Plutos veckobrev v. 41

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ee. I lådan låg bilder och ordbilder på EK, EKLÖV, EKORRE, Vi fick lära oss mer lite fakta om ekorren. Som till exempel vad den åt och gjorde på dagarna och vilka fiender den har. Vi sjöng olika varianter på “Ekorrn satt i granen”,  “Fem små ekorrar” och Majas Alfabetsvisa om “Eken”. Vi tittade på Lennart Hellsings ramsa om “Ellen Dellen du von Essen”. 

Vi har sedan övat och arbetet enskilt med veckans bokstav genom “Bokstavsslingan”.


MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi arbetat med talet 3. Vi har tittat på Katten, musen, tiotusen om talet tre och så berättade musen sagan om de tre bockarna med en liten twist.  

Alla har gjort delen av skolverkets bedömningsstöd som handlar om mönster. 

 

Vad är ett mönster? 

Så här svarade några:

-det kommer om och om igen. 

-det upprepar sig.

 

Efter det la vi ett mönster med matteklossar och alla fick prova att lägga ett likadant fast med andra färger. Sedan provade vi om vi kunde lista ut hur mönstret fortsätter.

Till sist fick vi prova att översätta ett mönster. Vi tittade på ett mönster som lät:

pinne, pinne, pinne, post-it, pinne, pinne, pinne, post-it. 

 

Om vi byter ut pinne mot vit och post-it till svart låter samma mönster:

vit, vit, vit, svart, vit, vit, vit, svart

 

Plutokompis! Hur låter de olika mönstren nedan och hur fortsätter de? Berätta för någon där hemma.

 

IDROTT

Den här veckan hade Gröna gruppen idrott i gymnastiksalen. Vi inledde passet med uppvärmningsövningarna  “Väcka Kroppen” och  “Rörelsestopp”. Sedan lekte vi kullekarna Amöbakull och Bläckfisken. 

Vi avslutade med avkoppling liggandes på golvet till lugn musik. 

 

 

NO

Den här veckan var det Röda gruppens tur att ha NO. Vi tittade på Varmt, kallt och mittemellan som är en serie i fyra delar om våra fyra årstider. Vi tittade på avsnittet om hösten. Sedan gjorde vi en tankekarta över sånt vi vet händer på hösten. 

 

Löven blir gula faller till marken

Löven blir röda              

Det växer nypon

Nyponen ruttnar

Eklöven blir bruna

Björnarna går i ide        

Vissa djur går i ide

Det blir kallare        

Det växer svamp

Det växer lingon       

Blommor vissnar

Löven blir skruttiga       

Det finns äpplen 

Djur får tjockare päls

 

Efter det fick alla gå ut på Plutogården och leta efter något som hör hösten till. 

 

SO

En bra Plutokompis

Den röda gruppen har gjort klart sina klassregler. Vi knöt ihop vårt kompisprat och plockade ut några rubriker som summerade det vi tyckte var viktigt. 

 

Brandsäkerhet

I veckan under en samling samtalade vi om brandsäkerhet och hur vi gör på Lemshaga vid händelse av brand eller vid brandövning.

Vi inledde med att alla som ville fick dela med sig av sina tidigare erfarenhet och kunskaper kring ämnet både från förskolan och hemma. Sedan tittade vi på filmen ”Ellie och Jonas lär sig om Eld”.

Efter det gick vi igenom hur vi gör på Lemshaga och Pluto om brandlarmet skulle gå. Vi visade vart brandvarnare, brandlarmet och nödutgångarna finns. Vi övade också på att ta oss snabbt och lugnt ut till vår uppsamlingsplats (stängslet mot tennisplanen). Vi avslutade med att räkna i alla och se så vi inte saknade någon. Alla var snabbt på plats, bra jobbat alla Plutokompisar!

Plutokompis! kommer du ihåg vilket nummer du ska ringa för att få hjälp? Hur kunde du tänka för att komma ihåg det? (du har en mun, en näsa och två ögon).

1 1 2  – lätt att slå!

 

 

FRITIDS

Skogen

Den röda gruppen var vid Raketen och lekte. Vi provade Emmas förslag, Kurragömma, där några kompisar tillsammans med Anna satt vid Raketen och räknade till 30 medan resten av gruppen sprang iväg och gömde sig på olika ställen.  

Vi hann också med en stunds fri lek och eget utforskande innan vi återvände till skolan. 

 

Bildprojekt

Fler Plutokompisar har har under veckan gjort färdigt sin låda.

 

Jag har lärt mig…

-simma

-rida

-köra båt och jolle alldeles själv

-simma

vara i skogen, Pappa och jag har tältat

-läsa och skriva

-cykla

-hoppa från bryggan utan armpuffar och simma under vattnet

-ta hand om en tomatplanta, läsa faktabok och dansa modern dans

-simma nu i sommar 

 

Skola och hem

 

Information

 

Höstlov v.44

Vi vill påminna om att det nu är hög tid att anmäla ditt barn till Fritids/Klubben inför höstlovet. Du gör din anmälan via schoolsoft, genom att skriva NÄRVARO alt. LEDIG under kommentar från vårdnadshavare. Om ditt barn ska vara här på höstlovet behöver du även lägga in aktuella tider. Sista dag för anmälan till höstlovet är nu på måndag 12/10.

 

Mångrupper

I Mångrupperna Nix, Charon och Hydra träffas barnen i ett mindre sammanhang (13-14 barn). Varje fredag med start vecka 43 kommer barnen träffas i sin Mångrupp, där de sju fredagar i rad kommer att ha Simskola, Dramalek eller Sagomattan. Efter sju tillfällen byter gruppen aktivitet, i slutet av Plutoåret så kommer alla barn ha haft alla tre aktiviteter. 

Vilken Mångrupp ert barn tillhör finns att hitta på schoolsoft under nyheter. 

 

Dramalek – Nix

Gruppen Nix träffar Anna i dramalek. Barnen får möjlighet att lära känna sina nya kompisar i en mindre grupp, där vi provar olika lekar och dramaövningar. Vi utvecklar vår fantasi och kreativitet i ett lekfullt sammanhang. Vi skapar en trygg och positiv grupprocess så alla kan känna tillit till varandra. Vi lär känna våra egna och kamraternas styrkor i leksamanhanget och tillsammans skapar vi vår egen lekbank.

Det finns en Lpp, lokal planering, för Dramalek på hemsidan. Den ligger i Normer och värden – Pluto.

 

Sagomattan – Charon

Gruppen Charon träffar Lisa och börjar med Sagomattan. Vi kommer att göra olika sagor tillsammans efter en struktur och så ritar vi bilder till.

 

Simskola – Hydra

Gruppen Hydra startar med simskola tillsammans med Maria. Barnen behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag, då lektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus. Två simlärare ansvarar för simundervisningen och Maria är med hela tiden. 

Vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Klockan 8.00 avgår bussen från Lemshaga parkeringen. Det finns även möjlighet att bli lämnad direkt vid badhuset. Där väntar ni (barn+förälder) in oss som kommer med bussen, var där senast 8.15. Detta göras först efter överenskommelse med Maria samt att det meddelats in i schoolsoft.

I din ryggsäck behöver du ha med dig:

*badkläder

*handduk

*vattenflaska 

All annan utrustning som kan komma att behövas finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. Tänk på att du ska kunna packa din ryggsäck själva och ha kolla på dina saker. Träna gärna hemma så att du är förberedd. 

Vi byter om i ett eget grupprum inne på damernas. Innan och efter simlektionen så duschar vi av kropp och knopp (tvål finns på badhuset). Vi lägger inte tid på att tvätta rent håret. Det får du göra/öva hemma vid behov (så ta inte med schampo och balsam).

Under de 7 simlektionerna kommer ni att få öva på att: doppa sig under vattenytan, hoppa från kanten, flyta, bentag, armtag, bröstsim, ryggsim, livräddning med livboj samt att ta sig genom en vattenhinderbana. Flythjälpmedel som korvar och plattor finns på plats och används varierande utifrån elevernas förkunskaper. 

 

Nästa vecka (v.42)

Måndag:

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: Röd grupp idrott. Grön grupp NO. Grön grupp till skogen,14.30-16.00. Meddela oss på schoolsoft vid tidigare hemgång.

Fredag:

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

10 kommentarer

Kommenteringen är stängd.