Plutos veckobrev v. 22

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Bokstav och ljud
I tisdags och onsdags arbetade vi med det sista kapitlet och de sista bokstäverna i Läsresan. Veckans bokstäver var Cc, Zz, Xx och Qq. I bokstavslådan hittade vi orden:

CLOWN, CITRON, CYKEL, CECILIA
ZEBRA, ZUCCHINI, ZOO, PIZZA
XYLOFON, PJÄXA, KEX, SEX, TAX
QR-KOD, QI GONG, QUAGGA, QUAIL, QUETZALER

  • Vi har pratat om vad bokstäverna heter och vilka ljud de har.
  • Vi har samtalat om ord som börjar på eller innehåller dessa bokstäver och ljud.
  • Vi har tittat på Lennart Hellsings ramsa om Cecilia som dansar på lina.
  • Vi har sjungit “Små cyklar som far omkring…”.
  • Vi har tittat på Livet i bokstavslandet.
  • Vi har provat på några qi gong-övningar.
  • Vi har arbetat i enskild i våra arbetsböcker.
  • Vi har spelat bokstavsspel på ipad.

 

 

IDROTT

Denna vecka hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningarna “väcka kroppen” och “rörelsestopp”. Sedan spelade vi ”Basketfia”.
I denna lek var vi indelade i fyra lag och varje lag hade en egen basketkorg och varsin boll. Mitt på golvet låg spelplanen i from av rockringar i en cirkel. I en av rockringarna placeras en ärtpåse för varje lag. Leken gick sedan ut på att turas om i laget med att försöka pricka i basketkorgen eller få ner konen med sin boll. Varje gång det blev en träff fick lagets ärtpåse flyttas fram i rockringsbanan. Utmaning för lagen var att se hur många varv de lyckats göra i banan. Vi avslutade med utvärdering med verktyget tummen.

 

 

NO

Denna vecka var det sista NO-passet för röd och vi lekte lite lekar. Vi lekte Pomperipossa, Djursallad och provade en kortleks lek.

 

SO

En bro av poesi
Denna vecka har vi arbetat med dikten: Krakel spektakel slår på sin trumma.
En filmad gestaltning av Lennart Hellsings dikt Krakel spektakel slår på sin trumma som är full av rörelse och ljud: ”Krakel Spektakel slår på sin trumma. Långt bort i skogen brunbjörnar brumma.”

Uppgiften till dikten var att dela in klassen i grupper och låta en grupp spela på trummor i takt med Krakel samtidigt som de andra läste med i dikten. Vad häftigt det blev när vi trummade och läste med.

 

Vara vänner
I veckan tittade vi på avsnitt 3, Andres och den nya killen.
“Andres och Alfred är bästisar. Idag har de fått en ny kille i klassen – Milton. Alfred får i uppdrag att visa honom runt och Andres blir genast orolig för att förlora sin bästa kompis. På rasten springer Alfred och Milton iväg utan att fråga om han vill följa med. Svartsjukan växer i Andres och till slut får han nog.”

Vi hade bra diskussioner om hur man kan göra när man blir svartsjuk eller rädd att tappa en vän. Vi pratade om hur viktigt det är att berätta hur vi känner och att vi kan leka flera tillsammans utan att någon ska känna sig utanför.

 

Planetspelen
Vi avslutade veckan med att gå till Södersved där vi genomförde Planetspelen tillsammans med åk 1-3. Vi hade en rolig och mysig dag tillsammans, fylld med olika aktiviteter och lekar.

 

 

FRITIDS

Mysmellis
Denna vecka har vi hunnit med att ha ett avslutningsmellis där vi fick komma till dekorerade bord i matsalen och välja ett sugrör och en servett att använda under mellanmålet.

 

Skola och hem

 

Information

 

Friluftsdagen 8/6
Vi startar denna morgon med ett besök av våra blivande Neptunus pedagoger Ciss, Cia och Tina. Efter besöket ger vi oss av på friluftsdag, redo för att plocka skräp och ha det trevligt tillsammans. Denna dag ska alla ha med sig egen lunchmatsäck och dryck i en ryggsäck. Tänk även på att ha kläder efter väder!

 

Skolavslutning på Lemshaga
Fredagen den 10 juni kl.9.00 är det skolavslutning på Lemshaga. Denna morgon vill vi att alla Plutobarn är lämnade till oss nere på Pluto senast kl 8.45, då vi kommer gå på ett gemensamt led ner till Amfiteatern. De föräldrar som har planerat att närvara går sedan efter lämning i förväg ner till Amfiteatern.
Efter programmet är avslutat i Amfiteatern ca: 10.00 samlas vi i Plutos klassrum där vi kommer tacka alla Plutobarn för året vi fått, samt önska alla en trevlig sommar.
Skolan bjuder alla elever på avslutningstårta och saft och man kan även som vårdnadshavare köpa kaffe och tårta till självkostnadspris. De barn som inte går dit tillsammans med någon förälder fikar med oss pedagoger. Denna dag är det extra viktigt att du meddelar oss om ert barn kommer vara ledig eller vara kvar på fritids. Vi vill att du fyller i barnens närvarotider i schoolsoft samt att du är extra noga med att checka ut ert barn när ni går hem denna dag.

 

Sommarfritids
Tisdagen den 14/6 startar sommarfritids i Ladan eftersom Mellangården ska renoveras under sommaren. Alla som är anmälda till sommarfritids, Mellangårdens och fritidsklubbens elever, kommer att vara tillsammans i Ladans lokaler.

Inför dessa dagar behöver ditt barn ta med en ryggsäck med:
*extrakläder
*vattenflaska
*keps/hatt
*solkräm
*regnkläder/stövlar

Det kommer finnas ett skåp till varje barn att lägga sin ryggsäck i.

Viktigt! Under nästa vecka (v.23) måste varje familj ta hem kläder och annat som finns på kapprumshyllorna, i extraklädeslådorna och ev i hallens ‘korgar’ för kvarglömda kläder. Detta måste vara gjort senast skolavslutningsdagen!
Kläder som blir kvar packas ner i säckar och ställs i containern på parkeringsplatsen.

Under sommarlovsdagarna vill vi att ni som kommer senare än kl.09.00 skickar ett mail till fritids@lemshaga.se
Sjukfrånvaro/ledighet anmäler ni som vanligt på schoolsoft.
Fritids tfn 08-586 313 27
Plutos tfn 08-586 313 10

 

Nästa vecka
Måndag: Röd dag, skola / fritids stängt.
Tisdag: Plutokompis! Ta med en namnmärkt påse/kasse att packa ditt skolmaterial i.
Onsdag: Vi träffar de nya pedagogerna från 8:30. Friluftsdag 9.00-13.15, ta med egen lunchmatsäck och dryck i en ryggsäck.
Torsdag: Vårdnadshavare! Töm kapprum / extraklädeslådor på ert barns kläder och saker.
Fredag: Skolavslutning kl 9.00. Fritids öppet.

 

Trevlig helg!
/Maria, Christina, Anna, Lotta & Titti