alla Plutobarn och föräldrar tillbaka efter jullovet. Hoppas ni haft det bra och att ni hunnit vila upp er. Vårterminen är igång och vi ser så mycket fram emot att få upptäcka, lära oss och utvecklas tillsammans med er. Vi började veckan med att alla barn fick färglägga och klippa ut sin första bokstav i namnet. Sedan fick de vika ihop dem så det blev bokstäver som “sticker ut” från väggen! 

SVENSKA

Lyckostjärnan

Veckans kapitel i Lyckostjärnan hette  “Monstret i garderoben”.Det handlade om Sam som går i samma klass som Asta, Bea och Cesar. Sam är ensam hemma vissa mornar, vilket är ett problem eftersom han har ett monster i garderoben. Han vet att monstret egentligen bara är inbillning, men han kan ändå inte låta bli att skrämma upp sig.

Vi inledde med att titta på samtalsbilden och förutspådde vad vi tror att kapitlet skulle handla om och om vad vi såg i bilden.

Om det handlade om en pojke eller flicka rådde det delade meningar om men personen såg ut att ha bråttom, eftersom hen gjorde flera saker samtidigt. Flera tyckte även att hen såg ut att vara lite rädd eftersom hen tittade mot garderobsdörren som var öppen. Några trodde att monstret skulle visa sig vara ett husdjur och andra att det inte skulle finnas något monster alls.

Ord och fraser som vi lyfte och samtalade kring var:  bageriet, varelse, magneten, “Stumporna korvade sig”, glipan, tacklade med axeln, pusta ut, inbillat monster, handdocka, plirande ögon, skrubba.

Plutokompis!

Vad hände i berättelsen, berätta för någon där hemma. Fanns det något monster, hur slutade berättelsen?

I arbetsboken var den ena uppgiften att återkoppla till berättelsen och minnas vilka karaktärer eller föremål som fanns med. I den andra uppgiften fick vi använda vår fantasi och rita ett eget monster och skriva om det.

MATEMATIK

I matematiken har vi arbetat med lägesord. Lägesord är ord som beskriver var något/någon befinner sig. tex: under, över, bredvid, framför, bakom, på, vänster, höger och mellan. Vi började arbetspasset med att titta på en film om lägesord. Den handlade om Diddi som skulle gå till Sifferskogen. Vid Sifferskogen hoppade ett spöke fram och gav Diddi instruktioner på var hon skulle gå. Hon skulle gå över en bro, bredvid en staty, under en koja och till höger där vägen delade sig.

Den praktiska övningen som barnen fick göra gjorde de i par och den gick ut på att ge varandra instruktioner. Med hjälp av en stol så skulle den ena i paret ge den andra instruktioner tex: Ställ dig PÅ stolen, Ställ dig BREDVID stolen, Lägg dig UNDER stolen osv. 

Arbetspasset avslutades med en arbetsuppgift där man också behövde följa instruktioner och förstå lägesorden.

SO

Den här veckan har vi pratat mycket hur vi är bra kompisar och hur vi ska vara mot varandra. På UR skola finns det filmer som handlar om just vänskap och vi har tittat på filmen: “ Vara vänner – Varför är Ville är så bråkig?”. Filmen handlar om att Ville aldrig får vara med och leka. Alla säger att han stör och förstör. De kallar honom “Ville sprattelgubbe” för att han har svårt att sitta stilla. Just idag tycker Ville att det är roligt att bygga parkeringshus, men det får han inte göra för de andra barnen. Om Ville ska kunna vara med och leka behöver han få hjälp av någon vuxen.

Filmen startade bra diskussioner. Vi kunde ge varandra superbra tips på hur vi kan bemöta varandra ifall samma situation som i filmen sker i skolan. Bland annat att man aldrig ska ge tillbaka, säga stopp ifall något känns fel och att alltid förklara hur man tänker i olika situationer.

Veckan avslutades med en promenad till Rådjursplatsen. Platsen kallas så bland annat för att det är en utfodringsplats för för skogen djur och där just rådjuret är ett av djuren som ofta kommer dit. En spännande plats att utforska. Vi kunde se spår efter flera djur i from av djurbajs, krafsmärken i jorden och hålor av olika slag.  Förutom att utforska denna nya plats umgicks vi, lekte lekar och bara hade det mysigt tillsammans.

Skola och hem

Information

Schoolsoft

Nu när det är ny termin är det viktigt att ni fyller i era barns närvarotider i Schoolsoft!

Kvarglömda kläder

Under jullovet städades våra hallar. Det innebar att alla kläder som fanns kvar har hamnat i två svarta plastsäckar. Säckarna står i våra hallar på Pluto så ta gärna en titt i dem.

Föreläsning Reggio Emilia den 6/2 kl.18.30

Några gånger om året utvidgar vi föräldrakoordinatorsmötet och går ut med en allmän inbjudan till en kväll med fokus på skolans pedagogiska profil. Denna gången är det Cecilia Högsveden-East som kommer att tala om skolans Reggio-Emiliainspiration. Om ni vill delta vill vi att ni anmäler er senast den 1:a februari via Schoolsoft. Detta för att kunna ordna lämplig lokal.

Välkomna!
önskar
Föräldrakoordinatorgruppen

Nästa vecka

Måndag: Idrott/NO

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Skogsutflykt RÖDA gruppen 14.30-16.00

Fredag:

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

14 kommentarer

Kommenteringen är stängd.