Plutos veckobrev v.43

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / svenska 

Vi startade upp denna vecka som vanligt med att arbeta med veckans bokstav. Vi sjöng Majas alfabetssång om J, läste Lennart Hellsings vers om “Jägarn Jerk”, vi samlade ord på Jj och arbetade med bokstavsslingan.

 

Normer och värden / skolgården

I måndags innan lunchen så gick vi de nya, utökade och efterlängtade skolgårdsgränserna. De nya gränserna innebär att Plutobarnen nu även har möjlighet att vara på andra sidan Mellangården. Där finns det en stor gräsyta att leka på, en snurrgunga, en stenlabyrint, en båt, fyra vanliga gungor, ett stort schackspel, ett lekstall och klätterträd.

Plutokompis! Berätta gärna mer om gränserna för någon där hemma.

*Vad gäller vid snurrgungan och de andra gungorna? (max 6 st på snurrgungan, en kö för att gunga och en kö för att göra fart. En på de röda gungorna och 1-2 på däckgungorna. Ingen annan lek innanför staketen).

*Hur högt och var får man klättra i klätterträden? (Till första klykan och bara på grenar tjockare än din egen överarm).

*Var slutar gränserna, vilka platser är vi inte på? (Berget, taggbuskarna och slänten är områden som fortfarande ligger utanför våra gränser).

*Hur tycker du att det är att ha en större skolgård nu?

 

Kunskap / svenska

I språklust har vi arbetat med sammansatta ord under veckan. För att lättare förstå det här med sammansatta ord använder vi kroppen till hjälp. Vi har använt våra händer för att koppla ihop ord och dela på ord samtidigt som vi har sagt dem högt. Vi har även “varit ord” och fysiskt fått dela och koppla ihop oss med varandra för att bilda nya ord.

Plutokompis! Vilka sammansatta ord kan du få med det här ordkorten nedan?

   +     = KATTMAT

   +    = SEGELBÅT

 

Kunskap /matematik

I matematiken har vi börjat undersöka talet noll och dess betydelse. Vi inledde med en kort dramatisering där några kompisar fick gestalta fyra apor som klättrade i ett träd och sedan blev rädda för en tiger som kom smygande. För varje steg som tigern tog, så sprang en apa och gömde sig. Vi räknade tillsammans ner från fem till noll. Med varsin tioram och multikuber arbetade barnen sedan parvis med att visa, räkna och återberätta förloppet för varandra. Under veckan har vi också fortsatt med att öva på att skriva och forma siffrorna på våra sifferblad 1-9. Vi har arbetat med matteblad där vi övat oss i att räkna och koppla ihop antal med siffra.

 

Kunskaper / idrott

På idrotten fokusera vi just nu på att utmana och utveckla de grovmotoriska grundrörelserna (åla, krypa, gå, springa, hoppa, hänga, klättra, stödja och balansera). Det gör vi på ett varierat sätt genom olika redskapsbanor och stationer. Andra förmågor som vi övar är till exempel rumsuppfattning, kroppsuppfattning, koordinationsförmågan samt samarbete. Vi inleder varje lektion med uppvärmning “väcka kroppen” och efter redskapsbanan avrundar vi med avkoppling eller utvärdering. Tillsist så hjälps vi åt att plocka undan tillsammans.

 

Normer och värden

FN-dagen

I tisdags var det FN-dagen. Den uppmärksammande vi genom att prata kort om vad FN = Förenta Nationerna står för och arbetar med genom att knyta ann det till arbetet med “Barns rättigheter” som vi gjorde under förra veckan. Vi tittade även på hur jordklotet ser ut. Barnen fick berätta om vilka länder de kände till och så tittade vi var de låg i världen i förhållande till Sverige. Vi samtalade och funderade kring klimatet i de olika länderna, om vilka likheter och olikheter det finns mellan människor runt om på vår jord. Vi avslutade stunden med att rita människor som såg ut på många olika sätt och med olika förutsättningar. Vi tittade även på filmen “Om hela världen var en by”. En tecknad film om som berättar om olika nationaliteter, miljö och hur uppväxtvillkoren kan ser ut beroende på var man bor på jorden.

 

I fredags så hade vi en gemensam FN-samling för Mellangårdens elever. De människor som vi ritat tidigare i veckan tog vi med oss och satte upp runt en stor jordglob. I musikladan fick vi höra Uranus elever berätta om FNs arbete, om barnkonventionen och “barnrättigheter”. Kören sjöng för oss och vi hade allsång tillsammans. Vi sjöng sångerna “Goliat”, “Du är fin som du är” och “Vad vore livet”.

 

Internationella Nalledagen

Vi avslutade veckan med att fira den internationella Nalledagen. Det gjorde vi genom att alla som ville fick ta med sig ett lagom stort gosedjur denna dag eller låna ett på skolan. Gosedjuret var med oss hela dagen och fick prova på hur det är att gå i förskoleklass. Barnen fick under samlingen presentera sitt gosedjur och berätta lite kort om det. Det fick även rita av sitt gosedjur.

 

Skola och hem / information

 

Vecka 44 (Höstlov)
Det här händer på höstlovet för de barn som har anmält att de ska vara på fritids.

Måndag: Studiedag. Skola och fritids har stängt.

Tisdag: Halloweenmys. Denna dag får du komma utkläd om du vill.

Onsdag: Vi tar en promenad och leker vid en närliggande skogsplats.

Torsdag: Halloweenpyssel och lunch utomhus nere vid grillplatsen.

Fredag: Lemshaga bio i Mellangården. Vi brukar visa filmer som är tillåtna från 7 år. Har du som förälder några funderingar kring detta så hör av dig.
Viktigt! Vi stänger 15.00 denna dag (dag före röd dag).

 

Vecka 45

Boktips
Efter höstlovet så kommer vi att starta med ”boktips” under högläsning. Det innebär att varje barn får ta med sig EN valfri bok hemifrån som de tycker är bra och vill tipsa kompisarna om. Varje dag kommer en kompis få presentera sin bok under högläsningsstunden och sedan så läser vi den.

Läxa: Fyll i boktipspapperet tillsammans med en vuxen och ta med dig det tillsammans med den bok du valt till vecka 45.

Boktips

 

Biblioteksbesök

Tisdagen den 7 november är det biblioteksbesök för den Gröna gruppen.

Tisdagen den 14 november är det biblioteksbesök för den Röda gruppen.

Efter höstlovet kommer vi att åka till biblioteket i Brunn. Denna dag behöver barnen som ska åka vara lämnade senast kl.8.00 då vi har en busstid att passa. Det kommer även att gå bra att möta upp oss vid hållplatsen i Brunn vid kl.8.30 om man önskar det. Meddela oss i god tid vad just ni väljer att göra så att vi kan planera bussresan på ett bra sätt.
Den grupp som inte åker till biblioteket har lektioner som vanligt på skolan denna dag.

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

 

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']