Plutos veckobrev v. 39

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
I måndags hade Gröna gruppen NO och vi ritade en fin framsida till vår lilla höstbok. Vi hade plockat in lite löv i fina höstfärger som inspiration. Under en rast hittade några barn en larv som vi tittade närmare på. Undra vad det skulle bli för något djur sedan?

IDROTT
Den här veckan hade röda gruppen idrott i Amfiteatern. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen”.
Efter det lekte vi “Djungelvrål”. I denna lek var vi indelade i fyra grupper (röd, blå, gul, grön). Varje grupps uppdrag var att skicka ut en kompis i taget i djungeln (till konerna i mitten av planen). Där fick vi lyfta en kon åt gången och försöka hitta ett djur i samma färg som lagets färg. Ibland hade vi tur och hittade ett och ibland fick vi gömma det igen under konen och springa tillbaka till laget. När laget hade hitta alla sina fem djur ropar de “Djungelvrål” för att visa att de är klara med uppdraget.
Vi avslutade lektionen genom att göra två nedvarvningsövningar i ringen.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Cc. I låda låg bilder och ordbilderna CITRON, CYKEL, CLOWN och CHAMPINJON. Vi sjöng “Små cyklar som far omkring…” och “Majas abc-sång om Champinjonen”.

Bokstavsslingan
I arbetsboken “Lyckostjärnan A-Ö” har vi ritat något på Cc. Spårat Cc i “sanden” och övat på att säga bokstavens två olika ljud sss och kkk till “fjädern”. Vi har även arbetat i ”iPads” där vi övade på veckans bokstav genom övningarna:
– Ser du?
– Måla
– Masken
– Hör du?
– Var i ordet?
De som velat har även haft möjlighet att göra extra arbetsblad, där de fått öva på att känna igen Cc, lyssna efter Cc i olika ord samt placera in Cc i ordets början, mitt eller slut. Denna vecka tyckte några kompisar att även djuren i lekhörnan skulle få lära sig mer om veckans bokstav genom att titta på filmen ”Bokstavståget”.

Min bokstavsbok
Under veckan har vi också samlat ord på tavlan som har Cc i början, mitten eller slutet. Vi har även fått forma Cc med kroppen på olika sätt.
I min bokstavsbok har vi övat på att forma och skriva stora och lilla Bb upprepade gånger. Vi har också fått färglägga ett C-mandala.

MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi arbetat med talen 3 och 4. Vi har tittat på Katten, musen, tiotusen och jobbat i våra sifferhäften. I matteboken har vi arbetat med lika många, tal och antal 1 och 2 och parbildning.
I går (torsdag) var Josefine här och tillsammans i halvgrupper utforskade vi olika mönster. Vi började med att titta på två olika randiga strumpor och diskuterade hur vi kan beskriva dem för någon som inte vet hur de ser ut.

Så här förklarade några:
-de är randiga.
-en är rosa, grå, rosa, grå, rosa, grå
-en är svart, vit, svart, vit, svart, vit.
-den ena har smal svart, tjock vit, smal svart, tjock vit.
-det är som ett mönster.
-det kommer om och om igen.
-det upprepar sig.

Efter det lade Josefine ett mönster med multikuberna och vi fick pröva att lägga ett likadant. Sedan lade hon ett nytt mönster med kuberna som vi sedan skulle fortsätta efter att att ha fått några startkuber.
Till sist fick vi prova att översätta ett mönster. Josefine lade ett nytt mönster med kuberna och denna gång fick vi göra ett likadant mönster fast använda oss av gem och kidneybönor.

Plutokompis! Hur låter de olika mönstren nedan och hur fortsätter de? Berätta för någon där hemma.

 

SO

Städdisco
Varje fredag under sista lektionen tar vi hand om vår klassrumsmiljö. Vi har olika städområden där några elever samarbetar och ansvara för. Varje fredag får en en nytt städområde. Medan vi städar dansar vi loss till musik vi tycker om.

Bokhörnan = vi ställer iordning böckerna fint i bokhyllan med ryggsidan utåt. Vi snyggar till i och runt soffan och bordet.

 

Lekhörnan = vi plockar isär byggen och sorterar tillbaka allt material. Vi ställer lådorna fint i hyllorna.

 

Spel/pussel = Vi går igenom spelhyllan och ser så att inget saknas. Vi snyggar till och lägger spel och pussel fint så att det är lätt att se vad som finns.

 

Torka rent = Vi torkar av bord och andra fria ytor med ett fuktad trasa eller svamp.

 

Rita/skriv = Vi ställer i ordning var sak på sin plats och vässar och sortera pennorna i burkarna. Vi fyller på material vid behov.

 

Utöver ovanstående uppgifter så följer även några elever med Anna varannan vecka och tömmer pappersåtervinningen i soprummet.

 

Eget ansvar = Varje vecka ansvara varje elev även för att se över sin egen kapprumshylla, ta en titt i torkskåp och i klädlådorna efter kläder som är sina. De kollar även om det behöver fyllas på med kläder i sin extraklädeslåda. I de fall det behövs sätter de upp en lapp till er föräldrar på kapprumshyllan.

 

Föräldraansvar = Varje fredag önskar vi även att ni föräldrar hjälper ert barn med att se över så att kapprumshyllan ser okej ut, att ert barn har lagom mycket kläder att tillgå så att det blir lättare för dem att hålla ordning. Men även att ert barn har bra kläder anpassade efter vädret som så här års ofta kan växla från varmt till kallt under en och samma dag.

 

Frukt
Bananflugorna har invanderat våra kapprum och festar loss på frukten som ligger på barnens hyllor. För att få bukt med detta så önskar vi att ni fortsättningsvis förvarar all frukt i burkar/påsar eller i barnens ryggsäck.

 

FRITIDS

Samtalsdagen
Vi som var på fritids hade en mycket trevlig dag tillsammans där barnen fick möjlighet att prova på aktiviteter organiserade i tre olika stationer.

Med Hanan lärde barnen sig att på olika sätt vika pappersfjärilar.

 

Tillsammans med Karin (bildlärare på skolan) fick de först tänka och diskutera utifrån frågeställningen – Vad kan finnas i en stad? Därefter ritade de, klippte och klistrade upp sina ideér på ett långt papper.

På gården var det lekstationer med Anna där barnen bla kunde prova den lilla “linbanan” och leken “Sten-sax-påse”.

Plutokompis! Berätta gärna hemma om det du var med om.

 

Skogen
Den gröna gruppen var den här torsdagen vid Raketen, där vi lekte leken “Alla byter träd” och letade efter svamp. Plutokompis, berätta gärna hemma hur leken går till.

.

 

 

Skola och hem / information

 

Föräldrakoordinatorer i Pluto
Onsdag nästa vecka är det dags för det första föräldrakoordinatormötet. Har du som förälder några frågor som du önskar ska tas upp på mötet kan du mail dessa till Plutos föräldrakoordinatorer. Kontaktuppgifter till dem hittar ni i schoolsoft.
Pluto grön: Therese Eldebrandt
Pluto röd: Jessica Gyllner

 

In och utcheckning
Vi vill förtydliga att utcheckningen på Pluto skiljer sig från hur det går till att hämta barn på Neptunus/Uranus fritids samt Klubben.
Hos oss går ni föräldrar in i hallen och tittar på anslagstavlan vem av oss som har ansvar för utcheckningen och söker sedan upp den.

 

Pedagogen i rosa väst som finns ute på gården, ansvarar enbart för utcheckning av Neptunus och Uranus.
När ni kommer på morgonen, checkar ni in hos den pedagog som finns i det röda klassrummet eller den som finns i hallen efter kl. 8:00.

 

Nästa vecka
Måndag: Idrott Grön grupp / NO Röd grupp.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Röd grupp till skogen, 14.30-16.00
Fredag:

 

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.