Plutos veckobrev v.45

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA / MATEMATIK

 

Kartläggning i förskoleklass
På föräldramötet berättade vi för er att vi under höstterminen genomför skolverkets obligatoriska kartläggningsmaterial, Hitta språket och Hitta matematiken, med eleverna.
Materialet är ett stöd för att kartlägga elevers kunskaper i matematiskt tänkande och språklig medvetenhet i förskoleklass.
Kartläggningen hjälper oss som undervisar i förskoleklass att identifiera elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som sen ska uppnås i årskurs 1 och 3 i grundskolan. Vi får syn på elever som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller särskilda utmaningar. Hitta språket och Hitta matematiken är en del i Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser.

En del av kartläggningsövningarna gör vi tillsammans i klassen under lektionstid och vissa övningar plockar vi ut och gör enskild med varje elev.
När kartläggningen är genomförd går vi igenom resultaten tillsammans med vår specialpedagog Lena. Vi ser då över vilka eventuella extra anpassningar, särskilt stöd, utmaningar mm vi behöver göra för enskilda elever. Resultatet hjälper oss även att se vad vi behöver lägga extra fokus på eller ger mer tid för i vår undervisning.
De elever som vi ser är i behov av få lite extra stöd i språket eller matematiken kommer få möjlighet att träffa Lena under ett par tillfällen och får öva mer. Om detta skulle bli aktuellt för just ert barn så kommer vi höra av oss via mail.

Den här veckan har vi arbetat med de sista delarna i “Hitta språket” under lektionstid. Där har eleverna bland annat fått öva på att:
*beskriva föremål för varandra, genom aktiviteterna “hemliga kort” och “saker på filten”.
*de har fått lyssna på sagan “En ko i ett hål”, ritat bilder som passar för att beskriva början, mitten och slutet på saga.
*de har fått återberätta sagan “En ko i ett hål” för sin mentor med hjälp av bilderna från boken.
*de har ritat vad de tycker om att göra på rasten och skrivit om det.
*de har även gjort “Hemliga uppdrag” på rasten, som handlade om att kunna ta och följa en instruktion.

 

IDROTT
Den här veckan hade röda gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningarna ”Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”.
Sedan lekte vi “12 3 Ögat ser”. Leken går ut på att bybornas ska försöka ta tillbaka byns skatter (ärtpåsarna) från den elaka häxan som bor på andra sidan skogen. För att göra det måste en från varje hus (rockringarna) ta sig fram genom skogen (redskapen), ta en skatt och sedan lyckas tas sig tillbaka genom skogen utan att bli upptäckta av häxan. Bara när häxan blundar och ropar “123 ögat ser” kan en förflytta sig genom skogen, när häxan tittar igen gäller det att en har hunnit gömma sig bakom ett träd (redskap). Blir en upptäckt så får en gå tillbaka till byn utan en skatt. Leken avslutades när byborna lyckats få tillbaka alla skatter från häxan.
Vi avslutade lektionen med utvärdering “tummen”.

 

 

NO
Under no-passen denna gång har vi jobbat om daggmasken. Vi har sett på två filmer den ena var djurverket där Yankho försöker lista ut vilket djur kunden pratar om och hans kompis Sonja som alltid leder honom till fel djur. Det andra filmklippet vi såg var Karl-Astrids vänner. Vi har fått veta att daggmaskar är mörkare och smalare fram än de är bak, de kommer upp ur jorden när det regnar, de andas med huden och massor med annan information.

 

SO

Större gårdsgränser
I veckan öppnade vi upp den andra sida av Mellangården. Innan lunchen gick vi de nya gårdsgränserna och fick lära oss mer om vilka regler som finns på denna sidan av skolgården.

 

Barns Rättigheter
Innan höstlovet uppmärksammade vi FN-dagen genom en FN-samling tillsammans med åk 1-3. Under den samlingen berättade eleverna i Uranus lite kort FNs arbete och om barnkonventionen / barns rättigheter. I måndags tittade vi lite närmare på några av dess rättigheter. Vi tittade på en kort film om barns rättigheter och lyfte sedan några av dessa rättigheter och samtalade mer kring dem. Eleverna delade med sig av sina egna erfarenheter och tankar.

 

Grön flagg-dagen
På torsdagen uppmärksammade vi Grön flagg-dagen med att prata om vad vi gör på Pluto för att vara miljövänner, vi åt vegetariskt till lunch och fick en grön kaka till efterrätt som köket bakat. Klocka 11.11 var det flagghissning och de som närvarade fick möjlighet att plantera blomfrön på skolgården.

 

Mångrupperna

Nix (dramalek)

  • Vad gjorde vi förra gången? Vi börjar alltid med att tänka tillbaka på vad vi gjorde förra gången, som en liten repetition för minnet.
  • Namnkedjan: Idag räckte det med att säga namnet på kompisen som gav stenen innan man sa sitt eget namn. Det kan vara lite pirrigt att försöka minnas allas namn.
  • Den magiska charadpåsen:  Den som får tygpåsen, som är tom, låtsas plocka upp något och visar med händerna vad det är (en liten charad), vi andra gissar.  
  • Katten och råttorna: Det ligger en sovande katt i mitten och runt omkring finns olika råttbon. Där bor springråttor, gåråttor, smygråttor och galoppråttor. De olika råttorna lyssnar efter sin rytm från tamburinen för att då röra sig runt den sovande katten som vaknar när det blir alldeles tyst, då gäller det att ta sig tillbaka till sitt bo. Den som blir fångad får vara katt.
  • Massagesaga: Vi avslutade med massagesagan – Katten Whiskas. Barnen sitter i par och får turas om att ge och ta emot massage samtidigt som de lyssnar på en saga. Alla visade tummen upp när vi utvärderade, vilket betyder att de var positiva till massagestunden .

Charon (bild)
Denna vecka på bilden har vi pratat om komplementfärger, och vi fick höra från en annan bildlärare att hon brukar kalla komplementfärgerna för kompis färger för de hjälper till att lyfta fram varandra. Vi har provat att blanda kompis färgerna för att se vad som händer. Vi har också blandat de färger vi har varit nyfikna på att blanda för att se vad som händer.

 

 

Hydra (simskola)
Denna vecka fortsatte med att:

  • finslipa på tekniken i bentagen vid bassängkanten.
  • flyta med plattan och skjuta från från bassängkanten. Både med och utan att doppa ansiktet i vattnet.
  • bröstsim med och utan flythjälpmedel.
  • ryggsim med och utan flythjälpmedel.
  • hoppa från kanten, ta oss över sladdriga madrassen och dyka genom rockringen.

 

FRITIDS

Den här veckan har barnen kunnat välja olika stationer inne under eftermiddagarna. Vi dukade tex upp ett bord med pussel, några bord med olika spel och ett långbord med pyssel. I ateljén fanns tre stationer där barnen kunde välja fritt måleri med vattenfärg, ett ritbord med färgpennor och svarta tuschpennor, ett bord med ny play do-lera och i lekhörnorna var det många olika rollekar som pågick och förändrades under veckan.

 

 

Skola och hem

Information

 

Lämna och hämta ute
Vi fortsätter med rutinen att lämna och hämta utomhus. Vi vill inte att för många föräldrar vistas samtidigt inne i kapprummen så stäm av med oss pedagoger när du lämnar på morgonen om du behöver gå in och hjälpa ditt barn i kapprummet, gäller även eftermiddagen.
Vid hämtning mellan kl.13.45 – 16.00 kan det vara så att ditt barn leker på andra sidan Mellangården eftersom Pluto fått större gränser den här veckan. Det är viktigt att komma ner till oss på “Plutosidan” för utcheckning.
Efter kl.16.00 är vi inomhus i “röda klassrummet” (det första som syns när ni kommer ner) fram till 17.00.

 

Kläder
Nu har vi verkligen växlande väder,  både kallt och milt om vart annat. Så nu behöver vi er hjälp med att se över att det finns kläder efter alla väder på hyllorna och att kläderna är märkta.

 

Löss
Vi behöver fortsätta att bekämpa lössen tillsammans, för än har de inte gett upp. Flera klasser på skolan är drabbade. Därför ber vi er igen att gå igenom samtliga familjemedlemmars hårsvall under helgen. Kamma noga och behandla med lusmedel vid behov.

 

Föräldrakoordinatorer
I dagsläget så har vi en föräldrakooordinator på Pluto och det är Nancy Bjerregaard för Pluto röd. Vi skulle även behöva en representant för Gröna gruppen. Som föräldrakoordinator får du en större inblick i Lemshagas verksamhet. I koordinatorgruppen ges du möjlighet att få vara delaktig och påverka och du fungerar som ett språkrör mellan klassen och skolans ledning. Mer om uppdraget hittar du på länken nedan.

Föräldrakoordinator – information

Låter det här som ett roligt och spännande uppdrag som skulle passa dig så tveka inte att höra av dig till oss mentorer. Nancy vill gärna ha en kompanjon med sig till nästa möte i december.

 

Lucia på Lemshaga
På Lemshaga är det enligt tradition eleverna i skolkören och i Pluto som är med i luciatåget och står för lucia framträdandet på Lucia. Vi i Pluto är luciatågets tomtenissar/or. I fredags så lyssnade vi och övade vi på sången “Tomtar tomtar” som vi kommer att framföra. Vi kommer även att öva tillsammans med skolans musiklärare Jonas under några fredagar framöver.

Luciafirandet på Lemshaga hålls på morgonen kl. 8.00 Luciadagen den 13 december i Amfiteatern. Plutobarnen som är med i Luciatåget kommer behöva vara på plats utanför Pluto, färdigklädda, senast 07.40 denna dag. Ni föräldrar kommer efter lämning ha möjlighet att vara publik och får då gå och ställa er runt om Amfiteatern där det finns plats, bänkarna kommer vara upptagna av skolans övriga elever.
Storgården brukar hålla öppet tidigt denna dag så ni kan gå in och värma er en stund innan.

Tomtekläder
En Lemshagatomte har traditionella tomtekläder. Röda/vita eller röd/vit/gråa. Då vi är utomhus så behöver kläderna vara i en större storlek så att barnen kan ha varma kläder under (underställ + fleecekläder alternativt täckbyxor/täckjacka/overall) beroende på vädret. Prova ut vad som blir bäst för just ert barn i god tid innan.
Börjar ni förbereda redan nu så kanske ni kan låna kläder av någon och inte behöver köpa nytt. Sist men inte minst så kommer vi att göra rörelser med händerna till sången vi ska framför, så barnen ska INTE ha några el-ljus eller lyktor med sig.

 

Jullovsanmälan
Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet! Fyll i tider för de dagar som ert barn kommer att vara närvarande. Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, två veckor inna lovet stänger Schoolsoft för anmälningar.

 

Kommande händelser
*13/12 Lucia 8.00 i Amfiteatern.
*22/12 Sista skoldagen för terminen, med avslutning i kyrkan på eftermiddagen. (mer info om det i nästa veckobrev).
*23/12 Fritids är öppet för de som anmält närvaro och stänger 15:00 (dag före helgdag).
JULLOV
*2/1-22 Fritids öppnar igen.
*5/1-22 Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag)
*10/1-22 Planeringsdag! Skola och fritids stängt.
*11/11-22 Skolstart 8.20.

 

Nästa vecka 46
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Idrott gröna gruppen. No och skogen röda gruppen.
Fredag: Mångrupper

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger