Plutos veckobrev v. 22

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Öö. I lådan låg bilder och ordbilderna ÖDLA, ÖKEN och ÖGONPYROLA även kallad ÖGONLJUS. Vi sjöng Majas abc-visa om Ögonpyrolan. Vi har också fått lära oss lite fakta om vad öken är samt om världens största nu levande ödla Komodovaranen. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och samlat ord som innehåller Öö. Ett extra Ö-arbetsblad fanns även för de som ville jobba lite mer.
Under eftermiddagens lektion passade vi på att fira att vi nu arbetat med alla bokstäver A-Ö i alfabetet. Under högläsningen festade vi på saft och bokstavskex.

 

Lyckostjärnan
I veckan har vi arbetat med kapitlet “Kojan”:
Cesar har varit sjuk i en vecka och får äntligen komma ut och leka. Han och Bea ska bygga en koja i trädgården. Det är en perfekt dag och Cesar är lycklig varenda sekund. Ända tills Bea plötsligt börjar spela fotboll med grannbarnen istället.

Vi inledde med samtal kring bilden i kapitlet. Vi funderade på vad som skulle hända och satte ord på vad vi såg och tänkte när vi tittade på bilden. Sedan så samtalade vi om och beskrev olika känslor som GLAD, LYCKLIG, LEDSEN, ARG, BESVIKEN mm. Vi lyfte ord och fraser som skulle dyka upp i kapitlet: vedboden, “Spritte i hela kroppen”, sly, kånka, träddunge, “Ta i tu med”, muttrande, imponerat, “ut spridd hög”, “Vad skulle det tjäna till?”, jubel, orkan mfl.
I arbetsboken sedan handlade den ena uppgiften om minnas tillbaka i berättelsen och rita vilka känslouttryck som Asta och Bea haft under olika skeden i berättelsen. Den andra handlade om känslan ARG. Vi ritade och skrev om något som har gjort eller kan göra oss arga.

 

MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi lärt oss att tolka enkla koder. Vi började med att titta på första avsnittet av Programmera mera som är ett program för årskurs F-3. I varje avsnitt får tre barn olika uppgifter som handlar om grunden i programmering. Sedan tränade vi på att hitta djurens väg i matteboken genom att följa pilar i rätt ordning. Några hann med lite extrauppgifter som den här gången var att träna på att skriva snygga siffror. Vi avslutade med att se avsnitt två av programmera mera.

  

 

NO

Denna vecka har båda plutogrupperna haft NO. Vi samtalade om årstiden sommar och gjorde en tankekarta om vad vi tänker på och förknippar med sommaren samt vad vi ser som händer i naturen. Vi färglade sommarramen och klistra in båda gruppernas tankekartor i mitten. Vi tittade också på avsnittet Sommar i UR-serien “Varm, kallt och mittemellan”och fick lära oss ännu mer om denna årstid.

Vad är sommar? Meteorologer som kan väder säger en sak men för skolbarn är kanske sommarlov och badväder viktigast. Djurungarna ska växa färdigt och insekterna har bråttom att få fram nästa generation. Det ska samlas honung och byggas bon. Växterna som inte blommat på våren ska blomma nu och bli pollinerade av de aktiva insekterna.

 

SO

Besöker de blivande klassrummen
I onsdags var vi på ovanvåningen i Mellangården och tittade i de klassrum som de blivande Neptunuseleverna kommer att ha. Vi tittade även vart kapprummen och toaletterna låg.

 

Skogsplatsen – “Guds hand”
I fredags gick hela plutogruppen till skogsplatsen “Guds hand” vid Lemshaga sjön. Vi inledde lektionen vid statyn där vi samtalade utifrån VT- rutinen “jag ser, jag tänker, jag undrar”. Efter det lekte vi och utforskade platsen fram till lunch.

-jag ser…
-höga träd, vattnet, en staty, fåglar, hästbajs, brännässlor, berg, stenhög som ser ut som en grav, sjön, det vita slottet, Storgården, en naken staty, en stor hand, en fjäril, en svanfamilj, hög vass, en nyckelpiga.

-jag tänker…
-att jag tycker om den här platsen
-att han som är på statyn har dött här och ligger begrav i stenhögen där borta.
-att han kanske som står på handen kanske heter Gud.
-att pojken på statyn kanske är den första människan som varit här och att statyn är ett minne av honom.

-jag undrar…
-vem som har gjort statyn?
-om den där stenhögen är en grav?
-varför det är så mycket hästbajs här?
-vad det är för fågel som flyger där?

 

FRITIDS

Några av veckans lekar och pyssel i bilder.

 

Skola och hem / information

 

Skolloppet
På onsdag är det skolans dag och skolloppet. Denna dag kommer vi har fokus på hjärngympa och att röra på oss. Vi springer skolloppet till förmån för hjärnfonden. Under en timme ska vi försöka att samla så många varv vi kan genom att gå eller springa runt den snitslade banan. För att göra denna dag lite extra festlig så får de barn som vill klä ut sig, det mesta i utklädningsväg går bra. Men vi avråder från masker som täcker ansiktet och övrig rekvisita.

 

Klassens dag
På torsdag förmiddag gör vi en utflykt till Södersved. Under stunden som vi är där leker vi lekar och umgås. Vi kommer inte att bada.
Alla behöver ha med sig:
* lunchmatsäck och gott om dricka i en ryggsäck.
* kläder efter väder. Vid soligt väder kan även en hatt/keps och solskyddsfaktor på kroppen vara bra att ha.

 

Skolavslutningen
Skolavslutningen kommer även i år att ske i våra klassrum, och tyvärr även utan er föräldrar. Det blir till viss del en digital avslutning med sång från kören och tal från rektor Marianne. Sedan så firar det vårt fina år vi haft tillsammans köken bjuder på något gott. Tiden för avslutningen kommer att vara mellan kl 09:00-10:30. Därefter slutar skoldagen, så de som vill får gå hem/bli hämtade kl.10.30. För de som vill och önskar kommer fritids att vara öppet som vanligt.
Inför denna dag vill vi att ni meddelar närvaro på Schoolsoft dvs när eleven kommer att gå hem/bli hämtad för dagen. Detta för att vi ska kunna planera för bemanningen på fritids denna eftermiddag.

Det är enbart Solen som kommer att vara i Amfiteatern på sin avslutning som sker mellan kl.11-12. Tyvärr kommer inga föräldrar att få delta på denna avslutning. För att eleverna och lärarna inte ska bli störda under denna stund kommer vägen som går förbi Amfiteatern att vara avstängd och vi hänvisar då istället till vägen förbi Ladan. Ni får därmed gärna hämta ert barn kl.10.30 eller efter kl.12.00 när Solens avslutning är klar, samt att lunch har hunnits serveras till alla fritidselever. Tack för er förståelse!

 

Sommarfritids
Måndagen den 14/6 är det studiedag på skolan och fritids är stängt!

Sommarfritids börjar tisdagen den 15 juni och har öppet som vanligt mellan 7.30-17.00 tom fredagen den 9 juli (v.24 – 27) för de barn som anmält närvaro. Vecka 28-31 är det stängt.
Fritids öppnar igen vecka 32 och de barn som anmält sommarfritids är då välkomna till Mellangårdens övre plan där de kommer ha sina kapprum läsåret 21/22.

 

Onsdagen den 16/6
Den här dagen kommer barnen vara tillsammans med Johannes, Lotta, Hanan, Fia och Titti på Mellangårdens övre plan. Vi vill att ni lämnar barnen där på morgonen med en ryggsäck packad med de kläder som behövs för dagen. Vid hämtning efter kl.14.00 är barnen tillbaka i sina lokaler på nedre plan.
Anna, Maria och Lisa tar emot de blivande plutobarnen i Plutos lokaler redan efter kl.8 på morgonen fram till eftermiddagen.

Vi vill att ni som anmält behov av sommarfritids ser över ert barns klädutrustning. Regnkläder, tunnare ombyteskläder, badkläder, handduk, vattenflaska, solkräm, hatt/keps bör finnas här. Vid fint väder kan ev vattenspridaren vara igång på skolgården.
Vi återkommer med detaljerad information kring veckornas innehåll.

Om ni kommer senare än 9.00 under sommarlovsdagarna vill vi att ni skickar ett mail till fritids@lemshaga.se.
Sjukfrånvaro/ledighet anmäler ni som vanligt på schoolsoft.
Fritids tfn 08-586 313 27
Plutos tfn 08-586 313 10

 

Nästa vecka

Måndag: Städ- och fixardag! (ta med en namnmärkt papperskasse)
Tisdag: Besök av Neptunus Mentorerna.
Onsdag: Skolloppet. (utklädnad)
Torsdag: Klassens dag / utflykt till Södersved (egen lunchmatsäck)
Vi går inte till skogen på fritids em.
Fredag: Skolavslutning kl.9.00-10.30.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger