Plutos veckobrev v.36

Hej alla Plutofamiljer!

Tack för ännu en härlig vecka tillsammans.

 

Normer och värden

Rastlekar

    

Den här veckan har Saturnuseleverna (3:or) tagit ansvar för att starta aktiviteten “rastlekar” för Plutos elever. Varje lunchrast kl.11.30 veckorna framöver möter de Pluto i olika lekar eller sportbetonade aktiviteter en stund på skolgården. En bra aktivitet där barnen har möjlighet att prova på något de är lite nyfikna på, men kanske en aning osäkra inför, och samtidigt lära känna eleverna i Saturnus. Den här veckans aktiviteter/lekar har varit bandy, gå på styltor, fotboll, spelat King och kastat frisbee. Har du varit med i någon rastaktivitet den här första veckan eller har du lekt andra lekar på gården?

 

Kunskaper/elevernas ansvar och inflytande

Svenska

Nu har vi hunnit till bokstaven Cc i alfabetet. När vi arbetar med veckans bokstav följer vi en bestämd arbetsordning. Först tittar vi tillsammans på hur bokstaven ser ut, vilket eller vilka ljud den har och samlar några ord som börjar på bokstaven. Sedan ritar ni och skriver det ord ni valt i abc-boken. Därefter tränar ni på bokstavsljudet med hjälp av fjädern som ni lägger i handen. Sedan är det dags att spåra (skriva) den stora och den lilla bokstaven (versaler och gemener) i sanden. När ni är färdiga med allt sätter ni kryss i schemat som finns i abc-boken. Vad heter filmen vi brukar titta på när vi arbetar med veckans bokstav? (Bokstavståget)

  

 

Bild/teknik

Många barn har nu påbörjat skapandet och byggandet av favoritplatsen i en låda och även gjort den lilla figuren som ska flytta in – sig själv. De har arbetat i smågrupper (6 st) i ateljén under förmiddagarna den här veckan och vi har sett en fantastisk utveckling i det egna skapandet samtidigt som de lärt känna varandra lite bättre. De barn som ännu inte påbörjat sin låda kommer att starta med det under nästa vecka och de som inte är färdiga kommer att kunna göra klart under fritidstiden (eftermiddagar).

   

 

Matematik

Vi har fortsatt med våra talkort som Josefine visade oss förra veckan, men också använt dem på lite nya sätt. I en morgonsamling fick barnen räkna ut hur många bokstäver deras förnamn har och sedan sätta namnkortet under rätt siffra.

Kommer du ihåg hur många siffror det finns att göra olika tal med? (0-9)

Kan du räkna ut vilka siffror som inte syns på bilden? Hur tänkte du när du kom fram till det?

Kan du räkna baklänges från 10 – 1?

 

Mångrupperna

Idag var det start för våra olika aktiviteter i mångrupperna.

Nix/simskola: På första simskolepasset fick vi öva oss på att hålla i stången och få kroppen att flyta. Berätta hemma varför det var viktigt att hålla hakan i vattnet? Vad hände när hakan inte var i vattnet? (benen sjönk till botten). Vi fick också öva på våra bentag. Vi hade flytkorvar och simplattor till hjälp när vi simmade runt i bassängen. Simlärarna Stina och Maggan gav oss i läxa att öva på bentagen hemma till nästa fredag. Läxa: ligg på mage på golvet och öva bentagen enligt ramsan; upp – ut – runt – ihop.

Charon/sagogrupp: I sagogruppen kommer barnen att få möta olika sagor och olika sätt att berätta sagor på. Vid detta tillfälle har vi lyssnat på “Spöksagan” och sedan har barnen fått göra varsin egen spöksaga, som de gärna får ta med sig hem om de vill.

Hydra/dramalek: Vi började med att skicka stenen för att säga våra namn, eftersom vi är lite nya för varandra och det är bra att veta vad vi heter när vi ska leka ihop. Vi kommer att börja varje dramalek med att skicka stenen, men då blir det på det svåra sättet. Kommer du ihåg hur det går till? (vi säger kompisarnas namn innan vårt eget, som en namnkedja, för att träna minnet och koncentrationen). Vi lekte sedan Hunden och benent med hjälp av en sång och vi rörde oss som olika djur till musik. Kommer du ihåg vilka djur vi var?

 

 

Skola och hem

“Skolans och vårdnadshavarens gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande.”
Lgr11 sid.16

Nu har vi träffat alla föräldrar på ett första utvecklingssamtal, ett sk Lära-kännasamtal. Om några veckor kommer vi att ha ett föräldramöte och i februari har vi ytterligare ett utvecklingssamtal. Vi hoppas att ni känner er välkomna med era frågor och även att besöka oss någon gång under läsåret nu då inskolningen är klar och barnen känner sig tryggare. Ni når oss alltid på pluto.personal@lemshaga.se

 

Föräldrakoordinatorer

Vi vill redan nu informera om att Pluto behöver två föräldrar som vill engagera sig i arbetet som koordinatorer i skolans koordinatorgrupp och därmed representera Plutos föräldragrupp under detta läsår. Vi har redan nu fått en intresseanmälan, vilket betyder att det behövs ytterligare en förälder som vill engagera sig.
Våra rektorer, Jill och Anna-Lena, kallar till möte den första onsdagen i varje månad och mötestiderna kommer att ligga på Schoolsoft. Det första mötet är den 4 oktober.
Du som är intresserad kan mejla det till oss.
Föräldrakoordinatorer har till uppgift att:
  • samordna föräldrars intressen och arbeta för utveckling av Lemshagas värdegrund.
  • vara länken mellan skola och hemmet.
  • ha en god kontakt med mentorerna för sin klass.
  • vara ”bollplank” till föräldrarna.
  • samla idéer och synpunkter och föra fram dem på mötet till rektorerna.
  • vara beredd att efter val sitta i styrelsen för Lemshaga Akademi.
  • sätta upp mål för året efter första mötet på hösten.
  • vara delaktig i framtagandet av våra styrdokument, tex Likabehandlingsplanen.

 

Varmt välkomna till föräldramöte i Plutos klassrum 27/9 kl. 18.00-20.00!

Vi kommer att berätta om hur vårt arbete tillsammans med barnen kommer att se ut under året och hur vi tillsammans med barnen och er föräldrar kan fortsätta skapa goda relationer och en positiv utveckling i klassen. Har ni frågor eller önskemål om innehåll på mötet kan ni mejla oss i förväg.

 

Pingis på Lemshaga

Det finns möjlighet att anmäla era barn till en eftermiddagsaktivitet som arrangeras av Boo pingis, mer info finns i bifogad länk. Om ni anmäler ert barn vill vi att ni stämmer av det med oss.

Pingis på Lemshaga HT 2017.

 

Frukt

De barn som åker till simskolan på fredagar behöver inte packa ner någon frukt i badväskan eftersom de tydligen inte får äta den i bussen och det blir för nära in på lunchen om frukten äts när de kommer tillbaka till skolan. Det går naturligtvis bra att som vanligt ta med frukt till eftermiddagen.

 

Skolfotografering på torsdag, 14 sep. Kom senast 8.20 till Pluto!

 

Nästa vecka v.37

Måndag:

Tisdag:

Onsdag: röd/idrott

Torsdag: skolfotografering

Fredag: Nix/simskola, Charon/sagor, Hydra/dramalek

 

Trevlig helg önskar Plutos pedagoger!

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']