Plutos veckobrev v.33

Välkomna till ett spännande läsår i Pluto alla barn och föräldrar!

Inskolningsdagarna har gått mycket bra för alla barn i båda grupperna och barnen börjar redan knyta kontakter med varandra. Vi har sett många glada och förväntansfulla barn och mycket lek både inne och ute dessa första dagar. Vi har utforskat vår ute- och innemiljö och på ett tryggt sätt fått möta många nya rutiner tillsammans. Vi har bland annat gått skolgårdsgränserna, arbetat med enskilda uppgifter som namnskylt och slingrande ormar. I fredags avslutde vi veckan med att äta glass för att fira skolstarten och att inskolningen nu är klar.
Tack alla föräldrar som hjälpt oss att ge barnen en trygg start den här första tiden på Lemshaga!
De närmaste veckorna kommer vi fortsätta att lägga mycket tid på att hjälpa barnen möta allt nytt, stötta dem i mötet med nya vänner samt undersöka den nya miljön och de rutiner som finns här.
Så här gör vi bland annat för att skapa trygghet och goda relationer:
* vi finns vid barnens sida i deras möten med andra, både i lek och i arbetsstunder.
* vi pratar om hur vi vill att vi ska vara med varandra.
* vi tydliggör våra rutiner och dagens struktur.
* vi arbetar gruppstärkande genom att öva på våra namn, leka och sjunga mycket tillsammans.

Information

(Obs! Denna vecka är det extra mycket information)

Pluto = förskoleklass + fritids

Plutofritids
7.30-17.00 fritids öppettider. Plutobarnen har sitt morgon- och eftermiddagsfritids i sina klassrum på bottenvåningen i Mellangården.
7.30-8.00 lämning sker utomhus. De barn som lämnas denna tid behöver komma klädda för utevistelse.
8.00 vi Plutopedagoger (Anna, Lisa och Maria) är på plats och barnen kan börja gå in i klassrummen.

Pluto förskoleklass
8.20-13.15. Är den obligatoriska skoltiden i förskoleklass.

Pedagoger
De pedagoger som era barn dagligen kommer att möta är Maria, Lisa, Anna och Titti. Vi har alla olika ansvarsområden men samarbetar kring barnen under hela deras dag. Maria och Lisa har det övergripande ansvaret för förskoleklasstiden. Anna och Titti ansvarar för fritidstiden där även Andra pedagoger som er barn träffar under veckan är: Fia som jobbar på morgonfritids och öppnar på Mellangården varje dag. Johannas som arbetar på morgonfritids på måndagar och Anita som träffar barnen under mellanmålet.

Frånvaro
Frånvaro meddelas på Schoolsoft innan kl.8.20 Vi vill påminna er som inte redan gjort det att fylla i ert barns närvarotider i schoolsoft. Det är av stor vikt för ert barns säkerhet, för planerandet av verksamheten och för att vårt närvarosystem (dator + iPad) ska fungera optimalt. Om ert barns tider inte är ifyllda så syns det inte i våra iPads när ni gör en frånvaroanmälan. Vi ser heller inte era ledighetsansökningar. Om en elev inte dyker upp till lektionsstart och inte är frånvaroanmäld kommer ni föräldrar att bli kontaktade av skolan via sms eller telefonsamtal.

Ledighet
För att få ledigt från skolan krävs att ni gör en ledighetsansökan via schoolsoft. Vi mentorer kan bevilja upp till 5 dagars ledighet under ett läsår. Om ni tar ut fler än fem dagar behöver rektor godkänna ledigheten.

Lämning/hämtning
Lämning och hämtning sker utomhus både på för- och eftermiddagen. Om ert barn är inomhus när ni hämtar hjälper vi ert barn att avsluta sin lek och ta sig till i kapprummet. När ni lämnar och hämtar på dagarna är det viktigt att ni föräldrar checkar in/ut ert barn till den pedagog som har en grön reflexväst på sig.

När någon annan hämtar…
Om någon annan än ni vårdnadshavare hämtar ert barn behöver ni meddela oss. Vi vill även att ni skriver in det i kommentarsfältet på schoolsoft (där ni fyller i ert barns tider). Om syskon ska hämta längre fram så behöver ni fylla i blanketten “självständig hemgång” och lämna in till oss Den finns på schoolsoft och hemsidan.

Morgonfritids – måndagar
Varje måndag är det fritidstid mellan 7.30- 9.20, då kommer barnen att träffa Anna, Fia och Johanna på Pluto. Dessa dagar kan ni (om ni har möjlighet) välja att ta sovmorgon fram till 9.20 då första lektionen startar.

Egen mat
Barnen får gärna ta med en frukt eller en smörgås om de behöver lite extra energi under dagen. Dessa förvaras på hyllan i kapprummet och får ätas före kl 8.30 eller efter vi ätit mellis 13.30. Vi vill inte att barnen byter mat med varandra eller delar med sig, främst på grund av allergier men även då detta har en tendens att leda till byteshandel och konflikter.
Viktigt att tänka på är att det råder nötförbud på hela skolan!
En namnmärkt vattenflaska är även bra om alla barn har på sin hylla i kapprummet, hjälp gärna ert barn med att diska den emellanåt så den håller sig fräsch.

Leksaker
På Lemshaga vill vi att barnen möts genom det material som vi har här, då möten handlar om personer, och inte saker. Egna leksaker, gosedjur, pennor mm ska stanna hemma.

Kläder och utrustning

  • ytterkläder: vindjacka, överdragsbyxor, varmare tröja/fleecetröja, samt regnkläder, gummistövlar och skor (i kapprummet)
  • innekläder: minst två set med ombyteskläder byxor, tröja, t-shirt, trosor/kalsonger (i lådan i korridoren)
    Ni föräldrar behöver hjälpa barnen att hålla ordning i kapprummen genom att ta hem kläder som behöver tvättas, titta i torkskåpen om något ska tillbaka till kroken och fylla på extrakläder vid behov. Stäm av med oss pedagoger när det passar att ni går in och göra detta (covid restriktioner).
  • vattenflaska
  • hörlurar med sladd (ej bluetooth) som passar till ipad/dator.

Födelsedagar
Här på Pluto firar vi den som fyller år genom att uppmärksamma varje kompis under en samling där vi sjunger en födelsedagssång. Sedan får kompisen välja ett kompisarmband ur presentlådan.
Vi vill även passa på att informera om att inbjudningar till privata födelsedagskalas inte får sättas upp i kapprummen eftersom vi vill undvika födelsedagsdiskussioner som kan göra att någon känner sig utanför.

Föräldramöte
Är i nuläget inte spikat. Vi återkommer med form, datum och tid.

Lärakännasamtal
Vi kommer att erbjuda dessa samtal från vecka 39, men framförallt på onsdagen den 29/9 då hela dagen är vigd till detta. Tider kommer att läggas upp på Schoolsoft. Vi meddelar i ett veckobrev när detta sker och det är först till kvarn som kommer att gälla. Det är ett 30 minuter långt samtal.De första 15 min träffas mentor, eleven och föräldrar. De sista 15 min träffas mentorn och föräldrarna själva. Om mötet kommer ske digitalt eller på plats återkommer vi om.

Idrott
De båda klasserna kommer att ha idrott varannan torsdag. Nu under höstterminen kommer vi inte byta om eller duscha efteråt. De gör vi som tidigast i mitten på vårterminen. Så inga gympakläder behöver inhandlas i nuläget. För att de ska vara smidigt för barnen när de rör sig brukar vi tipsa om att de ska klä sig i mjuka sköna kläder på torsdagar, och undvika att ha jeans och t ex strumpbyxor just denna dag.

Inskolningsgrupperna
Barnen kommer att fortsätta var uppdelade i inskolningsgrupperna ett tag framöver och det kan hända att vi blandar om lite i dess grupper beroende på behov eller aktivitet den närmsta tiden. När vi har bestämt hur mentorsgrupperna röd och grön kommer se ut kommer ni få information om det.

Samtycke kring namn- och fotopublicering
Alla vårdnadshavare har i Schoolsoft en nyhet angående namn- och fotopublicering av elever i våra veckobrev. Vi ber er ta del av informationen och inkomma med svar via Schoolsoft-nyheten så snart ni har möjlighet.

Blänkare:
16-17/9 Skolfotografering
V. 44 Höstlov
1-2/1 Utbildningsdagar – Fritids och skola stängt
3-5/1 Lov – Fritids öppet

Kontaktuppgifter till oss på Pluto:
Tfn 08-586 313 10
pluto.personal@lemshaga.se

 

Nästa vecka:
Vi kommer inte följa det ordinarie schemat i schoolsoft under nästa vecka. Vi kommer istället att fortsätta lägga mycket lektionstid på att lära känna varandra och närmiljön genom lekar och olika aktiviteter. Vi kommer även att inleda vårt arbete med sommaruppgifterna.

Måndag: fritidsmorgon 7.30-9.20 alternativt sovmorgon. Skolstart 9.20.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag:
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger