Plutos veckobrev v.40

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Den här veckan var det Röda gruppens tur att ha NO. Vi ritade en fin framsida till vår lilla höstbok och repeterade vad vi kunde om hösten sedan innan. Nu har löven på skolgården fått fin färg och börjat ramla ner. Många har gjort fina höstbuketter med löv när vi varit ute.

 

 

 

På gården hittade vi ett nypon som blivit bo för en stekels barn. Stekeln lägger ägg i nyponet och lurar nyponet att växa ut ett nät eller galler som skyddar ungarna tills de kan lämna boet.

 

 

 

IDROTT

Den här veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”.

Efter det lekte vi “Djungelvrål”. I denna lek var vi indelade i fyra grupper (röd, blå, gul, grön). Varje grupps uppdrag var att skicka ut en kompis i taget i djungeln (till konerna i mitten av planen). Där fick vi lyfta en kon åt gången och försöka hitta ett djur i samma färg som lagets färg. Ibland hade vi tur och hittade ett. Eller så hittade vi ett annat lags djur och fick gömma det igen under konen och springa tillbaka till laget. När laget hittat alla sina fem djur ropar de “Djungelvrål” för att visa att de är klara med uppdraget.

Vi avslutade lektionen genom att koppla av på golvet till lugn musik. 

 

 

SVENSKA

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Dd. I lådan låg bilder och ordbilder på DINOSAURIE, DRAKE, DROMEDAR, DAGGKÅPA och DAGGMASK. Vi sjöng och dansade till “Drakens dans”,  “Dinosauriernas Alfabet”, “Elva dromedarer” och Majas Alfabetsvisa om “Daggkåpan”. Vi ramsade även “Masken kryper i vårt land”. 

Vi har övat och arbetet med veckans bokstav genom “Bokstavsslingan” och i  “Min bokstavsbok”. 

 

Plutokompis! Berätta ramsan om daggmasken och visa rörelserna till för någon där hemma. 

 

“Masken kryper i vårt land,

ögonlös och utan tand.

Staren kommer på visit,

maskens mamma ropar smiiit.”

 

Veckans bokstavsarbete i bilder:

 

 

 

MATEMATIK

Den här veckan har vi jobbat med talen 5 och 6 i vårt sifferhäfte. Vi tittade på katten, musen, tiotusen om talet fem. 

 

 

I matematikboken har vi skapat mönster och tränat på att uppfatta och fortsätta ett upprepande linjärt mönster. Vi har också tränat vårt logiska tänkande genom att se och beskriva likheter och skillnader. 

 

 

Vi har sorterat djur på olika sätt genom att dela in djurkort i grupper om fyra där ett djur ska bort. 

Plutokompis! Vilken ska bort?

 

 

Vi har beskrivit djuren på olika sätt och svarat med ja- och nejfrågor för att lista ut vilket djur vi tänker på.

 

 

 

 Vi har också spelat bingo med antalet 1-6 för att träna på att se dessa tal utan att behöva räkna.

 

 

 

Josefine har varit här och vi har gjort den andra delen i skolverkets bedömningsstöd “Hitta matematiken” Denna gång handlade det om kunna känna igen antalen 1-6 på en tärning utan att räkna, känna igen och benämna siffrorna 1-6 och koppla till antalet, att storleksordna tal och kunna uppskatta en mängd.

 

     

 

 

SO

Vi har pratat om skolans tryggisar som är två från varje årskurs. De är barn som tittar lite extra på kompisarna på gården och hjälper till om någon känner sig ensam eller om någon har svårt att hitta in i lek. Alla från Pluto fick välja om de var intresserade av att vara tryggisar och av de barnen som vill kommer två bli plutos tryggisar. 

 

Kompisträd

Nu hänger våra kompisträd uppe på dörrarna in till Pluto Röd och Grön. Barnen har tillsammans kommit fram till det som står på pappret och alla har fått sätta sitt fingeravtryck på trädet. Vi pratar om och påminner om vårt kompisträd och de regler vi kommit fram till.

 

 

Kanelbullens dag

Vi tackar köket för de goda kanelbullarna vi fick idag.

 

 

FRITIDS

Veckans pyssel

Den här veckan har barnen pysslat ugglor med Titti.

 

 

Det finns en Lpp, lokal planering, för Veckans pyssel på hemsidan. Den ligger i mappen Fritids.

 

Skola och hem / information

 

Föreställning 

Torsdagen den 17 oktober åker vi till Gustavsberg och tittar på dansföreställningen “Bokstavsbyrån”. Barnen behöver vara lämnade senast 8.20 på skolan. Samt ha med sig lunchmatsäck och dryck (ingen läsk, kakor eller liknande sötsaker). 

 

Mångrupper

Tisdag vecka 43. Startar vi med våra mångruppsaktiviteter. Varje mångrupp kommera att ha samma aktivitet sju tillfällen i rad och sedan så byter vi. Alla grupper kommer under året att ha haft alla tre aktiviteter. Vilken mångrupp ert barn tillhör finns att hitta på schoolsoft under nyheter. Det finns även uppsatt i varje klassrum. 

 

Simskola – Hydra

Hydragruppen startar med simskola tillsammans med Maria. Barnen behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag, då lektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus. Två simlärare ansvarar för simundervisningen och Maria är med hela tiden. Vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Klockan 8.00 avgår bussen från Lemshaga parkeringen. Det finns även möjlighet lämna direkt vid badhuset. Där väntar ni in oss som kommer med bussen, var där senast 8.15. Detta får dock endast göras efter överenskommelse med Maria. 

 

I sin ryggsäck behöver barnen ha med sig:

*badkläder

*handduk

*vattenflaska

 

All utrustning som barnen kan komma att behöva finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. 

 

Dramalek – Nix

Nixgruppen träffar Anna i dramalek. Här får barnen möjlighet att lära känna sina nya kamrater i en mindre grupp där vi provar olika lekar och dramaövningar. Vi utvecklar vår fantasi och kreativitet i ett lekfullt sammanhang. Vi skapar en trygg och positiv grupprocess så att alla kan känna tillit till varandra. Vi lär känna våra egna och kamraternas styrkor i leksamanhanget och tillsammans gör vi vår egen lekbank.

Det finns en Lpp, lokal planering, för Dramalek på hemsidan. Den ligger under Normer och värden – Pluto.

 

Sagomattan – Charon

Gruppen Charon träffar Lisa och börjar med Sagomattan. Vi kommer att göra olika sagor tillsammans efter en struktur och så ritar vi bilder till.

 

Kläder

På Pluto är vi ute i alla slags väder och vi påminner om att alla behöver regnkläder och stövlar här på skolan. Det börjar bli kyligt ute så vantar och mössor behövs när vi är ute speciellt när vi har vår längre lunchrast.

 

Löss

Nu går det löss på Pluto så alla behöver titta igenom sina hår ordentligt. De som har långt har får gärna sätta upp håret eller fläta det så minskar vi risken för spridning.

 

Hälsningar från fritids:

Nu är det dags att anmäla sin närvaro alt. frånvaro inför höstlovet v.44. Måndag 28/10 är fritids och Klubben stängt pga personalkonferens, lovverksamhet öppen tis 28/10 – fre 1/11. Observera att fredag den 1/11 är dag före röd dag och fritids/klubben stänger klockan 15.00.

 

Skriv in närvaro (under kommentar från vårdnadshavare)  och aktuella tider de dagar (Tis-Fre) ni önskar fritidsomsorg alt. frånvaro (under kommentar från vårdnadshavare) om ni är lediga. Vi vill ha din anmälan senast söndag 13/10 för att kunna planera för bemanning och aktiviteter. 

 

Nästa vecka

Måndag: Idrott röda gruppen / NO gröna gruppen

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Skogen, gröna gruppen 14.30-16.00

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.