Plutos veckobrev v.45

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

 

LYCKOSTJÄRNAN

Lyckostjärnan som vi jobbar i är den första boken i en serie som handlar om tre barn och deras äventyr. Fortsättning på boken finns hos oss på Lemshaga i år 1, år 2 och år 3 där böckerna används som läsläxa/läsförståelse.

När vi arbetar med Lyckostjärnan lyssnar vi på en berättelse och lyfter ord och begrepp som vi inte förstår eller som behöver förtydligas. Sedan diskuterar vi och delar med oss av våra egna erfarenheter utifrån olika frågeställningar kopplade till berättelsen. Avslutningsvis arbetar eleverna enskild i sin Lyckostjärna-arbetsbok. 

 

Denna gång handlade berättelsen om Hickeman. Vi fick vi lära känna barnen Bea och Asta. Bea ska sova över hos Asta för första gången. Men nallen, skulle den få följa med?

 

I arbetsboken ritade vi ett gosedjur som vi tycker om. Sedan klippte vi ut saker vi tycker är bra att ha med sig vid en övernattning och klistrade in i boken.


MATEMATIK

Veckans matematiklektioner har handlat om talet 5 och uppdelning av tal. Vi började med att titta på ett avsnitt av katten musen tiotusen som så klart handlade om talet 5. Vi fick höra sagan om de fem syskonen Tummetotti, Slickepotti, Långemani, Gullibrandi och lilla Vickeviri. Sedan tränade vi på att skriva talet fem med hjälp av startpricken och pilarna. Att skriva siffror och bokstäver uppifrån och ner gör det lättare att skriva med flyt. Vi räknade föremål i en bild och visade antal genom att fylla i staplar.

 

 

 

Att dela upp tal är början till addition och subtraktion. Vi tränade det genom att lägga knappar i och utanför en påse. Om vi har fem knappar och vi lägger några i påsen och några utanför. Hur många knappar göms då i påsen? Sedan tränade vi samma sak men i matteboken vilket var lite klurigare för många. Det hjälpte att använda riktiga knappar att lägga upp och se hur många knappar som blev över eller att dra streck från knapparna till i och utanför påsen.

 

 

Nu när vi kommit till talet 5 passade vi på att repetera talen vi jobbat med hittills och då har vi fått in momentet klippning som är en sådan bra finmotoriksk övning. I siffermandalan och i måla siffror tränade vi finmotoriken ännu mer.

 

 

 

NO

Denna vecka var det gröna gruppens tur att ha NO. Vi tittade på Djurverket där Yankho fick besök av en kund som undrade vad det var för djur som är så farligt att man varnar för det med varningsskyltar vid vägarna. Yankho smiter ut för att ta reda på svaret. Först blir det alldeles fel, men så stöter han på ett jättestort djur som bajsar små runda kulor.

 

    ÄLG

 

 • Störst i skogen.
 • Den äter växter.
 • Bajsar runda kulor.
 • Den suger inte blod.

 

 

I tisdags passade vi på att gå tillsammans hela Pluto upp till raketen på den kortare lektionen före lunch. Det blev en stunds fri lek i det sköna, varma höstvädret.

 

 

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Dramalek (Nix)

 

  • Namnkedjan: Vi startar varje gång med den här övningen eftersom vi tränar oss i att komma ihåg varandras namn. Plutokompis, berätta hur vi gör!
  • Påsen i handen: Den som får tygpåsen låtsas plocka upp något och visar med händerna vad det är (en liten charad), vi andra gissar. 
  • Rörelsestopp: Vi rör oss som vi vill till musiken, fryser i en rörelse och lägger en hand på en kompis när musiken tar slut.
 • Katt och råttor: Det ligger en sovande katt i mitten och runt omkring finns olika råttbon. Där bor springråttor, gåråttor, smygråttor, galoppråttor och på given signal (olika rytmer) springer de ut från sina bon och rör sig runt katten. När det blir tyst springer råttorna tillbaka till boet. Den som blir fångad blir katt.
 • Massagesaga: Vi avslutade med massagesagan – katten Whiskas. Barnen satt i par och fick både ge och ta emot massage och alla var positiva till det.

 

Sagomattan (Charon)

Johannes hoppade in och gjorde sagomattan med gruppen. Ur påsen drog barnen fram dessa stenar.

 

 

 

Prinsessan och rymdskeppet

 

Det var en gång en prinsessa som hette Tiana, som var alldeles ensam på en ö, långt, långt ute i havet…

På ön fanns det en farlig blomma, det var en kaktusblomma. Prinsessan råkade sticka sig på den farliga och giftiga kaktusblomman och svimmade. Då kom en båt som åkte nära ön och såg prinsessan som hade svimmat. 

 

Båten åkte då till ön och hämtade prinsessan. När de var på båten och hade kommit en bit ut på havet åkte ett rymdskepp ovanför dem, men prinsessan hade fortfarande svimmat och såg det därför inte.

 

Kaptenen som var den som styrde skeppet satte sig plötsligt på en pruttkudde. Då vaknade prinsessan av det höga pruttljudet och såg rymdskeppet ovanför sig. Hon började hoppa runt på båten så att rymdskeppet skulle se henne. Rymdskeppet som såg prinsessan åkte ner till båten och plockade upp henne. 

 

I rymdskeppet som var väldigt stort fanns en alien som körde skeppet och det fanns också en prins. Efter en stund hittade prinsessan och prinsen en jättegod prinsesstårta som de åt upp tillsammans. 

 

 

 

Simskola (Hydra)

På badhuset övade gruppen på både bröstsim och ryggsim. Vi fick beröm från pedagoger från andra skolor. Vilka trevliga elever ni har och vad fina de är mot varandra. Läxa till nästa fredag är att gå med tårna vända utåt precis som när man simmar (eller som Charlie Chaplin går) Träna mycket på det tills nästa gång för det gör att era barn får kraft i bentagen och tar sig framåt i vattnet.

 

 

Rastprat

Vi har under veckan haft rastprat i båda grupperna. “Hur var din rast” utvärderade vi i genom VT-rutinen dragkampen. 

 

 

Skola och hem

 

Information

På måndag kommer vi ge er information om vad ni ska jobba med i böckerna ni fått med hem. Ni som inte har haft möjlighet att ta hem böckerna idag kan hämta dessa på måndag. Det finns några ur personalen på plats på måndag, Martin som ni hittar i rummet bredvid matsalen och personalen på expeditionen.

 

Nästa vecka

Måndag: Studiedag

Tisdag: Hemstudier

Onsdag: Hemstudier

Torsdag: Idrott Grön / NO Röd. Röd grupp till skogen,14.30-16.00. Meddela oss på schoolsoft vid tidigare hemgång.

Fredag: Mångrupper, skolstart för Simskola 07.50. Dramalek/Sagomattan 8.20.

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.