Plutos veckobrev v. 21

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

Veckan startade med två lovdagar. Under måndagen tog vi en promenad till skogsplatsen “Den nedfallna eken”. Där utforskade vi naturen, lekte och klättrade i träd fram till lunch.

I tisdags arbetade vi med veckans bokstav. De som var lediga denna dag gjorde det i torsdags. På eftermiddagen på fritids blåste vi såpbubblor och tillverkade egna blåsverktyg av ståltråd och plastflaskor.

SVENSKA

Veckans bokstav

Denna vecka arbetade vi med den sista bokstaven i alfabetet. Bokstaven Öö. I bokstavslådan hittade vi bilder och ordbilder som ÖDLA, ÖKEN och ÖGONLJUS (Ögonpyrola).

Vi fick lyssna på två korta faktatexter om ödlan och öken och vi tittade på en faktafilm om en av världens största ödlor Komodovaranen. Vi tittade på bilder på olika Geckoödlor, en av de minsta ödelarterna, samt lyssnade på dess speciella läte. Ett läte som gjorde det ganska så lätt att komma ihåg ödlans namn. 

Vi sjöng även Majas alfabetsvisa om växten “Ögonljus”, och fick lyssna på en kort faktatext om växten och hur den fått sitt namn. Vi tittade vi på bokstavståget och arbetade i bokstavsboken. Vi spårade Öö i sanden, övade på bokstavsljudet med fjädern samt samlade Ö-ord på tavlan. Vi fick även lyssna på två dikter “Den öde ön Ökenön” och ”Den öde ön Ödleön”. I dessa två texter fick vi sedan ringa in alla ö:n som vi kunde hitta.

Som extrauppgift fanns även A-Ö boken, ett Ö-arbetsblad och en Ö-labyrint.

 

MATEMATIK

Målet med veckans matematikpass var att kunna mäta med olika kroppsdelar och att förstå begreppet enhet och hur det används. Viktiga begrepp i kapitlet var tum, hand, fot, famn och enhetVi startade lektionen med att tillsammans titta på startbilden. Den här dagen skulle vi utforska hur vi kan använda olika delar av kroppen för att mäta. Vi tittade på bilden på soffan hur barnen skulle fundera på hur de kan ta reda på hur lång soffan är.

Svar eleverna kom med var: de föreslog att ni skulle mäta med en sak, de visade att det går att mäta med en kroppsdel, de kom på att de skulle kunna mäta med armarna utsträckta eller med hela kroppen och de förstod att det inte går att använda kroppsdelar från olika personer samtidigt eftersom alla är olika stora.

I veckans aktivitet fick barnen själva pröva att mäta föremål med olika kroppsdelar. De fick arbeta i par och de fick välja lite olika föremål som de skulle mäta. Först skulle de gissa hur långt eller högt föremålet är och sedan mätte dem med hjälp av sina kroppsdelar. Vi pratade om att det var viktigt att man skulle pröva mäta med olika kroppsdelar och att de båda barnen mätte med sina respektive kroppsdelar. Då kunde de jämföra sina svar och se om de fick samma. Vi uppmuntrade dem att använda begrepp som längre, kortare, lika lång som, högre och lägre när de jämförde.

  

I övningsboken fanns det liknande uppgifter som gav dem möjlighet att träna och befästa sina kunskaper.

 

Videosamtal med Söderparksskolan

Vi har haft kontakt med Söderparksskolan i Skåne. Kicki som var på besök hos oss veckan innan sportlovet är lärare i årskurs 1 på den skolan. Under ett arbetspass fick vi fundera kring om vi hade några frågor till dem om hur det är att gå i årskurs 1. Frågor som vi bland annat hade var : Hur är det att gå i årskurs 1? Har man några läxor? vilka ämnen har man? Är det roligt?

Barnen fick skriva ner sina frågor på lappar som vi skickade till dem. I fredags hade vi ett videosamtal med dem där de hade fått våra frågor och svarat på dem. Det var superkul att kunna prata med en klass som finns så långt bort! Spännande!

Kläder till bondgårdsmusikalen

Ni behöver ha med er musikalkläderna senast onsdag 29/5. Detta för att vi ska vara säkra på att ha kläderna på måndagen efter för att kunna köra ett genrep.

Vi tänker att det ska vara enkelt och ni ska inte behöva köpa något nytt. Ifall det är så att ni inte har just den färgen som djuret är så hjälper vi varandra genom att låna av en kompis. Vi kommer att ha enfärgat eller alternativt svarta byxor och en tröja i djurets färg. Vi tänker oss:

Grisar – Rosa

Kossor – Vita eller svarta

Hästar – svarta, bruna eller vita

Kycklingar/hönor – gula eller vita

Mus – Grå

 

Skola och hem

Information

Påminnelse!

Lägga in ledighet eller närvarotider i schoolsoft för klämdagen den 31/5

Bondgårdsmusikalen + Avslutningspicknick

Den 4 juni kl 17-19 är det avslutningspicknick och uppspel av bondgårdsmusikalen i musikladan. Det är en tradition på Pluto att vi ses på en picknick på kvällen för att umgås med varandra en stund innan alla går på sommarlov. Varje familj tar med sig egna picknickkorg och en filt att sitta på. Vid bra väder äter vi ute på gräsmattan bredvid snurrgungan. Vid sämre väder är vi inne på Pluto.

Blänkare

29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00

30/5 Kristi himmelfärds dag (röd dag) hela skolan stängd.

31/5 Klämdag, skolan stängd, men fritids/klubben öppet.

4/6 Musikal och Plutos avslutnigspicknick 17.00-19.00.

5/6 Stänger fritids 15.00, dag före röd dag.

6-7/6 Lovdagar. Planeringerigsdag för skola och fritids.

11/6 Friluftsdag.

13/6 Skolavslutning 09.00, fritids öppet som vanligt till 17.00.

Nästa vecka

Måndag: Ingen idrott

Tisdag:

Onsdag: Fritids stänger kl 15:00

Torsdag: Kristi Himmelsfärd – röd dag

Fredag: Skola stängd / fritids öppet

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.