Plutos veckobrev v.2

Välkomna tillbaka och till vårterminen på Pluto!

“Kunskaper” och “Normer och värden”

Denna vecka startade vi upp med att rita, skriva och berätta om ett jullovsminne. Och vi har firat vår första sjuåring!

Vi har pratat om det nya året, tillverkat egna fyrverkerier och nyårsraketer och även varit vid vår skogsplats ”Raketen” och lekt.

 

 

 

I matematiken har vi tittat tillbaka på talen fem och sex och talkamraterna till de talen. De har arbetat i par, för att ta del av varandras tankar och lösningar, och enskilt i böckerna.

 

 

I språklust avslutar vi nu avsnittet ”ljud”. Vi lyssnar på de olika ljuden i ord, lyssnar efter hur många ljud vi kan höra och försöker översätta dem till bokstäver.

De olika ordens längd har vi också arbetat med då vi har gjort våra nyårsraketer. Det blev en kvadrat per bokstav i våra namn och därav blev själva raketens längd. Sedan bar de iväg över himlen med eld av bl.a silkespapper. Raketerna hittar ni på väggen mellan Röd och Grön.

 

 

Vi har börjat läsa kapitelboken ”Sandvargen”. ”Sandvargen” av Åsa Lind är en bok som sätter fingret på filosofiska tankar, som läsarna/lyssnarna blir inbjudna till genom Zackarinas samtal med Sandvargen. Har ni inte själva läst böckerna om Sandvargen rekommenderas de varmt, en mycket klok bok om barns tankar.

”När Zackarinas mamma och pappa inte vill leka med henne går hon ner till stranden och pratar med Sandvargen i stället. Han har alltid tid och lust att göra något kul. Sandvargen är glittrig och sandgul och har funnits i evighet. Han har fantastiska saker att berätta, och han förklarar så bra sånt som Zackarina inte förstår. Till exempel att blåmärken är medaljer som man får när man har gjort något våghalsigt. Sandvargen är också bra på att övertyga Zackarina om att hon inte behöver vara rädd för monster och mörker.”

 

På idrotten har vi nu redskapsbanor.

 

 

Barnen har hittat tillbaka till varandra fint och lekarna är i full gång här hos oss. Affären i Grön är öppen hela eftermiddagarna och den har också inspirerat till ännu en affär, som öppnades upp i Röd. I affären köps det mat och det dukas upp fint. En av kompisarna ville lära sig att rita en elefant och det har inspirerat flera att rita djur. Gungorna och snurrgungan är fortfarande mycket populära. I väntan på snön…

 

 

 

 

 

Skola och hem

Välkomna att boka en tid till ännu ett utvecklingssamtal/IUP-samtal (Individuell Utvecklings Plan). Listorna sitter i hallen. Tidigt i höstas möttes vi på ett sk ”Lärakännasamtal”, där ni fick tillfälle att ge oss er bild av ert/era barn och erfarenheter från förskoletiden.

Nu möts vi i ett samtal där vi ger er vår bild av hur vi upplever ditt/dina barn utifrån läroplanens övergripande mål ”Normer och värden”, ”Kunskaper” och ”Elevernas ansvar och inflytande” och vi tittar på en framåtblick tillsammans. Barnen ges delaktighet i detta utifrån en intervju vi har gjort med dem, men de är inte med vid samtalet. From med Neptunus kommer barnen att delta vid samtalet.

 

Trevlig helg hälsar pedagogerna på Pluto

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']