Plutos veckobrev v. 33

Välkomna till ett spännande läsår i Pluto

alla barn och föräldrar!

Inskolningsdagarna har gått mycket bra för alla barn i båda grupperna och barnen börjar redan knyta kontakter med varandra. Vi har sett många glada och förväntansfulla barn och mycket lek både inne och ute dessa första dagar. Vi har utforskat vår ute- och innemiljö och på ett tryggt sätt fått möta många nya rutiner tillsammans.

Tack alla föräldrar som hjälpt oss att ge barnen en trygg start den här första tiden på Lemshaga!

De närmaste veckorna kommer vi fortsätta att lägga mycket tid på att hjälpa barnen möta allt nytt, stötta dem i mötet med nya vänner samt undersöka den nya miljön och de rutiner som finns här.

Så här gör vi bland annat för att skapa trygghet och goda relationer:

* vi finns vid barnens sida i deras möten med andra, både i lek och i arbetsstunder. Vi pratar om hur vi vill att vi ska vara med varandra.

* vi tydliggör våra rutiner och dagens struktur.

* vi arbetar gruppstärkande genom att öva på våra namn, leka och sjunga mycket tillsammans.

 

Sommaruppgift

I veckan som kommer påbörjar vi vårt arbete med sommaruppgiften. Barnen kommer få berätta och samtala om rörelseglädje utifrån sin medhavda bild eller sak. Genom att prata inför, samtal med och lyssna nyfiket på varandra formar vi det goda klimat vi vill ska råda i våra klassrum. Vi får även möjligheten att lära känna varandra ännu bättre och knyta fler kompiskontakter.

Som en del i detta arbete ska vi skapa och konstruera den miljö som är kopplad till vår rörelseglädje. Till det så kommer vi bland annat att behöva skokartonger. Så har ni några skokartonger över där hemma så tar vi tacksamt emot dem. 

 

Information

 

Pluto = förskoleklass + fritids (Kl.07.30-17.00)

Plutofritids

Fritids öppnar 07.30 och stänger 17.00. Barnen har sitt morgonfritids och eftermiddagsfritids i samma lokaler/klassrum som inskolningen har varit i. De barn som kommer före 8.00 möter olika pedagoger från Mellangården och barn från Neptunus (åk1), Uranus (åk2) och Saturnus (åk3). Strax före 07.45 går de äldre barnen till sina klassrum och Plutobarnen stannar kvar.

Från kl 8.00 finns två av tre Plutopedagoger i klassrummen Röd och Grön. Det är även en Plutopedagog kvar till 17.00 varje dag. 

 

Pluto förskoleklass

Skoltiden/lektionerna startar kl 8.30 och slutar 13.15. Denna tid är obligatorisk för alla barn i förskoleklass. Vi vill att alla barn är lämnade, pussade och kramade före 8.30.

 

En dag på Pluto

7.30 Fritids öppnar i Plutos röda rum

7.45 De äldre barnen går till sina klassrum

Morgonfritids slutar och skoldagen börjar.

8.30 Förmiddagens lektioner startar

10.30 Lunch

11.00 -12.00 Rast ute

12.00 -13.15 Eftermiddagens lektioner startar

Skoldagen slutar och eftermiddagsfritids börjar

13.30 Mellanmål och rast ute

14.30 Barnen kan välja inne- eller utelek

16.00 Vi börja avsluta alla aktiviteter och lekar och samlas inne.

16.30 Fruktstund för de barn som är kvar till 17.00.

17.00 Fritids stänger

Påminn gärna ditt barn att plocka undan efter sig innan hemgång.

 

Plutopedagoger

Pedagoger som era barn kommer att möta under sitt år i förskoleklass är i första hand Maria, Daniel, Anna, Titti och Anita. Vi har olika ansvarsområden men samarbetar kring barnen under hela deras dag. Maria och Daniel har det övergripande ansvaret för förskoleklasstiden och Anna och Titti för fritidstiden. Titti och Anita är med barnen under mellanmålet och ute på mellisrasten.

 

Frånvaro

Frånvaro meddelas på Schoolsoft innan kl.8. Vi vill också påminna er som inte redan gjort det att fylla i ert barns närvarotider i schoolsoft.  Det är av stor vikt för ert barns säkerhet, för planerandet av verksamheten och för att vårt närvarosystem (dator + iPad) ska fungera optimalt. Om ert barns tider inte är ifyllda så syns det inte i våra iPads när ni gör en frånvaroanmälan. Om en elev inte dyker upp till lektionsstart och inte är frånvaroanmäld kommer ni föräldrar att bli kontaktade av skolan. 

 

Lämning/hämtning

När ni lämnar och hämtar på dagarna är det viktigt att ni föräldrar stämmer av med oss innan ni går. På whiteboardtavlan i hallen kan ni se vem av oss pedagoger som är ansvarig för närvaron varje dag.

När någon annan hämtar…

Om någon annan än ni föräldrar hämtar ert barn behöver ni meddela oss. Vi vill även att ni skriver in det i kommentarsfältet på schoolsoft (där ni fyller i ert barns tider). 

 

Egen mat

Ni får gärna ta med en frukt eller en smörgås till ert barn om de behöver lite extra energi under dagen. Dessa förvaras på hyllan i kapprummet och får ätas före kl 8.30 eller efter vi ätit mellis. Vi vill inte att barnen byter mat med varandra eller delar med sig, då detta har en tendens att leda till byteshandel och konflikter.

Viktigt att tänka på är att det råder nötförbud på hela skolan!

En namnmärkt vattenflaska är även bra om alla barn har på sin hylla i kapprummet, hjälp gärna ert barn med att diska den emellanåt så den håller sig fräsch.

 

Leksaker

På Lemshaga vill vi att barnen möts genom det material som vi har här, då  möten handlar om personer, och inte saker. Egna leksaker, gosedjur, pennor mm ska stanna hemma.

 

Kläder

De kläder som barnen behöver på Pluto är;

* utekläder och skor + regnkläder och gummistövlar (i kapprummet)

* minst två set med ombyteskläder (i lådan i korridoren)

Ni föräldrar behöver hjälpa barnen att hålla ordning i kapprummen genom att ta hem kläder som behöver tvättas, titta i torkskåpen om något ska tillbaka till kroken och fylla på extrakläder vid behov.

 

Födelsedagar

Här på Pluto firar vi den som fyller år genom att varje kompis under en samling får ge bort en ”låtsaspresent” (fantasipresent) som vi skriver upp i ett kort. Vi avslutar med att sjunga en födelsedagssång.

Födelsedagsbarnet får sedan ta hem sitt kort med kompisarnas presenter  samt det födelsedagskort som sitter i hallen under whiteboardtavlan.

Vi vill passa på att informera om att inbjudningar till privata födelsedagskalas inte får sättas upp i kapprummen eftersom vi vill undvika födelsedagsdiskussioner som kan göra att någon känner sig utanför.

 

Skolstart

Skolstartsdagen är nu måndag den 20/8 kl.9.00. Vi vill att ni föräldrar lämnar barnen som vanligt på Pluto, senast 8.30 denna dag. Vi pedagoger går tillsammans med barnen ner till Amfiteatern till 09.00, där alla elever sitter klassvis på bänkarna. Om du som förälder önskar och har möjlighet att närvara under denna stund är du varmt välkommen att stå runt om Amfiteatern. Vi kommer inte att ha någon återsamling för er föräldrar efteråt, utan vi går tillbaka själva med barnen till klassrummen och fortsätter vår dag.

 

Lära-känna-samtal

Vi kommer snart att bjuda in till ett 30 minuters lära-känna-samtal. Listorna för att boka en tid kommer att sättas upp i vår hall under nästa vecka. Detta är ett utvecklingssamtal där ni föräldrar får möjlighet att berätta mer om ert barns erfarenheter, intressen och behov.

 

Kontaktuppgifter till oss på Pluto:

pluto.personal@lemshaga.se

Telefonnummer: 08-586 313 10

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.