Plutos veckobrev v. 43

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper/Normer och värden/Ansvar och inflytande

Tänk vad tiden går fort, nu har det redan blivit höstlov! Den här veckan har vi framförallt fokuserat på barns rättigheter och skyldigheter. Det passade väldigt bra då det var FN-dagen på onsdagen.

Under dagarna pratar vi om olika situationer som sker under rasterna. Vi lyfter goda exempel som när någon bjuder in en kompis, löser en konflikt på ett lyckat sätt eller hjälper sina kompisar. Dessutom diskuterar vi också om situationer vi ”behöver tänka kring”. När ett problem uppstår och vi har svårt att lösa det så diskuterar och pratar vi om hur vi kan lösa problemet på olika sätt. Oftast får vi flera bra tips av kompisarna: Säg stopp med stopphanden, säg ifrån när något känns fel, fråga någon som är ensam om kompisen vill vara med och gå till en vuxen för att få hjälp!

FN-dagen

Den här veckan har vi pratat om Förenta Nationerna (FN). FN är en organisation som skapades av länder för att skapa en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. FN skapade barnkonventionen som består av 54 artiklar där barn har specifika rättigheter. Bland annat: barn har rätt till att må bra, få gå i skolan, att bli lyssnad på och har rätt att träffa sina föräldrar.

  

Under onsdagen var vi inbjudna till musikladan av Uranus. Väl där fick vi lyssna på när eleverna sjöng låter som handlade om alla människors lika värde och läste upp de rättigheter som barn har. Vi hade fått i uppdrag att göra vimplar där vi skulle skriva den rättighet vi känner är viktigast för oss. Vimplarna kunde vi se upphängda i musikladan.

                   

 

NO

På NO:n den här veckan fokuserade vi på höstens traditioner. Den tradition vi pratade om var Halloween. Vi såg en film som berättade lite om varför vi firar Halloween. Barnen har efterfrågat pyssel så vi pysslade fladdermöss. Det var ett perfekt tillfälle att träna på att följa instruktioner och träna finmotoriken. Tänk att alla följde samma instruktion men att alla resultat ändå blev så olika. Vi är lika men ändå olika, lika unika! Nu har vi avslutat temat kring hösten och kommer börja med ett nytt tema efter höstlovet!

 

Svenska

I svenskan har vi arbetat vidare med språklust och rim. Vi fick rimma på djur. En av övningarna gick ut på att alla Plutokompisar fick ett varsitt djur tilldelat sig. Hörde man ett ord som rimmade med sitt djur fick man komma fram till tavlan och sätta upp djuret bredvid ordet. Rim som kom upp var bland annat ko-sko, myra-fyra, hund-rund, mus-hus, gröna-höna.

Dessutom så sjöng vi ramsan ”Åtta ben har spindelmor” och sjöng låten ”En elefant balanserade.

Bokstavsarbetet och Lyckostjärnan tog en paus den här veckan då vi i veckan pratade mycket om FN och barns rättigheter och skyldigheter.

Tobbe trollkarl

Som en överraskning så kom Tobbe Trollkarl till oss på Mellangården. Han ska sätta upp en ny show och ville ha en testpublik. Då fick vi äran att få vara det. Tobbe var väldigt uppskattad och både vuxna och barn skratta så att vi grät! 🙂

Internationella nalledagen

På fredagen firade vi internationella nalledagen. Det innebar att alla på Mellangården fick ta med sig ett valfritt gosedjur. Detta gjorde vi som en del av vårt värdegrundsarbete. Barnen fick öva på bland annat turtagning, empati och rollekar. Varje barn fick också presentera sitt gosedjur utifrån VT-rutinen CSI (color, symbol, image). De fick ett papper med tre rutor där de skulle rita gosedjurets färg i ena, en emoji som symboliserade hur de känner sig när det har gosedjuret och i den tredje rutan fick de rita en bild på sitt gosedjur. Rutinen gör man för att stödja och synliggöra elevernas tänkande. Sedan fick det presentera sina gosedjur för varandra. Vi skapade också ett gosedjurshotell där gosedjuren kunde checka in när vi inte skulle använda dem!

 

Fritids

Veckans pyssel

Den här veckan har Titti inspirerat barnen till pyssel med naturmaterial. Det har blivit fantastiska djur, både ekorrar, rävar, ugglor och fladdermöss, så fina.

Utedagar

På torsdagarnas utflykter till Raketen har vi haft det bästa tänkbara höstvädret så här långt, vilket gjort det extra mysigt att vara där och leka och utforska platsen. I vår Lpp har vi skrivit att vi ska gå till olika platser i närmiljön under höstterminen men vi väntar med det till våren. Det räcker gott att gå till samma plats nu i början för att utforska naturen, leka tillsammans och bli trygga i närmiljön.

Vi har lärt oss en del nya lekar som t.ex Alla ekorrar byter bo och Harmamman. Dessa lekar leker vi alla tillsammans för att ha roligt och lära känna varandra bättre. Naturmaterialet till våra fantasi- och kottdjur har vi samlat vid Raketen. Och vi har pratat om allemansrätten och funderat över några frågor som t.ex:

Ett av barnen hade en så klok förklaring till vad allemansrätten är för något – ”det är skogens lag”.

Varje utedag har barnen också möjlighet att under en stund leka lite friare. Då övar vi oss i att bjuda in varandra i lekarna som pågår så att alla känner sig välkomna. Under november fortsätter vi att gå till Raketen så länge det är tillräckligt ljust.

Självständig hemgång

De familjer som har äldre syskon som ibland hämtar eller ev lämnar på Pluto-fritids måste skriva under och lämna in blanketten Självständig hemgång till oss. Den hittar ni på hemsidan under PRAKTISK INFO – Avtal, blanketter och informationsblad. De dagar syskon hämtar behöver det stå i schoolsoft. Tack!

Höstlovet

Nästa vecka är det höstlov på fritids och det blir den första lovveckan för de barn som är anmälda att vara här. Vi brukar inte blanda barnen med de äldre fritidsbarnen under höstlovet, vilket sker under de andra loven, utan vi har en egen lovverksamhet i Plutos lokaler.

Vi vill att barnen kommer senast kl. 9.00 då vi börjar en samling för att berätta om dagens innehåll. Meddela oss som vanligt på schoolsoft vid sjukdom eller ledighet.

Under veckan kommer vi b.la gå till Raketen, halloween-pyssla, promenera till scoutstugan, ha en lektema-dag. Vi vill att de barn som är anmälda till torsdagen tar med en ryggsäck och en vattenflaska.

På måndagen är fritids stängt pga studiedag och på fredagen stänger vi 15.00.

Under höstlovet arbetar Anna, Trixie och Titti med Plutobarnen.

Skola och hem

Biblioteket

Under vecka 46 kommer vi åka till Ingarö bibliotek. När vi väl är där kommer vi få lära oss mer om regler på biblioteket och hur man lånar böcker. Inför besöket behöver ni föräldrar fylla i en blankett som godkänner att barnen får ett lånekort. Vi har l hängt blanketten på barnens hyllor. Blanketten behöver vi ha tillbaka måndag efter höstlovet. Har man redan ett lånekort så behöver man inte fylla i blanketten utan istället ta med sitt redan befintliga lånekort.

Kläder i hallen

Vi skulle uppskatta om ni tog en titt i våra ”kvarglömda kläder-lådor” i hallarna. De har börjat fyllas på och kläderna saknar sina ägare. Dessutom får ni gärna hjälpa till att plocka ordning på er plats på hyllan så att det är fint när vi alla kommer tillbaka efter höstlovet.

Vecka 45 (vecka 44 är det höstlov)
Måndag: Idrott / NO (ta med ifylld blankett till biblioteket!)
Tisdag:
Onsdag
Torsdag: Skogsutflykt för GRÖNA gruppen 14.30-16.00.
Fredag: Simskola för HYDRA, Spelfredag för NIX och CHARON.

Ha ett fantastisk höstlov!

/ Plutopedagogerna

 

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.