Plutos veckobrev v.46

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Den här veckan var det gröna gruppens tur att ha NO. Vi tittade på ett avsnitt av Djurverket och den här gången handlade det om långa bruna djur som lägger sig mitt i vägen när det regnar. Först trodde Yanko att det var taxar men till slut så kom han på att det var daggmaskar. De andas med huden så det är därför de kryper upp ur marken när det regnar. Det blir för blött i jorden när det regnat mycket så för att inte drunkna kryper de upp. Man kan se vilken ände som är bak och fram genom att den som är lite mörkare är fram och den lite ljusare bak.

 

 

Sedan ritade vi bilder av daggmasken och gråsuggan som vi också lärt oss om.

 

 

På gården hittade vi nattfjärilar som satt på väggen och väntade på att det skulle sluta regna. Vi tog en närbild så att vi kunde se hur vacker den var på nära håll.

 

 

IDROTT

Den här veckan hade röda gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen”. Sedan fortsatte vi med “rörelsestopp”. Den här gången var uppdraget att röra sig fritt när musiken var igång, men när musiken tystnade gällde det att följa en instruktion som till exempel. lägg dig på något svart, nudda en vägg med ditt huvud, nudda något gult med handen, sätt dig på något cirkelformat mm. 

 

Efter det lekte vi “Spegelkull” och “Fiskarna i havet”. 

 

Spegelkull

När du blir kullad i spegelkull stannar du upp på stället och hittar på en valfri rörelse som till exempel borsta håret, hoppa på ett ben eller kanske ett danssteg du gillar. För att bli fri igen behöver en kompis komma och ställa sig mitt i mot och härma rörelsen, så att det blir som en spegelbild. 

 

Fiskarna i havet 

I denna lek var alla förvandlade till fiskar. I mitten av lekytan lurade den hungriga hajen och i de fyra hörnen låg fiskarnas bon. Denna dag var det guldfiskar, lejonfiskar, flundror och xxxx som var ute och simmade i havet och som skulle akta sig för hajen. Blev en tagen av hajen så förvandlades en också till haj. Det blev bara fler och fler haja och tilslut var det bara några få stackars fiskar kvar. 

 

Vi avslutade med nedvarvning på de röda mattorna till lugn musik. 

 

Plutokompis!

Berätta för någon där hemma, vilken lek tyckte du bäst om?

 

 

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Gg. I lådan låg bilder och ordbilderna GRÖN, GRODA, HERR GURKA, GUBBEN HÖST och GRÄSLÖK. Vi sjöng om “Go ack ack ack”,  “Här dansar Herr Gurka”, “Gubben Höst” och “Majas abc-sång om Gräslöken”. 

 

 

 

Bokstavsslingan

I arbetsboken “Lyckostjärnan A-Ö” har vi ritat något på Gg. Spårat Gg i “sanden” och övat på att säga bokstavens ljud gggg till “fjädern”. I ipadsen har vi i arbetat med skolplus/ bokstavståget.

De som velat har även haft möjlighet att göra extra arbetsblad, där de fått öva på att känna igen Gg, lyssna efter Gg i olika ord samt placera in Gg i ordets början, mitt eller slut.

 

 

 

 

Min bokstavsbok

Under veckan har vi också samlat ord på tavlan som har Gg i början, mitten eller slutet. 

I min bokstavsbok har vi övat på att forma och skriva stora och lilla Gg upprepade gånger. Vi har fått färglägga ett vacker G och arbetat med en G-labyrint.

 

 

 


MATEMATIK

 

Under veckans matematiklektioner har vi arbetat med begreppet hälften av helhet. Vissa former går att dela på mitten och få två helt likadana delar. Andra går att dela på mitten men de blir olika. Vi tränade genom att i grupper leta efter saker i klassrummet som kan delas och saker som inte kan delas i två likadana delar. Vissa former kan till och med delas i lika delar på flera olika sätt.

 

 

Vissa former kan till och med delas i lika delar på flera olika sätt.

 

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Dramalek (Nix)

Den här gången provade vi på några nya övningar/lekar där koncentration och samarbete fick vara i fokus. Den klassiska dramaövningen “Spegeln” gjorde vi i par. Två kompisar står mittemot varandra där den som är spegel härmar rörelser som den andra kompisen hittar på. Båda två fick prova att leda och härma rörelser till lugn musik. 

Nästa lek kallade vi för “Spegel-memory” och även här var vi indelade i par. Kompisparen kom överens om en gemensam rörelse, bokstav eller form att visa med kroppen. Paren spred sedan ut sig i rummet och en kompis gick runt och gissade vilka par som hörde ihop. 

Vi avslutade med massagesagan – katten Whiskas. Barnen fick både ge och ta emot massage i kompispar och alla var positiva till det.

 

Sagomattan (Charon)

Den här gången blev det en saga som handlade om en val som var höjdrädd. Veckans saga finns uppsatt bredvid dörren in till ateljen. Där sitter också sagoprickarna som vi använder oss av när vi skapar sagan.

 

 

Simskola (Hydra)

Vi fortsätter att nöta bentag, bröstsim och ryggsim. Barnen är som fiskar i vattnet och jobbar på för fullt. Simlärarna har gett alla i läxa att öva “Torrsim”. Det vill säga att öva på tekniken i bentagen liggandes på golvet. 

 

Plutokompis!

Visa för någon där hemma hur det går till. Kanske får du hela familjen att prova. 🙂

 

Ramsam vi säger medan vi gör bentagen är “upp, ut, runt och ihop”. 

“upp” = för upp fötterna mot rumpan. 

“ut” = för ut knäna åt sida (grodposition) och vinklar ut fötterna (pingvin fötter).

“runt” = sträcker ut benen, rakt ut åt sidan. 

“ihop” = drar ihop benen mot varandra, med kraft. 

 

VIM-grupper

Några fredagar framöver kommer vi att ha VIM-grupper på mellangården. VIM står för Vi I Mellangården. Alla elever är indelade i grupper där det finns barn från Pluto, Neptunus, Uranus och Saturnus. Varje gång träffas samma grupp i ett av våra åtta klassrum. På det här sättet lär vi känna varandra bättre mellan de olika årskurserna. Nu idag fredag hade vi vårt första tillfälle. Vi började med en namnlek och sedan fick var och en skriva sitt namn på en bit av ett hjärta och färglägga det. Konstverken kommer att pryda några väggar här på mellangården.

 

Städdisco

I dag fredag har vi som vanligt haft städdisco och städat klassrummen i grupper. Plutokompisarna städar så bra och så är det mysigt med dansen som avslutar veckan.

 

  

 

 

FRITIDS

 

Lek

Vi har introducerat tre nya leklådor under veckan, “affären”, “restaurangen” och “köket”. Dessa lådor kan barnen låna och leka med när de kommer in från mellisrasten under eftermiddagen. Vi tänker att det kan vara lagom att sex kompisar leker tillsammans och om fler är sugna på lek skriver de upp sig på väntelista. 

 

 

Veckans pyssel

Kul- och sockermålning.

 

 

 

Skola och hem

 

Matsalen

Under hösten har köket serverat pasta varje dag vilket har lett till att många barn endast valt pasta. Nu provar vi att lägga för ett lock för pastan från början så att det blir lättare att faktiskt prova något annat. Självklart får de barn som sedan behöver fylla på sin tallrik ta pasta.

 

Klassträff

Vi vill även i veckobrevet påminna om den planerade klassträffen som vi sett går av stapeln nu på lördag. Härligt initiativ och kul att ni sammanstrålar på fritiden.

 

 

Kläder

Nu är hösten och regnrusket här med besked. Det innebär en större åtgång på extrakläder och att våra torkskåp går på högvarv. Vi pedagoger gör så mycket vi kan tillsammans med barnen när vi kommer in från alla raster. Men vi har tyvärr inte så mycket mer tid än så att kunna lägga på klädvård. 

Vi skulle därför under denna härliga period behöva lite mer hjälp och stöd av er föräldrar. 

Vi önskar att ni dagligen, vid hämtning, hjälper ert barn med kläderna. Kollar i torkskåp och kvarglömt lådorna efter kläder som hör hemma på ert barns hylla. Tar en titt i extraklädeslådan och se efter vad som behöver fyllas på till nästkommande dag. Kanske är det även något som behöver tas hem och tvättas emellanåt. 

 

 

 

Idag har vi även försökt att hitta ägarna till massor av kläder som låg i hallarna. Dessa två kassar med kläder var det inga Plutokompisar som kände igen. Ni föräldrar kanske hittar något ni känner igen?

 

 

Jullov

Nu är det dags att göra er anmälan inför Jullovet. Vi önskar att ni skriver Närvaro i kommentarsfältet samt skriver in aktuella tider om ni är i behov av Fritidsomsorg alt. att ni tar bort tider samt skriver Ledig i kommentarsfältet om ni är lediga. 

 

Dessa datum är fritids/klubben ÖPPET kring jul, och då önskar vi att ni fyller i en korrekt anmälan: 

20 December 

23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton)

2 Januari

3 Januari

 

Dessa datum är fritids/klubben STÄNGT: (samt alla röda dagar och aftonar)

27 December

30 December

7 Januari (pga. planeringsdag) 

 

Vi vill ha din anmälan senast 24/11 för att kunna bemanna korrekt. 

 

Hälsningar Fritids och Klubben

 

Behov av utökad fritidsomsorg

Under hösten har vi sett ett ökat antal barn som lämnas före fritids öppnar 7.30. Är ni i behov av utökad omsorg, mellan klockan 7.00-7.30 behöver ni inför varje läsår ansöka om detta. Här nedan finner ni blanketten för detta, den ska bifogas med ett arbetsgivarintyg som styrker ert behov. Ansökan lämnas in till expeditionen. 

 

https://lemshaga.se/wp-content/uploads/2018/01/Fritids-Ansökan-om-utökad-omsorgstid-morgon.pdf

 

Kommande händelser:

  • 13/12 – Lucia kl.8.00 i Amfiteatern. 
  • 19/12  – Julavslutning i Gustavsbergs Kyrka. 
  • Fritids öppet – 20 December, 23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton), 2 Januari och 3 Januari.
  • Fritids stängt – 27 December, 30 December och 7 Januari (pga. planeringsdag) 
  • 8/1-2020 – Vårterminen startar

 

Nästa vecka

Måndag: Grön idrott / Röd NO.

Tisdag:  Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.

Onsdag:

Torsdag: Röd grupp till biblioteket i Gustavsberg. KOM SENAST 08:20 till Pluto.

Röd grupp till skogen, 14.30-16.00.

Fredag: VIM-grupper

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.