Plutos veckobrev v.4

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO

Under NOn den här veckan lyssnade vi tillsammans på en bok som heter “Lilla vinterboken” och den handlade om en alldeles speciell årstid. Vintern kan nämligen vara helt magisk. Tänk vad mycket som låter och känns bara på vintern! Snöflingorna som faller precis som stjärnor. Snön som blir ett mjukt och fluffigt täcke på marken. Det härliga knarret under skorna när man går. Men det kan också vara rysligt kallt och blåsa upp till snöstorm. En sak är säker, på vintern kan man ha riktigt roligt!

 

Med hjälp av VT-rutinen CSI (color, symbol, image) skulle de lyssna på sagan och tänka på vilken färg de kopplar till vintern, vilken emoji som visar känslan man får när det är vinter och vilken bild man fick upp i sitt huvud när man lyssnade på sagan. Detta fick de rita och dokumentera på ett papper som var uppdelad i tre delar. Sedan fick alla dela med sig av sina tankar. Vad olika vi kan tänka trots att vi lyssnade på samma berättelse, spännande.

Plutokompis, berätta för dina föräldrar hur du har tänkt!

IDROTT
Vi inledde lektionen som vanligt med “Väcka kroppen och “Rörelsestopp” som uppvärmning. Veckans redskapsbana var uppbyggd med stationer vi provat tidigare. Genom de olika stationerna har vi övat grundövningarna: åla, stödja, hoppa, hänga, rulla och balansera. Vi avslutade lektionen med avkoppling till lugn musik på de två stora tjockmattorna.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Nn. Vi sjöng om “Nyckelpigan”, några olika Nallebjörnssånger och Majas Alfabetsvisa om “Nypon”. Vi tittadade på bokstavståget och samlade ord på tavlan som började eller innehöll Nn. Vi arbetade i bokstavsboken, spårade Nn i sanden och övade på bokstavsljudet med hjälp av fjädern. De som önskade kunde arbeta i abc-boken och parvis i ipads.

Språklust
Vi har fortsatt att ramsa “Fågel Fenix”, sjungit “Elefantvisan” och arbetat med sammansatta ord. Vi har lyssnat efter vilket ord som blir kvar om vi tar bort ett av orden i ett sammansatt ord.

Till exempel. Vi har ordet VARMKORV men tar bort ordet KORV vad har vi då kvar? Jo ordet VARM. Precis som tidigare har vi använt våra händer för att gör det ännu tydligare.
Men vi har också använt hela vår kropp och föreställt oss att vi är orden.
Att fysiskt använda kroppen och hjärna tillsammans gör det enklare för oss att ta in, förstå och komma ihåg.

Plutokompis! Titta på bilderna av de sammansatta orden. Vilket av orden har tagits bort?

MATEMATIK
Målet med veckans Singma-lektion var att få upptäcka hur tal kan delas upp i olika storlekar, att förstå innebörden av talkamrater och att träna på talkamraterna till talen 5 och 6. Vi inledde lektionen med att visa 5 bakelser i en låda och två tallrikar.

Vi skulle tillsammans utforska på vilka olika sätt vi kunde dela upp bakelserna på de två faten. I par fick barnen testa en stund själva sedan samlades vi mattan och paren fick dela med sig av vad de kommit fram till. Barnen hade löst uppgiften på olika sätt:
De lade en bakelse på ett fat och fyra bakelser på det andra fatet.
De lade två bakelser på ett fat och tre bakelser på det andra fatet.
De lade 5 bakelser på ett fat och noll bakelser på det andra fatet.

Vi fick också lära oss ett nytt begrepp: talcirkel. Vi skrev talen 2, 3 och 5 på tavlan och förklarade att ett tal består av fler delar som tillsammans bildar en helhet. De två minsta talen är delarna och det största talet är helheten. I en talcirkel är 2 och 3 delarna och 5 är helheten. två och tre är talkamrater till talet fem.

I övningsboken fick de göra liknande uppgifter som ger dem möjlighet att träna och befästa sina kunskaper.

Skola och hem / Information

Närvarotider i Schoolsoft
Vi vill påminna er, som inte redan gjort det, att fylla i ert barns närvarotider i schoolsoft.

Allaktivitetsdagen
Onsdagen den 13/2 kommer Mellangården att ha sin Allaktivitetsdag. Det är en friluftsdag där alla barn f-3 i Mellangården deltar tillsammans. Detta år kommer vi att erbjuda fyra olika aktiviteter: Skridskor, Badminton, Sagovandring samt Pyssel och bak.
Se mer information om aktiviteterna i den bifogade pdf:n nedan. Klicka sedan på länken, för att tillsammans med ert barn fylla i ett första och andrahandsval, av aktivitet som ert barn helst vill göra denna dag. Sista svarsdagen är den 3/2.

Mellangårdens allaktivitetsdag 13 februari

Länk till anmälan

Sportlov
Sportlovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritidsomsorg 25/2-1/3. Vad god fyll i schoolsoft under kommentar från vårdnadshavare, Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.
Vi vill ha in din anmälan senast 3/2.

Stjärtlappsåkning+hjälm
Nu när det har kommit lite mer snö, har vi möjlighet att gå till backen vid Amfiteatern och åka stjärtlapp när andan faller på.
Stjärtlappar har vi på skolan (så ta inte med egna). Men för att ert barn ska få åka behöver de ha en egen namnmärkt hjälm. Vi vill därför be er att ni under helgen provar och kontrollera att ert barns hjälm sitter bra innan ni tar med den till skolan nästa vecka.

Utvecklingssamtal
Om några veckor är det dags för utvecklingssamtal. Eleverna är inte med under detta samtal utan vi träffar er föräldrar. Samtalen är ca 30 min långa och ni kommer att träffa samma mentor som vid lärakännasamtalet. Under vecka 7 kommer bokningslistorna för utvecklingssamtalen att sättas upp i Plutos entré och efter sportlovet v. 9 sätter vi igång med de första samtalen.

Föreläsning Reggio Emilia 6/2 kl.18.30
Några gånger om året utvidgar föräldrakoordinatorerna sitt möte och går ut med en allmän inbjudan till en kväll med fokus på skolans pedagogiska profil. Denna gång är det Cecilia Högsveden-East som kommer att tala om skolans Reggio-Emiliainspiration.
Om ni vill delta vill vi att ni anmäler er senast den 1:a februari. Anmälan görs på schoolsoft.

Nästa vecka
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Utflyktsdag RÖDA gruppen 14:30-16:00
Fredag:

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

13 kommentarer

Kommenteringen är stängd.