Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
NO
Denna vecka var det röda gruppens tur att ha NO. Vi tittade på Djurverket som denna gång handlade om ett djur som är lång, smal och lite slemig.
Plutokompis i röd! Kommer du ihåg vilket djur det var?
Sedan ritade vi av djuret och bilden kommer vi att sätta in i boken om årstiderna.
När gröna gruppen var på biblioteket passade röda gruppen på att ha en extra NO-lektion. Vi lärde oss om dagsländor som faktiskt lever i flera år inte bara en dag som man kanske kan tro på grund av namnet.
Sedan pysslade vi fina sländor som vi gjort av pinnar och näsor som vi samlat in från gården.
IDROTT
Den här veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen”. Sedan fortsatte vi med en variant av “rörelsestopp” där alla hade en varsin ärtpåse. Uppdraget var att röra sig på sig runt i salen, hur en vill, med ärtpåsen placerad på någon kroppsdel. Bland annat så rörde vi oss runt i rummet med ärtpåsen på magen, på axeln, på ryggen, på foten mm.
Efter det lekte vi kullekarna “Kaninjakten” och “Korv med bröd”.
I leken “Kaninjakten” gällde det för kaninerna att skydda sig för räven som var ute efter dem. Skydd kunde man hitta genom att hoppa i ett kaninhål (en rockring). Problemet var dock att kaninhålen var färre än antalet kaniner i skogen, så när en kanin hoppade in i ett hål var den andra tvungen att hoppa ur. Om en anin blev tagen av räven så bytte de roller.
I leken “Korv med bröd” förvandlades barnen till korvar när de blev kullade och fick då lägga sig raklånga ner på golvet. För att bli fri igen behövde två andra kompisar komma och lägga sig en på varsin sida och bilda ett “bröd”.
Vi avslutade med att utvärdera lektionen med verktyget “Tummen” och sedan koppla av på golvet till lugn musik.
Plutokompis!
Berätta för någon där hemma, vilken lek tyckte du bäst om?
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ff. I lådan låg bilder och ordbilderna FLODHÄST, FORMER, FÄRGER, FISK, FLUNDRA och FÖRGÄTMIGEJ. Vi sjöng om “Flundran och makrillen”, “En flodhäst kom emot mig” och “Majas abc-sång om Förgätmigej”. Vi fick lära oss lite fakta om flodhästen. Som att den kan bli upp till fem meter lång, tycker om att äta gräs och kan bli 45-50 år gammal. Vi har lyssnat på “Formsagan” som handlade om Kaj kvadrat, Cilla Cirkel, Tim triangel, Rut Rektangel och Robin Romb och även sjungit deras “Formsång”.
Bokstavsslingan
I arbetsboken “Lyckostjärnan A-Ö” har vi ritat något på Ff. Spårat Ff i “sanden” och övat på att säga bokstavens ljud ffff till “fjädern”. I ipadsen har vi i arbetat med skolplus/ bokstavståget med övningarna:
– Pussel
– Labyrint
– Lasta ljud
– Hör du?
– Var i ordet?
De som velat har även haft möjlighet att göra extra arbetsblad, där de fått öva på att känna igen Ff, lyssna efter Ff i olika ord samt placera in Ff i ordets början, mitt eller slut.
Det har även funnits två olika arbetsblad kopplat till färg och form.
Min bokstavsbok
Under veckan har vi också samlat ord på tavlan som har Ff i början, mitten eller slutet.
I min bokstavsbok har vi övat på att forma och skriva stora och lilla Ff upprepade gånger. Samt skrivit orden Filip, fe och fisk.
Biblioteket
I fredags åkte gröna gruppen till biblioteket. Under besöket fick vi lyssna när Hanna läste sagan “Piplioteket” som handlade om en Räv och Mus som besöker ett bibliotek. Av Sandra fick vi lära oss mer om böcker som passar bra i förskoleklass och vart vi hittar dem. Vi fick samarbeta i mindre grupper och leta efter sagokort som var var gömda bland böckerna, för att lära oss att hitta. Vi fick även en stund till att sitta och titta/läsa i böcker. Innan det var dags att åka tillbaka till skolan fick alla välja en varsin bok som vi lånade med oss tillbaka till Pluto. Som välkomstpresent från biblioteket fick alla barn även en varsin bok, “Lennarts listor”.
Att ha ett eget lånekort kan vara bra för framtida lån under skolåren. Via länken nedan kan ni fylla i en ansökan för ert barn på bibliotekets hemsida.
https://bibliotek.varmdo.se/web/arena/skaffa-lanekort
MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi tränat på begreppen fler och färre. Vi plockade fram den gamla plåtburken med en skatt eller värdefull samling i. När vi öppnade den såg vi att det var en knappsamling med flera hundra olika knappar. Alla fick välja ut tre knappar var och sedan arbetade vi i par. Jag la fram två knappar och i paret skulle alla bestämma hur många knappar de skulle lägga fram om jag sa att det ska vara fler knappar. Sedan fick varje par visa hur många knappar de lagt framför sig och beskriva varför de valde just det antalet.
-Vi la fram alla våra sex knappar för då fick vi lägga fram lika många var. tre plus tre är sex och sex är fler än två.
-Vi la fram tre knappar för att tre är en mer än två.
-Vi la fram fyra knappar för att fyra är dubbelt så mycket som två.
Sedan pratade vi om att det finns tvärtom-ord eller motsattsord som det heter.
Plutokompis berätta vilka du kan?
Varmt – ?
Ja – ?
Liten -?
Lång -?
Dag -?
Motsattsordet till fler är färre. Färre är det ordet vi använder för att beskriva att det är ett mindre antal.
Sedan gjorde vi samma sak med knappar fast alla skulle lägga fram färre knappar än jag hade gjort. Jag la fram fyra knappar.
-Vi la fram tre knappar för det är en färre.
-Vi la fram två knappar för då kunde vi lägga fram en knapp var och två är färre än fyra.
-Vi la noll knappar för noll är verkligen färre.
I matteboken fortsatte vi att träna på begreppen fler och färre och efter det siffran fem.
Sista matematiklektionen plockade vi fram iPads där vi spelade siffermemory där det gällde att para ihop rätt siffra med rätt antal.
SO
Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)
Dramalek (Nix)
Vi började med att fundera över vad vi gjorde förra gången och sedan var det dags för namnflätan, som vi startar med varje gång eftersom vi tränar oss i att komma ihåg varandras namn. Berätta för familjen hemma hur den går till när vi skickar runt stenen i ringen och repeterar våra namn.
Vi provade en ny lek som vi kallade för “Påsen i handen”. Den som får tygpåsen låtsas plocka upp något ur den och visar med händerna vad det är (en liten charad), vi andra gissar. Plutokompis, berätta hemma vad du tog upp ur påsen!
Barnen önskade leken “Byta platser” från förra gången och sedan var det dags för lite avslappning innan vi avslut.
Sagomattan (Charon)
Vi gjorde efter samma struktur som förra gången. Vi började med att se ett avsnitt av sagomattan som denna gång handlade om en häxa som var chef på en bank. Efter det var det vår tur att slå tärningen och vår saga handlade om ett monster som arbetade på ett djursjukhus och som var livrädd för myror.
Simskola (Hydra)
Under simlektionen denna gång övade vi på att:
*hoppa från kanten
*tvätta ansiktet
*doppas oss under ytan
*bentag när vi håller i oss i stången.
*bröstsim (både med platta och korv samt utan).
*ryggsim (med korv, med hjälp eller utan).
*flyta på rygg
Efter lektionen ville många sitta en stund i bastun innan de duschade av sig och bytte om.
Dramalek
Nya gränser
I tisdags fick äntligen alla Plutokompisar nya gränser. Vi promenerade på gränsen runt om skolgården och berättade om lite nya regler som är viktiga att kunna när skolgården blivit större. Till exempel får man inte var hur många som helst i pizzagungan och det finns två köer, en för att gunga och en för att göra fart. Cykelstallet är ett ställe där de som cyklar till Lemshaga parkerar sina cyklar och där ska vi inte leka. När vi promenerat gränsen fick alla en lång rast för att bekanta sig med den nya, stora gården. Den här veckan kan vi konstatera har det varit högt tryck på den övre delen av skolgården.
Praoelever
Denna vecka har vi haft två praoelever på Pluto, Meja och Olivia som går i åk 9 på Lemshaga. Efter en rolig vecka tillsammans tackade vi av dem och gav dem ett varsitt tackkort fyllt med fantasipresenter.
Tack till er båda för denna vecka, det har varit roligt och uppskattat att ha er hos oss.
FRITIDS
Veckans pyssel
Det har varit måleri i ateljen den här veckan. Temat har varit att måla olika djur i vattenfärg och svart tusch. Vi har inspirerats av boken Konsten att rita djur (även om du inte kan), av Faye Moorhouse. I den finns en mängd olika uppslag som visar ett specifikt djur i en vattenfärgsform med olika detaljer i svart tusch, som tex ögon, tassar, svans osv. Barnen har inspirerats av bilderna och valt ut ett djur, målat en form i vattenfärg och sedan skapat detaljerna i tusch. Resultatet blev fantastiskt charmiga och personliga djur som nu sitter på väggen ovanför fruktbordet i hallen.
Skola och hem
Information
Jullov
Nu är det dags att göra er anmälan inför Jullovet. Vi önskar att ni skriver Närvaro i kommentarsfältet samt skriver in aktuella tider om ni är i behov av Fritidsomsorg alt. att ni tar bort tider samt skriver Ledig i kommentarsfältet om ni är lediga.
Dessa datum är fritids/klubben ÖPPET kring jul, och då önskar vi att ni fyller i en korrekt anmälan:
20 December
23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton)
2 Januari
3 Januari
Dessa datum är fritids/klubben STÄNGT: (samt alla röda dagar och aftonar)
27 December
30 December
7 Januari (pga. planeringsdag)
Vi vill ha din anmälan senast 24/11 för att kunna bemanna korrekt.
Hälsningar Fritids och Klubben
Nästa vecka
Måndag: Röd idrott /Grön NO.
Tisdag: Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.
Onsdag:
Torsdag: Grön grupp till skogen, 14.30-16.00.
Fredag:
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
5 kommentarer
Tack för en fin vecka!
Tack för veckan! Fantastiskt fina sländor som ni pysslat! 🙂
Läst. Albin tycker svenska med IPads var kul, mamma tycker att trollsländorna var fantastiska!
Vi har läst! /Linnea
Det skall bli kul med idrott imorgon säger Alice G i röda gruppen.
Kommenteringen är stängd.