Plutos veckobrev v.34 2020

Välkomna till ett spännande läsår i Pluto alla barn och föräldrar!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

INSKOLNING

Inskolningsdagarna har gått mycket bra för alla barn i båda grupperna och barnen börjar redan knyta kontakter med varandra. Vi har sett många glada och förväntansfulla barn och mycket lek både inne och ute dessa första dagar. Vi har utforskat vår ute- och innemiljö och på ett tryggt sätt fått möta många nya rutiner tillsammans.

Tack alla föräldrar som hjälpt oss att ge barnen en trygg start den här första tiden på Lemshaga!

De närmaste veckorna kommer vi fortsätta att lägga mycket tid på att hjälpa barnen möta allt nytt, stötta dem i mötet med nya vänner samt undersöka den nya miljön och de rutiner som finns här.

Så här gör vi bland annat för att skapa trygghet och goda relationer:

* vi finns vid barnens sida i deras möten med andra, både i lek och i arbetsstunder.

* vi pratar om hur vi vill att vi ska vara med varandra.

* vi tydliggör våra rutiner och dagens struktur.

* vi arbetar gruppstärkande genom att öva på våra namn, leka och sjunga mycket tillsammans.

 

SO

Vi övat på att känna igen kompisarnas namn under morgonsamlingen genom övningen “Solen”.  Vi har lekt olika namnlekar och “Hunden och benet” för att lära känna varandra bättre. Vi har gått skolgårdsgränserna och haft sångsamling tillsammans. 

Vi har gått en Lemshagapromenad och begett oss utanför våra gårdsgränser och utforskat resten av skolområdet. Vi har tittat var alla andra klasser (åk 1-9) har sin klassrum. Var skolchef, rektor och skolsyster finns. Vi har också fått och lära oss lite historia om några av de äldsta byggnaderna och fått veta vad de olika klasserna och gårdarna heter.

 

SVENSKA

Vi har haft högläsning och skapat en varsin namnskylt till den personliga lådan som barnen kommer att ha i något av klassrummen. 


MATEMATIK 

I Pluto firar vi barnens födelsedagar med sång och med ett Plutoarmband. Den här veckan har vi gjort ett varsitt armband som vi lägger i en burk och när ett barn fyller år så får hen dra ett armband ur lådan. Armbanden gjorde vi genom att hitta på ett mönster som vi ritade på ett papper. Sedan pärlade alla enligt sin beskrivning. Det blev många olika mönster, några med två färger och några upp till sex färger som upprepades i ett mönster.

 

 

Skola och hem / information

 

Pluto = förskoleklass + fritids (Kl.07.30-17.00)

 

Plutofritids

Fritids öppnar 07.30 och stänger 17.00 . 

Barnen har sitt eftermiddagsfritids i samma lokaler/klassrum som inskolningen har varit i. De barn som kommer före 8.00 möter olika pedagoger från Mellangården och barn från Saturnus (åk3) och ev några barn från Jupiter (åk4). Strax före 8.00 går de äldre barnen till sina klassrum och Plutobarnen stannar kvar.

 

Lämning och hämtningsrutiner

Lämningen sker tillsvidare utomhus på plutogården från kl.07:30 där ni föräldrar checkar in hos den pedagog som har grön väst. Även ni som ansökt om tidigare lämning lämnar utomhus. 

Vid hämtningen på eftermiddagen söker ni upp pedagogen i grön väst på plutogården som checkar ut. Finns ditt barn inne på fritids hjälper vi vuxna ditt barn att komma ut till kapprummet.

 

När någon annan hämtar…

Om någon annan än ni föräldrar hämtar ert barn behöver ni meddela oss. Vi vill att ni skriver in det i kommentarsfältet på schoolsoft (där ni fyller i ert barns tider). Om ni planerar att syskon ska hämta behöver ni fylla i blanketten “självständig hemgång” och lämna in den till oss Den finns på schoolsoft och hemsidan eller hos oss.

 

Morgonfritids – tisdagar

Varje TISDAG är det fritidstid mellan 7.30- 9.15, dessa mornar kommer barnen att träffa Anna, Hanan och Johannes på Pluto. Dessa dagar kan ni (om ni har möjlighet) välja att ta sovmorgon fram till 9.15 då första lektionen startar.

 

Pluto förskoleklass

Skoltiden/lektionerna startar kl 8.20 och slutar 13.15. Denna tid är obligatorisk för alla barn i förskoleklass. Vi vill att alla barn är lämnade, pussade och kramade före 8.20.

 

En dag på Pluto

7.30 Fritids öppnar.

8.00 De äldre barnen går till sina klassrum.

8.20 Förmiddagens lektioner startar.

10.30 Lunch

11.00 – 12.00  Rast ute

12.00 – 13.15 Eftermiddagens lektioner startar,

Skoldagen slutar och eftermiddagsfritids börjar.

13.30 Mellanmål och rast ute

14.30 Barnen kan välja inne- eller utelek.

16.15 Vi avslutar alla aktiviteter och lekar och städar kapprum.

16.30 Fruktstund ute på Plutogården för de barn som är kvar till 17.00.

17.00 Fritids stänger.

Påminn gärna ditt barn att plocka undan efter sig innan hemgång.

 

Plutopedagoger

Pedagoger som era barn kommer att möta under sitt år i förskoleklass är i första hand Maria, Lisa, Anna, Titti, Johannes och Hanan. 

Pedagogerna som öppnar morgonfritids är:

Må: Mattias

Ti: Hanan

On: Fia

To: Lisa

Fr: Maria

 

Vi har alla olika ansvarsområden men samarbetar kring barnen under hela deras dag. 

Maria och Lisa är mentorer och har det övergripande ansvaret för förskoleklasstiden. Maria ansvarar för svenska och idrott och Lisa för matematik och NO. Övriga ämnen ansvarar båda för. Anna, Titti och Johannes ansvarar för fritidstiden och Anita träffar barnen under mellanmålet. Anna är ansvarspedagog på fritids och är den pedagog som träffar barnen under hela deras dag, skola+fritids. 

 

Mentorsgrupp Röd och Grön

Här på Lemshaga så ser vi alla förskoleklassbarn som en enda stor grupp som ska lära känna varandra och lära sig att fungera tillsammans. 

De här första veckorna har barnen sina lektioner och aktiviteter i sin inskolningsgrupp. När vi har lärt känna alla individer lite mer så kommer vi att dela in barnen i mentorsgrupp Röd och Grön.  I sin mentorsgrupp (klass) kommer barnen att ha de flesta av sina lektioner. Med undantag när vi arbetar i Mångrupperna (Nix, Charon och Hydra).

När de första mentorsgrupperna är satta kommer vi lägga ut gruppindelningen i schoolsoft, och de kommer som tidigast ske vecka 36. Viktigt att känna till att dessa mentorsgrupper kan komma att förändras under Plutoåret, då målet är att arbetat in två välfungerande grupper inför åk 1. 

Där det i varje klass finns en bra blandning av olika personligheter, som kan berika våra lektioner och möten på olika sätt. Vi lägger stor vikt vid att det råder ett trevligt, positivt och öppet klimat där kreativitet kan råda men också att det finns ett lugn och god arbetsro.

Mångrupper

I Mångrupperna Nix, Charon och Hydra träffas barnen i ett mindre sammanhang (13-14 barn). Varje fredag med start vecka 43 kommer barnen träffas i sin Mångrupp, där de sju fredagar i rad kommer att ha Simskola, Dramalek eller Sagomattan. Efter sju tillfällen byter gruppen aktivitet, i slutet av Plutoåret så kommer alla barn ha haft alla tre aktiviteter. 

 

Frånvaro

Frånvaro meddelas på Schoolsoft innan kl.8.20. Vi vill också påminna er som inte redan gjort det att fylla i ert barns närvarotider i schoolsoft. Det är av stor vikt för ert barns säkerhet, för planerandet av verksamheten och för att vårt närvarosystem (dator + iPad) ska fungera optimalt. Om ert barns tider inte är ifyllda så syns det inte i våra iPads när ni gör en frånvaroanmälan. Vi ser heller inte era ledighetsansökningar. Om en elev inte dyker upp till lektionsstart och inte är frånvaroanmäld kommer ni föräldrar att bli kontaktade av skolan via sms eller telefonsamtal.

 

Egen mat

Ni får gärna ta med en frukt eller en smörgås till ert barn om det behöver lite extra energi under dagen. Dessa förvaras på hyllan i kapprummet och får ätas före kl 8.20 eller efter vi ätit mellis 13.30. Vi vill inte att barnen byter mat med varandra eller delar med sig, främst på grund av allergier men även då detta har en tendens att leda till byteshandel och konflikter.

Viktigt att tänka på är att det råder nötförbud på hela skolan!

En namnmärkt vattenflaska är även bra om alla barn har på sin hylla i kapprummet, hjälp gärna ert barn med att diska den emellanåt så den håller sig fräsch.

 

Leksaker

På Lemshaga vill vi att barnen möts genom det material som vi har här, då möten handlar om personer, och inte saker. Egna leksaker, gosedjur, pennor mm ska stanna hemma.

 

Kläder

De kläder som barnen behöver på Pluto är:

* utekläder och skor + regnkläder och gummistövlar (i kapprummet)

* minst två set med ombyteskläder (i lådan i korridoren)

Ni föräldrar behöver hjälpa barnen att hålla ordning i kapprummen genom att ta hem kläder som behöver tvättas, titta i torkskåpen och kvarglömt lådorna om något ska tillbaka till kroken. Samt fylla på med extrakläder vid behov.

 

Födelsedagar

Här på Pluto firar vi den som fyller år genom att jubilaren får berätta kort hur en födelsedag kan se ut hemma hos sig. Sedan så sjunger vi för födelsedagsbarnet och hen får sedan blundandes ta ett armband ur vår födelsedagsburk. Armbanden har vi gemensamt pysslat ihop under inskolningsveckan och lagt i burken. 

Vi vill passa på att informera om att inbjudningar till privata födelsedagskalas inte får sättas upp i kapprummen eftersom vi vill undvika födelsedagsdiskussioner som kan göra att någon känner sig utanför.

 

Nästa vecka

Under nästa vecka kommer vi att fortsätta lägga fokus på att lära känna  varandra genom olika lekar och aktiviteter blandat med olika lektionsuppgifter. Vi kommer bland annat att arbeta med Sommaruppgiften där barnen kommer få presentera för sina kompisar vad de har lärt sig för något.

Det ordinarie schemat startar först vecka 36.

 

Kontaktuppgifter till oss på Pluto:

pluto.personal@lemshaga.se

Telefonnummer: 08-586 313 10

 

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.