Plutos veckobrev v. 35

Hej alla Plutofamiljer!

Tack alla fina Plutokompisar för ännu en spännande vecka, det är så roligt att lära känna er.

Normer och värden

Malin skrev i förra veckobrevet om att barnen kommer till Lemshaga och Pluto med alla sina egna erfarenheter och kulturer från sina förskolor (17 st) och att vi nu är i det första viktiga skedet i att skapa ett gemensamt fint klimat här i gruppen. Därför har vi under veckan haft vårt första kompisprat i de båda 18 grupperna där vi tillsammans bygger en gemensam plattform för ett positivt förhållningssätt med varandra. Barnen har bidragit med sina erfarenheter i samtal kring frågeställningen:

– Hur tycker du en bra kompis ska vara? (fundera gärna hemma med pappa och mamma)

  • Vara snäll och inte fuska. Typ att man inte tjuvkikar på kort när man spelar. Och att man inte slåss och retas.
  • Att man inte slåss och inte leker eller gör något som den andra inte vill. Om man leker med någon så ska man inte leka något som den andra inte vill. Kompisen kan fråga om man ska leka något.
  • Att man frågar och bjuder in sig i leken. Man kan fråga den som har hittat på leken. Man kan säga snällt för då kommer den säga ja.
  • Om någon bygger ett sandslott och man vill vara med så förstör man inte. Man kan säga får jag vara med till den som har byggt det.
  • Om man är en bra kompis och man har råkat göra illa någon så säger man förlåt.

Detta är ett viktigt värdegrundsarbete som vi kontinuerligt kommer att arbeta med under hela året. Grupprocesser tar tid och måste ständigt underhållas för att ta en positiv riktning.

Skolans mål är att varje elev

-tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor. Lgr11 (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011) sid.12

 

Kunskaper / Elevernas ansvar och inflytande

Under veckan har en del barn börjat visa och berätta om sina sommaruppgifter. Bilder och dokumentation finns på väggarna i hallen mellan klassrummen. Några barn har även påbörjat ett arbete i ateljén där de skapar sin favoritplats i en låda. Vi tar gärna emot fler skokartonger.

  

 

Arbetet med veckans bokstav har fortsatt och nu blev det dags för bokstaven Bb.

Vad skrev du och ritade i din abc-bok?

     

 

Raketen kallar vi vår skogsplats strax ovanför skolan och dit gick vi i onsdags för att leka och utforska. Ni fick lära er gränserna för platsen och att vi är gäster i naturen, vilket betyder att vi lånar platsen av djuren som bor där och behöver vara rädda om den. Kommer du ihåg varför platsen kallas Raketen? 

 

 

 

 

 

På fredagens lektion hade vi besök av Josefine, skolans förstelärare i matematik. Tillsammans undersökte vi först hur många siffror det finns.

Tänk att vi bara har tio siffror- och att vi av dem kan göra så många olika tal!

Barnen fick sedan en hög med talkort, där ett tal saknades. Tillsammans med en kompis fick man undersöka vilket tal som saknades och berätta för gruppen hur man gjorde för att ta reda på vilket tal som saknades. Det visade sig att alla grupper saknade femman, och vi fick se olika strategier för hur man hade tänkt, och lagt korten, för att komma fram till att det var talet fem som saknades.

Sedan lekte barnen med sin ”pratkompis”, en lek där de skulle välja tre tal i ordning, tex 4 5 6. En skulle blunda, medan kompisen vänder på ett kort. Sedan fick man öppna ögonen och försöka lista ut vilket tal som gömdes.

Vi övade på att räkna framåt och bakåt. Vi började på tex sju och räknade bakåt och tex på fyra och räknade framåt.

Vilka tal saknas här?

1  2  3 _  5  6 _ 8  9  10   (4 och 7)

Berätta för den du läser veckobrevet hur du gjorde för att veta det?

 

Fritids

Eftermiddagstiden på fritids ägnar många barn just nu åt att leka ute på gården i det fina sensommarvädret. Vi ser hästlekar och olika rollekar i “affären/bageriet”, lekar i klätterställningen och i sandlådan. Det hoppas långhopprep för fullt och några barn har kommit på att slå nya hopprekord. Vi ser att många barn blir allt modigare i att ge sig in i nya lekar med sina nya kompisar.

 

Skola och hem

Mångrupper (12-grupper)

Vi har delat in barnen i tre tolvgrupper som fått namnen Nix, Charon och Hydra, efter planeten Plutos olika månar. Varje fredag under hela läsåret kommer barnen att vara i sin tolvgrupp med start nästa fredag, 8/9.

Nix börjar att åka till simskolan med Maria. Charon kommer att fokusera på sagor med Malin och Hydra startar dramalek med Anna. Gruppernas aktiviteter pågår under nio veckor, sedan sker ett byte. Vid läsårets slut har de tre grupperna fått prova på alla tre aktiviteter. Barnen är i samma tolvgrupp hela året. Vi har idag pratat med barnen om vem som ingår i vilken grupp och ni föräldrar kan se alla gruppindelningar i hallen under nästa vecka.

Simskola/Nix. Det kommer en badbuss till Lemshagaparkeringen och hämtar upp Maria och barnen. Simundervisningen pågår 30 min i Gustavsbergs simhall och det är två simlärare som ansvarar för den. Bussen är tillbaka på Lemshaga strax före lunch. Packa en ryggsäck med badkläder, handduk, vattenflaska och en frukt eller grönsak. Tänk på att barnen själva ska kunna bära ryggsäcken och packa upp och i badkläderna, med viss hjälp av fröknarna. Inga simhjälpmedel behöver packas med utan all utrustning finns där. Senast kl. 8.00 måste barnen vara på Pluto!

Sagogrupp/Charon. Då vi har ”Sagogruppen” förflyttas vi in i sagans magiska värld. Vi lyssnar, berättar och skapar till olika sagor. Barnen träffar Malin inne i det röda klassrummet kl.8.30.

Dramalek/Hydra. Barnen träffar Anna i gröna klassrummet kl 8.30. Där leker vi lekar och gör dramaövningar som gör oss modiga och glada. Vi lär känna varandra lite bättre och har kul ihop. I början blir det lekar som barnen känner igen från sina förskolor, tex “Hunden och benet”.

 

Idrott

Idrotten börjar för Pluto nästa vecka. Det har blivit lite förändringar i schemat vilket betyder att röd grupp har idrott på onsdagar istället för måndagar (som vi skrev i förra veckobrevet), grön grupp har idrott på torsdagar. Inga ombyteskläder eller skor behövs men välj gärna mjuka kläder som är lätta att röra sig i och eftersom barnen tar av sig barfota så välj strumpor istället för strumpbyxor.

 

Hälsobesök

Hälsobesök i förskoleklass startar i september och Judith, vår skolsköterska, har redan skickat ut kallelser till de första familjerna via brev på barnens kapprumshylla. Tider och kallelse går även att se på anslagstavlorna i hallen. Mer information kring detta hittar ni på Schoolsoft.

 

Skolfotografering

Skolfotografering kommer att ske torsdagen den 14/9.

 

Allergier

Vi vill passa på och påminna om att det råder totalt nötförbud på Lemshaga, samt att ridkläder inte får tas in i skolans lokaler.

 

Kommentarsfunktion till veckobreven

För tillfället så fungerar inte kommentarsfunktionen i anslutning till veckobreven. Något hände när leverantören gjorde en omstart (pga uppgradering) av vår hemsideserver. Vi återkopplar här när kommentarsfunktionen är igång igen vilket ska vara inom en snar framtid hälsar Martin (It-ansvarig).

Välkomna till föräldramöte onsdagen den 27/9 kl. 18.00-20.00!

 

Vi önskar er alla en fin sensommarhelg!

Plutopedagogerna

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']