Plutos veckobrev v. 37

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Läsresan
I veckan har vi arbetat med första kapitlet i Läsresan, vårt basläromedel i svenska.
Under året i förskoleklass kommer eleverna genom Läsresan att få:

  • Möta olika typer av texter, författare och illustratörer.
  • Fundera över läsförståelsefrågor kopplade till texten.
  • Utveckla sin språkliga medvetenhet genom språklekar.
  • Arbeta strukturerat med bokstäver och språkljud.
  • Fortsätta att träna på egen hand genom pedagogiska övningar på elevwebben.

Kapitel 1 – lektion 1

Ord att förstå – läsning – läsförståelse
Vi har samtalat kring veckans ord tassa, karusell och skutt utifrån frågeställningar som:
Hur går man när man tassar? Har du åkt karusell? Vad är ett skutt?

Vi har läst meningar där orden finns med och sedan hitta på nya meningar med orden i.
Vi har lyssnat på och läst med i ABC-versen på webben, vi har sjungit ABC-sången och andra alfabetssånger som vi känner till. Vi har funderat och samtala kring frågan: Varför finns det bokstäver? Sedan ritat och skrivit ner våra tankar i arbetsboken.

Bokstav och ljud
Vi har tittat på bokstaven Oo tillsammans. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilka ljud bokstaven har. Eleverna har fått berätta om ord och namn där bokstaven O finns med. Vi har hittat ord som börjar på och innehåller O.
I arbetsboken har eleverna fått:
– känna igen och ringa in Oo.
– öva på att skriva stora och lilla Oo.
– ringa in bilderna där de hör ljudet O.
– skrivit O-ord och ritat bilder till.

Språklek – rim
I veckan har vi också arbetat med rim. Eleverna har fått berätta vilka rimord de känner till och vi har samtalat om vad ett rim är. Att det är ord som låter lika i slutet. Vi använde några bildkort och rimmade tillsammans med hjälp av dem. Vi avslutatde med att eleverna fick fylla i rimordet i slutet av en mening.

Plutokompis!
Läs själv/be någon läsa meningarna nedan för dig och så fyller du i rimordet i slutet:

En ål i en  ………. (skål)

En haj åt en  ………. (paj)

En myra fyllde  ………. (fyra)

 

 

MATEMATIK

Vi har denna vecka fått våra matematikböcker som heter Mitt i prick.
Först fick vi titta på en bild och räkna hur många äpplen det fanns på bilden för att kunna fylla i det längre ner på sidan. Efter det gick vi vidare till sida två för att rita lika många kex som djur på bilden.

 

Vi har också övat på att skriva siffran 1 och siffran 2. samt para ihop lika vantar med varandra och sedan göra samma mönster på sockor och färglägga lika.

Vi kollade på våra kort med siffror och knappar som man kan sitta och para ihop själv samt spela memory.

Dessutom hann vi med att se ett avsnitt ur Livet i mattelandet från ur skola, avsnittet handlade om: Likheter och olikheter. https://urplay.se/serie/190205-livet-i-mattelandet

 

 

SO

Ugglan och kompisproblemet

Avsnitt 2 – Säga nej
“En tjuv vill vara snäll och inte råna banker längre. Men om hon slutar råna banker är hon rädd för att förlora sina tjuvkompisar. För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste tjuven tänka efter och själv finna lösningen.

Ugglan och kompisproblemet/UR

 

 

När vi arbetar med dessa avsnitt så tittar vi på filmen tills det är dags att komma på en bra lösning på problemet. Då pausar vi och diskutera och ger förslag på olika lösningar. Efter det tittar vi vidare på filmen för att se vad deras lösning var.

Så här tyckte några Plutokompisar att tjuven skulle göra:
– tjuven borde säga nej, att den inte vill vara med för att det är fel att ta andras saker och de kan göra någon ledsen.
– tjuven ska säga att hon inte vill tjuva mer.
– jag tycker att tjuven ska skaffa sig ett annat jobb för hon kan ju hamna i fängelse.

Även denna gång höll vi med om det viktiga budskapet “Säg som det är om du inte vill vara med”. Vi kopplade det till vår skoldag och samtalade vidare kring olika situationer där vi på skolan kan behöver säga nej till varandra och hur vi ska göra och agera då.

 

Trygghetsgruppen
Daniel som är en del av skolans trygghetsgrupp kom på besök och visade ett bildspel där vi fick veta vilka vuxna på skolan som är med i trygghetsgruppen och hur det arbetar. Vi fick också veta mer om vad en kamratstödjare är och gör. Vi tittade på en kort film som handlade om konflikthantering och fick sedan en uppgift som vi skulle arbeta med.

Uppgift – skolgården
Uppgiften vi fick från trygghetsgruppen handlade om trygga och otrygga platser på skolgården. Alla elever fick en varsin skolgårdskarta som vi gemensamt började med att titta på och tolka tillsammans. Sedan fick alla i uppgift att med en grön penna markera de platser de kände sig trygga på, där de förekom bra och roliga lekar. Med en röd penna markera de platser de kände sig otrygga på och där de förekom mindre bra lekar eller konflikter. Med en gul penna fick de till sist markera ut platsen som kändes lite mittemellan grön och röd.

Efteråt så fick eleverna möjlighet att berätta mer om just markeringarna på sin karta. Vi hade ett bra samtal tillsammans och efteråt kunde vi tydligt se att elevernas bild och känsla stämmer överens med det vi vuxna sett och upplevt. Bandyplanen, kojslänten och grässlänten är de platser som behöver mest vuxennärvaro i nuläget. Trygghetgruppen kommer att samla in alla elevers kartor och sedan diskuterat om och så fall vilka åtgärders om behövs sättas in på olika plaster.

bilder

 

Skola och hem

 

Information

 

Fritids planeringsdag / fritidsomsorg
Onsdagen den 22/9 är det skoldag som vanlig fram till 13.15. Det är också en planeringsdag för all ordinarie fritidspersonal hela dagen. Det innebär att extra personal kommer att sätta in under skoldagen och sedan under fritidseftermiddagen.
För att få till bemanningen är det extra viktigt att ni har fyllt i ert barns närvarotider denna dag.

 

Idrott
Vecka 38, på torsdag, startar idrottslektionerna i gympasalen. Röd och grön grupp kommer att ha idrott varannan torsdag. Under höstterminen kommer vi inte att byta om innan lektionen så inga ombyteskläder ska tas med. Däremot kan det vara bra att eleverna har på sig bekväma kläder som är sköna att röra sig i denna dag.
Vecka 38: idrott grön grupp.
Vecka 39: idrott röd grupp.

 

Föräldramöte
Vecka 38, på torsdag 23/9, kl 17-18.30 ses vi på ett digitalt föräldramöte. Är det något speciellt ni önskar att ta upp kan ni maila frågan till pluto.personal@lemshaga.se, innan onsdag 22/9. Mötet kommer att ske digitalt via Google meet och en länk kommer skickas ut i början av v. 38 till via mail.

 

Lärakännasamtal
Under vecka 39, är det lärakännasamtal. Under nästa vecka kommer vi att publicera samtlastiderna att boka i schoolsoft, där kommer det även stå vilken mentor (Maria, Christina) ni ska boka samtalet med. I schoolsoft kommer vi även lägga in underlaget “Inför utvecklingssamtalet” som vi vill att ni fyller i tillsammans med ert barn minst tre dagar innan ert samtal. De flesta tiderna kommer att ligga under själva samtalsdagen, onsdagen den 29/9.

Onsdagen den 29/9 är en samtalsdag vilket innebär att det inte är någon vanlig skoldag utan fritids kommer att ha öppet för de som har behov av omsorg. Om ni har möjlighet så får eleverna även vara lediga denna dag. Vi vill att ni fyller i schoolsoft senast söndagen den 13/9 hur ni väljer att göra för att vi ska kunna säkerställa rätt bemanning.

Samtalet är 30 min långt och kommer att ske digitalt via Google meet. Den första stunden är barnen med på samtalet och resterande tid har föräldrar och pedagog själva.
Det är viktigt att den mailadress ni lagt in i SchoolSoft är den ni vill bli kontaktad på då ni kommer att bli inbjudna till mötet via er mailadress. Om ni inte har en gmail-adress behöver ni ansluta med en dator, annars går det även bra med telefon eller iPad (appen behöver då laddas ner).

 

Kommande händelser
v.38 Onsdag 22/9 Planeringsdag för fritids.
v.38 Torsdag 23/9, kl 17-18.30 ses vi på ett digitalt föräldramöte.
v.39 Onsdag 29/9 utvecklingssamtalsdag. Fritids har öppet.
v.41 Den 13/10 Skolan stänger kl 13:00 (½ studiedag).
v.42 Mångruppsaktivter på fredagar startar. Mer info kommer. (Ändrad info!!)
v.44 Höstlov 1/10 – Fritids och skola stängt / studiedag. Den 2-5/10 – Fritids öppet för de som de har behov av omsorg.

 

Nästa vecka (v.38)
Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.
Onsdag: Planeringsdag för fritids.
Torsdag: Idrott grön grupp / NO röd grupp. Föräldramöte (digitalt) 17.30-19.00.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

 

 

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.