Plutos veckobrev v. 39

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Läsresan kapitel 2

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse

Veckans ord var PACKA, SMÖRGÅS och ÅKA. Vi har samtalat kring veckans ord utifrån frågeställningarna: Varför behöver man packa ibland? Vad är en smörgås? Vad gör man när man åker? På vilka sätta kan man åka? Vi har sedan läst meningar där orden finns med och hitta på nya meningar med orden i. 

Vi har lyssnat på och läst med i texten HUBBE SKA RESA. Vi inledde med att  titta  på framsida och gissa vad vi tror att texten kommer att handla om. Sedan har vi samtalat vidare utifrån frågeställningarna: Vad ska man tänka på när man packar? Hur vet man vad man ska packa? I arbetsboken var uppgiften att välja en plats (stranden, fjällen, ett annat land mm) som en vill resa till och sedan rita och skriva ner de saker som en tycker att en behöver packa och ha med sig dit.

 

Bokstav och ljud

Veckans bokstav var Ss. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Ss. Maria trollade fram några S-ord ur sin bokstavslåda, SVART, SANDVARGEN, SNÖFLINGA och SNÖ. Vi har lyssnar hur bokstaven låter och följt med och format bokstaven i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat de som börjar och innehåller Ss. 

Språklek

I veckan har vi arbetet med begreppet ORD. Vi har träffat tomten Tom som bara kan säga ett…… ord …… i …… taget. Han hade massor att berätta för oss och vi skulle gissa vad det var han sa. Vi har också övat på ramsan “ Jan Banan satt i en gran” och sjungit Toms favoritsång “Tomten och haren”.

MATEMATIK

Denna vecka började vi med att repetera mönster. Vi pratade om några spel som vi skulle använda oss av efter att vi var klara i matteboken och med extra pappret som vi hade denna vecka. Spelen som vi använde var 3 i rad, siffermemory, vem ska bort och om man ville kunde man lägga mönster med plastskedar i 2 olika färger.

Tal antal

Vi har i boken övat på att skriva siffran 3 och letat i hyllan efter olika saker och räknat hur många av varje sort som fanns.

 

Antal och talraden

 

Efter lunchrasten tittade vi på Livet i mattelandet avsnitt 3 större än och mindre än.

Vi tog sedan 12 snäckor eller små kuber var och fick prova att dela upp dem i grupper med 2 i varje för att se hur många grupper vi fick. Sedan tog vi reda på hur många grupper det blev om vi istället tog 3 i varje grupp, efter det undersökte vi hur många det blev i varje grupp om man bara hade 2 stycken grupper. Vi avslutade sidan i boken med att skriva talraden 1 2 3.  

 

Klassrummen

Så här kan det se ut i klassrummen när vi är i full gång på våra lektioner

 

NO

Vi har förra veckan och denna vecka jobbat med djuret ekorren. Vi har kollat på två stycken filmklipp ett klipp från ur´s djurverket som är ett roligt program där Yankho som jobbar på djurverket ska komma på vilket djur som kunden frågar efter. Vi körde en rörelse paus med gör si gör så innan vi satte oss för att kolla på nästa klipp som var mer en kort faktafilm om ekorren från NE (Nationalencyklopedin). När vi sett på filmerna satte vi oss med ett arbetsblad om ekorren där vi skrev ner 4 fakta och fick färglägga en bild av ekorren. 

 

IDROTT

Nu har båda grupperna haft sin första idrottslektion.  

Vi inledde lektionen med att prata viktiga regler. Efter det startade vi med  uppvärmningsövningen “Väcka Kroppen”. Ståendes i en ring turades vi om att välja en kroppsdel som behövde väckas och hitta på en rörelse som passade för det. Bland annat så väckte vi benen genom att springa på stället, vi väckte händerna genom att röra på fingrarna och magen och ryggen genom att försöka stå i brygga.  

 

Huvudaktiviteten denna gång var leken “Kom alla mina barn” där fick vi röra oss från ena sida i rummet till den andra på olika sätt. Bland annat genom snurra som karuseller, åla som ormar och eller smyga lätt på tå.

Vi gjorde även samarbetsövningar med “Fallskärmen” där vi provade olika sätt att få fallskärmen att röra sig upp och ner både fort och långsamt.  Vi lekte också en namnlek där vi turade om att byta plats med varandra under fallskärmen.

 Vi avslutade passet med avkoppling liggandes på fallskärmen till lugn musik.

SO

Ugglan och kompisproblemet

Inte avbryta

“En uppfinnare har fått i uppdrag av drottningen att göra världens godaste dryck. Problemet är att hon måste genomföra uppdraget tillsammans med sin värsta fiende Uppfinnar-Eva, som aldrig lyssnar när hon pratar. För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans förslag att höja rösten eller att bråka visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste uppfinnaren tänka efter och själv finna lösningen.”

 

Vi diskuterade problemet tillsammans och så här tyckte några Plutokompisar att uppfinnaren skulle göra för att lösa problemet:

– hon skulle säga till uppfinnar-eva att hon måste lyssna på henne. att hon blir ledsen när hon inte lyssnar. 

– säga till Eva att hon inte lyssnar och att det gör henne ledsen. 

– ta hjälp av drottningen och säga att de har försökt samarbeta men att det inte går så bra. 

– de ska turas om. 

– de ska samarbeta och bland ihop en god saft tillsammans. 

 

FRITIDS

 

Skogen

Gröna gruppen gick med Anna och Christina till Raketen i torsdags. 

Vi börjar alltid med en samling i skogen och berättar vad vi ska göra och så här första gången blir det förstås viktigt att prata om de gränser vi ska förhålla oss till. Nästan alla barn kände igen den viktiga regeln – Du måste alltid se vår samlingsplats när du utforskar platsen och leker fritt med kompisarna.

Vi pratade också om att vi lånar platsen av djuren som bor där och måste därför alltid tänka på att – inte störa eller förstöra. Det finns tex en stor fin myrstack alldeles intill vår samlingsplats och den ska vi låta myrorna sköta om själva, men om vi är nyfikna på myrorna och stacken kan vi så klart titta på den.

Vi lekte en lek tillsammans som heter ”Alla ekorrar byter bo”. Den passade bra eftersom vi lärt oss mycket om ekorren på NO under förmiddagen.

Nästa torsdag går den röda gruppen iväg.

Uppskattade lekar på raster och lekstunder.

Skola och hem

 

Information

 

Visitkortet från fotografen hoppas vi har kommit hem annars har ni en bild här.

Kommande händelser

v.41 Den 13/10 Pluto slutar  kl 12:30 (½ studiedag). 

v.42 Mångruppsaktivter på fredagar startar. Mer info kommer. 

v.44 Höstlov 1/10 – Fritids och skola stängt / studiedag. Den 2-5/10 – Fritids öppet för dem som har behov av omsorg. 

 

Nästa vecka (v.40)

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Grön grupp idrott. Röd grupp går till skogen kl.14.30-15.45. Skriv i schoolsoft om du hämtar före 15.00.

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.