Plutos veckobrev v.41

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

I måndags var det grön grupps tur att ha NO. I matten har vi precis arbetat med talet 6 så vi passade på att rita ekorrar där vi utgick ifrån siffran 6 för att rita en ekorre. Under året kommer vi följa ekorren igenom alla fyra årstider.

 

 

 

För någon vecka sedan gjorde vi ett litet expriment. Vi tog två smörgåsar från mellis och den ena la vi direkt i en plastpåse. Den andra smörgåsen skickades runt i ringen så att alla fick ta i den och titta på den ordentligt. Sedan la vi ner den smörgåsen i en annan plastpåse. När vi tog fram smörgåsarna nu så hade det hänt saker med dem. Vi pratade om hur vi kunde veta vilken smörgås som var den som hade lagts direkt i påsen och vilken som hade skickats runt i ringen. 

 

 

  • Den som är sönder var den som vi skickade runt.
  • Den som har möglat mest är den vi skickade runt.
  • Det är bakterier på den som vi skickade runt. Därför har den möglat mer.

 

Sammanfattningsvis kom vi fram till hur viktigt det är att tvätta händerna ofta.

 

IDROTT

Den här veckan hade röda gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”.

Efter det lekte vi leken “Ögat ser”. Leken går ut på att bybornas ska försöka ta tillbaka byns skatter (ärtpåsarna) från den elaka häxan som bor på andra sidan skogen. För att göra det måste en från varje hus (rockringarna) ta sig fram genom skogen (redskapen),  ta en skatt och sedan lyckas tas sig tillbaka genom skogen utan att bli upptäckta av häxan. Varje gång häxan blundar och ropar “123 ögat ser” förflyttar en sig i skogen, annars håller en sig gömd bakom träden (redskapen).  

Vi avslutade lektionen genom att koppla av på golvet till lugn musik. 

 

 

SVENSKA

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ee. I lådan låg bilder och ordbilder på EK, EKLÖV, EKORRE, Vi fick lära oss mer lite fakta om ekorren. Som till exempel vad den åt och gjorde på dagarna och vilka fiender den har.  Vi sjöng “Fem små ekorrar” och Majas Alfabetsvisa om “Eken”.

Vi har övat och arbetet med veckans bokstav genom “Bokstavsslingan” och i  “Min bokstavsbok”. 

 

 

 

Högläsning

Just nu läser vi kapitelboken Lillebror och Billan” (den andra boken i serien om Lillebror). 

När vi har högläsning så använder vi oss av olika rutiner. Mer om rutinerna finner ni under rubriken SO.

 

 


MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi bland annat arbetat med längd. Vi har sorterat i lång, längre och längst. Vi tog fram matteburkar där det fanns olika föremål (pinnar, pappersremsor, sugrörsstumpar, stickor och trådar). Utmaningarna var att parvis hitta det längsta föremålet, det kortaste föremålet, två föremål som var lika långa och till sist storleksordna föremålen från det minsta till det största.

 

 

 I matteboken har vi grupperat antal i grupper om två och grupper om tre. 

 

 

Vi har också numrerat längd från ett till tre där ett är det kortaste föremålet och tre är det längsta. Sedan ritade vi larver som skulle vara lika långa, kortare och längre. 

 

 

I onsdags hade vi Josefine på besök och den här gången handlade det om att jämföra volymer. Vi hade olika kärl i olika former, bredd och höjder som rymde 1 dl, 2 dl, 5 dl och 1 liter. Det fanns inga måttangivelser på kärlen utan barnen skulle fundera över vilket kärl som rymde minst och mest och hur man kan storleksordna kärlen från det som det får plats minst till det som det får plast mest i. Sedan fick barnen en klurig uppgift. De fick gruppvis en stor skål solrosfrön och hade tillgång till de olika kärlen. Uppgiften var att dela solrosfröna mellan två barn och det skulle bli lika mycket var. Eftersom alla kärlen var olika stora blev det lite klurigt att dela upp fröna i kärlen så det syntes att det var precis lika mycket.

 

 

SO

 

Visible thinking – tankerutiner

För att synliggöra våra egna och varandras tankar använder vi oss av olika tankerutiner i vårt arbete tillsammans med eleverna. Under Plutoåret får eleverna  möjligheten att möta ett urval av de Visible thinking-rutiner som vi använder oss av på Lemshaga. 

De rutiner vi använder oss av mycket just nu är “Tug of war/Dragkampen” och “Headline/ Rubrik”.

Tug of war går till så att vi har ett påstående. Tex “Det är bra för min kropp att äta pasta och ketchup till lunch varje dag” Sedan sätter barnen upp sitt namnkort på en linje där det står JA i ena änden och NEJ i den andra. Efter det så pratar vi om för- och nackdelar som barnen kommer på utifrån var de satt sitt namnkort. Sist så kan alla som vill ändra sig sätta upp sin namnskylt på ett nytt ställe på linjen. 

 

 

Headline är en rutin där vi tränar på att hitta kärnan i en text. På Pluto har vi använt den rutinen vid några tillfällen när vi haft högläsning. Då talar vi inte om vad dagens kapitel heter utan läser först och frågar sedan vad kapitlet skulle kunna heta. Plutosarna har varit riktigt duktiga på att sätt en rubrik på kapitlen.

 

Think pair share / EPA är rutinen som ni föräldrar fick prova på föräldramötet. Den använder vi oss ofta av på matematiklektionerna, men även i andra sammanhang. Nu i veckan använde vi den när vi hade lektionen rymd med olika kärl och solrosfrön.

 

FRITIDS

 

Denna vecka gick grön grupp till skogen med Titti och Lisa. Vi gick till raketen och där fick alla som ville plocka svamp och sedan var det fri lek. Vi hittade en stor korg med svampar som var vackra men inte ätbara. Sedan hittade vi ganska mycket trattkantareller, gul kantarell, några svarta trumpetsvampar och blek taggsvamp. När vi kom tillbaka plockade vi upp svamparna och placerade dem på två olika papper vid runda bordet i hallen.

 

 

 

Skola och hem / information

 

Föreställning 

Torsdagen den 17 oktober åker vi till Gustavsberg och tittar på dansföreställningen “Bokstavsbyrån”. Barnen behöver vara lämnade senast 8.20 på skolan. Samt ha med sig lunchmatsäck och dryck (ingen läsk, kakor eller liknande sötsaker). 

 

Mångrupper

Tisdag vecka 43. Startar vi med våra mångruppsaktiviteter. Varje mångrupp kommera att ha samma aktivitet sju tillfällen i rad och sedan så byter vi. Alla grupper kommer under året att ha haft alla tre aktiviteter. Vilken mångrupp ert barn tillhör finns att hitta på schoolsoft under nyheter. Det finns även uppsatt i varje klassrum. 

 

Simskola – Hydra

Hydragruppen startar med simskola tillsammans med Maria. Barnen behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag, då lektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus. Två simlärare ansvarar för simundervisningen och Maria är med hela tiden. Vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Klockan 8.00 avgår bussen från Lemshaga parkeringen. Det finns även möjlighet lämna direkt vid badhuset. Där väntar ni in oss som kommer med bussen, var där senast 8.15. Detta får dock endast göras efter överenskommelse med Maria. 

 

I sin ryggsäck behöver barnen ha med sig:

*badkläder

*handduk

*vattenflaska

 

All utrustning som barnen kan komma att behöva finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. 

 

Dramalek – Nix

Nixgruppen träffar Anna i dramalek. Här får barnen möjlighet att lära känna sina nya kamrater i en mindre grupp där vi provar olika lekar och dramaövningar. Vi utvecklar vår fantasi och kreativitet i ett lekfullt sammanhang. Vi skapar en trygg och positiv grupprocess så att alla kan känna tillit till varandra. Vi lär känna våra egna och kamraternas styrkor i leksamanhanget och tillsammans gör vi vår egen lekbank.

Det finns en Lpp, lokal planering, för Dramalek på hemsidan. Den ligger under Normer och värden – Pluto.

 

Sagomattan – Charon

Gruppen Charon träffar Lisa och börjar med Sagomattan. Vi kommer att göra olika sagor tillsammans efter en struktur och så ritar vi bilder till.

 

Kläder

På Pluto är vi ute i alla slags väder och vi påminner om att alla behöver regnkläder och stövlar här på skolan. Det börjar bli kyligt ute så vantar och mössor behövs när vi är ute speciellt när vi har vår längre lunchrast.

 

Löss

Det går fortfarande löss på Pluto så alla behöver titta igenom sina hår ordentligt. De som har långt har får gärna sätta upp håret eller fläta det så minskar vi risken för spridning.

 

Hälsningar från fritids:

Nu på söndag är det sista dagen att anmäla sin närvaro alt. frånvaro inför höstlovet v.44. Måndag 28/10 är fritids och Klubben stängt pga personalkonferens, lovverksamhet öppen tis 28/10 – fre 1/11. Observera att fredag den 1/11 är dag före röd dag och fritids/klubben stänger klockan 15.00.

 

Skriv in närvaro (under kommentar från vårdnadshavare)  och aktuella tider de dagar (Tis-Fre) ni önskar fritidsomsorg alt. frånvaro (under kommentar från vårdnadshavare) om ni är lediga. Vi vill ha din anmälan senast söndag 13/10 för att kunna planera för bemanning och aktiviteter. 

 

Nästa vecka

Måndag: Idrott gröna gruppen / NO röda gruppen

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Föreställning i Gustavsberg. Alla ska vara lämnade senast 8:20. Matsäck.

Skogen, röda gruppen 14.30-16.00

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

3 kommentarer

  • Susanne Franzén säger:

    Vi har läst och tackar för en bra vecka! Kul med mångrupperna som startar snart:-) Hälsn Lisa med familj

  • Det ska bli kul med föreställning nästa vecka, Bokstavsbyrån! Tack för en bra vecka. Alice G

Kommenteringen är stängd.