Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
NO
Denna vecka hade Röda gruppen sin första NO-lektion. Vi pratade om den årstid som vi har nu, hösten. Vad händer på hösten? Vi gjorde en tankekarta tillsammans på tavlan.
- Dagen blir kortare
- Träden blir nakna
- Det växer svamp
- Det kan blåsa mer
- Majs och andra grönsaker mognar
- Man kan göra lövhögar
- Det blir kallare
- Man behöver mer kläder
- Löven byter färg och trillar ner
- Det finns höstäpplen
Sedan såg vi två korta filmer som handlar om Skrutt som samlar höstsaker.
IDROTT
Varje idrottslektion följer en tydlig och återkommande struktur för att underlätta för alla elever. Vi inleder alltid med ett kort samling och genomgång följt av uppvärmning. Sedan är det dags för lektionens huvudaktivitet som sedan avslutas med utvärdering och avkoppling till lugn musik.
Denna vecka hade Gröna gruppen sin första idrottslektion. Vi gick till gymnastiksalen där vi inledningsvis samtalade kring och fick lära oss om vilka rutiner och viktiga regler som finns.
Efter det fortsatte vi uppvärmningsövningen “Väcka Kroppen”. Ståendes i en ring turades vi om att välja en kroppsdel som behövde väckas och hitta på en rörelse som passade för det. Bland annat så väckte vi benen genom att sparka fram och tillbaka. Vi väckte armarna genom att göra stora cirklar i luften. Vi väckte rumpan genom att snurra sittandes på golvet mm.
Vi värmde även upp kroppen genom leken “Rörelse-stopp”, där barnen fick röra sig fritt i rummet och hur de ville. Men så fort musiken stannade så blev de som förstenade.
Huvudaktiviteten denna gång var leken “Kom alla mina barn” där vi fick röra oss från ena sida i rummet till den andra på olika sätt. Bland annat genom att krypa som tigrar, åla som ormar, studsa som bollar, springa som racerbilar mm.
Vi gjorde även samarbetsövningar med “Fallskärmen” där vi bland annat fick byta plats med varandra under den och sedan förvandla skärmen till en “koja”.
Vi avslutade lektionen med avkoppling till lugn musik liggandes på fallskärmen.
SVENSKA
På svenskalektionen den här veckan har vi utforskat alfabetet. Vi lekte en lek där vi fick dra ett varsitt bokstavskort från mattan och berätta för kompisarna vad det var på bilden till och vad just den bokstaven heter. Vi hjälptes sedan åt att sortera korten i alfabetisk ordning från A-Ö. Vid de tillfällen vi blev lite osäkra kom Alfabetssången som många kunde väl till pass. När alla bokstäver låg på plats så räkna vi dem och kom fram till att det var hela 29 stycken.
“ABCDEFG,
HIJKLMNOP,
QRSTUVW,
XYZÅÄÖ,
Nu kan jag sjunga ABC,
nästa gång kan du sjunga med.”
Vi hade seda ett kort samtal kring “Vad vi har bokstäver till och varför är det bra att lära sig dem?”. Vi kom fram till att…
-de är bra att kunna för att vi ska kunna prata med varandra.
-de är bra att kunna när vi vill skriva saker.
-de är bra att kunna när vi vill läsa.
-de är bra att kunna för att vi ska förstå saker vi ser runt omkring oss.
Vi avslutade lektionen med att alla fick göra framsidan till sin bokstavsbok, som är en av de arbetsböcker vi kommer att använda oss av när vi jobbar med veckans bokstav framöver.
MATEMATIK
På matematiklektionen den här veckan har vi pratat om vad matematik är. Att vi har siffror och tal. Vi har 10 siffror och av dem kan vi bygga alla universums tal. Vi tittade på sifferkorten 0-9 och pratade om att det finns många olika sätt att visa ett antal. Sedan hjälptes vi åt att sätta upp korten på väggen. Alla fick sitt häfte “sifferboken” som vi kommer att arbeta med innan vi tar fram vår mattebok Mitt i prick FK. I häftet kommer lära oss hur vi skriver siffrorna på rätt sätt. Eleverna ligger på ganska olika nivå och det kommer vi se ännu mer när vi gör skolverkets bedömningsstöd nu i september. Många av Plutobarnen hade förväntat sig att matematiklektionen skulle handla om stora tal som 100+100=200 men det är viktigt att alla får grunden i matematiken från början. Lektionen avslutades med att vi ritade en fin framsida på våra sifferhäften.
Med Mitt i prick matematik tar vi tillvara på elevernas nyfikenhet och erfarenheter kring matematik. Genom laborativt arbete, samtal och aktiviteter utvecklar vi tillsammans ett intresse för matematik och varje elev får en tilltro till den egna förmågan. Vi kommer att lära oss att använda och förstå matematiken i vår vardag.
De olika delarna som vi kommer att arbeta med är:
- Sortera och klassificera
- Mönster
- Räkneramsan
- Räkna antal
- Dela upp antal
- Siffror och tal
- Ordningstal
- Geometriska kroppar
- Geometriska figurer
- Längd, vikt och volym
- Matematiska begrepp
- Tolka enkla koder
När vi har jobbat med alla dessa delar så kommer eleverna kunna fortsätta sitt lärande i Singmaböckerna som finns från år 1.
Josefine Rejler som är lärare i matematik på Lemshaga Akademi med över 20 års erfarenhet av undervisning kommer hjälpa oss att göra Skolverkets bedömningsstöd i matte i Pluto. Hon har en magisterexamen i matematikdidaktik och är en uppskattad föreläsare och utbildare. Hon har tillsammans med Pia Agardh introducerat Singaporemodellen i Sverige. De har tillsammans gått flera internationella utbildningar i Singaporemodellen och samarbetar med Dr Yeap Ban Har, en världsledande expert inom området. Författare till Singma matematik.
SO
Boken om mig – självporträtt
Denna vecka har vi gjort självporträtt i “Boken om mig”. Vi började med att vi gemensamt funderade en stund på hur vi ser ut och på vad vi alla har gemensamt. Som till exempel ögon, näsa, mun, mm. Men även vad som skiljer oss åt. Som hårlängd, hårfärg, ögonfärg mm. Vi samtalade vidare om vilka kroppsdelar vi behöver få med när vi ritar vårt ansikte, hur många de är och vart de är placerade i förhållande till varandra. Men även vilka färger vi behövde för att de skulle bli så likt oss själva som möjligt. I klassrummen fanns de speglar till hands om en ville ta en titt på sig själv under arbetets gång. Vi använde oss först blyert och smala färgpennor för att kunna sudda och få till olika detaljer.
Brandövning
I tisdags övade vi på hur vi ska göra om brandlarmet skulle börja låta. Vi inledde samtalet med att barnen fick dela med sig av sina tidigare erfarenheter kring detta från sina förskolor. Sedan samtalade vi om hur det fungera här på Pluto och Lemshaga i en sådan här situation.
Vi tittade var nödutgångarna finns och övade sedan på att gå ut lugnt till vår uppsamlingsplats. Plutos uppsamlingsplats är längs med staketet till bandy-/tennisplanen.
Även i matsalen under Mellis fick vi veta var nödutgångarna finns och hur vi ska göra om brandlarmet skulle låta när vi är där.
FRITIDS
Aktiviteter
Skogen
Den här veckan gick den röda gruppen med Anna och Titti till skogsplatsen Raketen som ligger strax ovanför skolan. Där berättade vi om hur platsen fått sitt namn. Vi gick igenom vilka gränser vi har att förhålla oss till och att vi ska värna om djur och natur när vi är i skogen.
Vi lekte en lek tillsammans som heter ”Alla byter träd” och vi hann också med lite fri lek innan vi gick tillbaka till skolan.
Om barnen hämtas före 15.00 vill vi att ni meddelar oss på schoolsoft, då kan de stanna kvar på skolan.
Det är viktigt att barnen är ändamålsenligt klädda dessa dagar eftersom vi går ut i alla väder.
Nästa torsdag 12/9 är det grön grupp som går till Raketen.
Projekt – skapa i en låda
Nu har några barn kommit igång med sitt skapande av sommaruppgiften i sin låda. Vi arbetar i smågrupper i ateljén några eftermiddagar i veckan (kl.15-16). Vi kommer att hålla på med det här projektet i september och oktober.
Tack för alla lådor vi har fått! Just nu har vi tillräckligt men om vi behöver fler framöver så hör vi av oss. Vi har lite ont om ytor att förvara på.
Veckans pyssel
Vi erbjuder en pysselaktivitet varje vecka. Den här veckan har vi dukat upp material i det röda klassrummet där barnen gjort höstträd och små ormar av pärlor.
Lek
I klassrummens lekhörnor finns det möjlighet till olika fantasi och rollekar. Just nu är det många som tar fram djuren, bygger tågbanor, skapar världar med dockskåpsmöbler, konstruerar kulbanor och bygger med lego.
Kl.14.30 får barnen välja att gå in eller vara kvar ute och leka på gården. Många barn väljer att fortsätta leken utomhus i det fina sommarvädret. De provar och undersöker allt material som vi erbjuder i låneboden. Många hoppar hopprep, spelar bandy, testar pingis och tennis. Några barn har ägnat tiden till att öva sig i att gå på styltor och blivit riktigt skickliga. En del barn bygger på kojan uppe i backen eller leker i sandlådan.
Vi ser glada barn som är nyfikna på sina nya kompisar och provar att vara med och leka i olika sammanhang och aktiviteter. Vi har haft en bra start!
Skola och hem / information
Föräldramöte
Varmt välkomna Plutos föräldramöte nu på onsdag den 11/9 klockan 18.00-20:00
Lära-känna-samtal
Under förmiddagen måndag den 23 september och hela onsdagen den 25 september kommer lära-känna-samtalen att ligga. Det är ett 30 minuter långt samtal. De första 15 min träffas mentor, eleven och föräldrar. De sista 15 min träffas mentorn och föräldrarna själva.
Nu finns tiderna att boka på schoolsoft. Det är först till kvarn som gäller. Gå in på schoosoft, klicka på aktuellt, klicka på bokningar. Därefter finns två bokningar. Den ena för Röd grupp som har samtal med Lisa och den andra för Grön grupp som har samtal med Maria.
Nästa vecka
Måndag: Idrott / Röda gruppen. NO / Gröna gruppen.
Tisdag:
Onsdag: Föräldramöte 18-20, i Plutos klassrum.
Torsdag: Skogen (14.30-16.00), Gröna gruppen
Fredag:
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
3 kommentarer
Tack för en bra vecka!
Albin med föräldrar har läst. Det var roligt att vara vid raketen och att bygga på kojan på rasten.
Tack för den här veckan!
/Ann-Charlotte
Kommenteringen är stängd.