Plutos veckobrev v.47

Hej alla Plutofamiljer!

 

Skola och hem

 

Löss och annat…

Härligt att det var många av er som slöt upp mot lössen. Tyvärr nådde vår information inte riktigt hela vägen fram och vi har fortfarande lössen kvar på Pluto. Vi hoppas att ni upplever att vi har gjort vad vi har kunnat från skolans håll.

Det är väl jättebra om ni som föräldragrupp fortsätter att hålla varandra informerade om löss, springmask och annat som trillar på er. Kom ihåg att se till att alla familjer är med i era mail- och Facebookgrupper. Kanske kan ni kolla med varandra då ni ses i hallen osv, så att ni säkerställer att alla får er information.

 

Plutos grupprocess 

Här har vi nu trygga barn som vågar visa alla sina sidor här hos oss- härligt! Vi har skratt, bus och konflikter i en enda röra och allt är precis som det ska. Och sitt nu lugnt i båten alla föräldrar- det här hör till grupprocessen och de kommer ta sig igenom denna period galant! Med vår hjälp.

Om en konflikt eller händelse kommer upp hemma kan ni tänka att ”det här är en klasskompis som jag vill att mitt barn har en god relation till under deras Lemshagaresa. Hur kan jag hjälpa dem på bästa sätt?” Precis som med allt annat så behöver de vägledning, och i dessa fall lära sig konflikthantering och ges verktyg för att så småningom klara sig själva i livet.

 

Att vara sex år

För en del av er är det första gången ni har en sexåring i huset och bara det kan vara en nog så omvälvande upplevelse. Lilla tonåren kallas denna period.

De känner sig stora och starka i ena sekunden och mycket, mycket små och svaga i nästa- det är inte lätt att hänga med i svängarna alltid. Sexåringarnas vemod kan slå rakt in i föräldrahjärtat.

Den ev gallskrikandes treåringen kunde kanske pröva tålamodet, men den gick fortfarande att bära upp i famnen och sätta stopp med ett ”nu räcker det, nu är det bra”.

Men den mycket känsliga, arga eller envisa sexåringen växlar upp med besked. För plötsligt så kan och vet de så mycket! De sätter ord på känslor, förhandlar och utmanar den vuxne på en helt annan nivå.

Men- de är fortfarande bara sex år. Att få bestämma för mycket själv varken orkar eller kan en sexåring. Att vara för känslig eller ängslig orkar inte en sexåring heller, de behöver vägledas ur det.

Gavs inte vägledning och gränser då de var 2-3år, kommer ni att möta på större motstånd nu då de är sex år. Men den vägledning och de gränser som man inte ger sexåringar- de blir svåra, kanske omöjliga, att ge i tonåren.

Det finns mycket bra litteratur av duktiga psykologer att läsa för den som vill veta mer.

Vi ser att det är många av barnen på Pluto som nu är inne i denna ”sexårssnurr” och behöver och mår bra av denna extra vägledning och fasta gränser för vad som är ok och inte och att vuxna runt omkring dem står för vad de har sagt.

 

Lucia

Nu närmar vi oss vår fina tradition Lucia. Skolans musiklärare Jonas kommer till oss nu på fredagarna och sjunger med oss. Så nu övar vi för fullt inför det hedersfulla uppdraget som tomtar i skolans luciatåg.

Plutotomtarna behöver vara lämnade hos oss senast kl.8. Tänk på att det är utomhus, så att kläderna är så stora som de kläder de ska ha på sig under kräver. För er som stannar och tittar på luciatåget är det öppet i matsalen efter lämningen av tomtarna och det finns kaffe till självkostnadspris.

Ni är välkomna att titta på luciatåget, som skrider fram till amfiteatern kl.8.30 på luciamorgonen.

Därefter fortsätter vår skoldag som vanligt.

 

Julavslutningen

Nästa tradition är avslutningen i Gustavsbergs kyrka, torsdagen den 21 december kl.17. Även där kommer barnen att uppträda med tomtesången. Då räcker det bra att ha sina vanliga kläder och en tomteluva.

Denna dag behöver ni hämta barnen senast kl.16.30, för att vi alla ska hinna till kyrkan.

Vår fadderklass, Mars, kommer att ha försäljning utanför kyrkan, där intäkterna går till deras klasskassa.

 

Jullov 2017

Snart är det Jullov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i formuläret i länken nedan. Kom ihåg att spara.

Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 4/12.

Fritids är stängt 22/12-29/12.

Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 2/1 – torsdag 4/1.

Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 5/1.

Mvh Fritids

Klicka här

 

Vinterregler

Med den fina snön kommer nya lekar och vi har gått igenom Lemshagas vinterregler. Vi har också bett barnen att lära er dem, eftersom vi vet att även vuxna kan bli frestade att kasta snöboll. Det är inte tillåtet och vi ber er tänka på det, så att det inte blir en rolig lek då man går till och från skolan. Då blir svårt för barnen att veta vad som gäller.

Vi har pratat om varför det kan vara så att man har olika regler i skolan än vad man har hemma i sin familj. Det är bra om ni också pratar om detta hemma så att barnen känner sig trygga med att de beslut vi tar på skolan stöds av er föräldrar.

 

 

 

Här nedan är våra vinterregler:

Beredskapsgruppen har rätt att stänga av farliga lekområden.

-Det är inte tillåtet att kasta snöboll vid skolan (inte på vägg, mark eller dylikt heller).

-Vill man åka kana så åker man på slänten vid amfiteatern. Det är förbjudet att åka på bergknallarna. Stjärtlappar finns att låna. Inga egna åkdon tillåts.

-När en isbana blir för isig och farlig kan en pedagog stänga av den. Små isbanor kan vara åkbara, om en pedagog anser det.

-Ingen får gå ut på sjön utan tillåtelse av en pedagog. Hjälm ska bäras vid vistelse på isen.

-När du leker på skolgården ska du respektera elevers arbeten ( tex snögubbar, kojor och liknande)

Om ni vill att era barn ska ha hjälm då vi går till backen vid amfiteatern behöver ni prova hjälmen hemma med den mössa som ska vara under, ställa in den rätt, skriva namn på hjälmen, hänga den vid ert barns hylla och meddela oss så att vi kan skriva upp vilka som ska ha hjälmen på.

OBS! Meddelar ni inte oss så betyder det som att ni tillåter att ert barn åker utan hjälm.

Vi vill att ni tar ställning till detta denna vecka, så att det inte finns några oklarheter den dagen vi vill gå till backen och åka stjärtlapp. (Inga egna stjärtlappar ska tas med, se ovan.)

 

Skolinspektionens enkätundersökning

Skolinspektionen har gått ut med en enkätundersökning som de önskar att alla föräldrar till barn i förskoleklass ska besvara. Enkäten kan besvaras mellan den 6/11- 1/12-17. Meddela oss när du svarat så vi kan gör en notering över antalet svar. Klicka på länken nedan för mer information.

Lemshaga-Akademi-Vardnadshavare-Forskoleklass

Vi önskar att ni tar er tid att svara på enkäten i helgen, eftersom det är sista dagen på fredag. Vi har i nuläget endast sju svar från Pluto.

 

Kunskaper

 

Lyckostjärnan

Detta kapitel hette ”Valles verkstad”. Valle får en ny skylt av Vera där det står ”Valles verkstad lagar allt”.

Plutokompis, vad var det Bea hade som behövdes lagas? (Hennes nalle Hickeman.)

Till kapitlet fanns det ett rimspel. Om man hamnade på den grå rutan hände ju ingenting. Men berätta för den du läser veckobrevet med vad man fick göra om man hamnade på en ruta som hade grön eller röd ram runt sig. (Grön ruta= Flytta fram till en ruta där det finns ett rimord till bilden. Röd ruta= Flytta bak till en ruta där det finns ett rimord till bilden.)

 

Matematik

Vi har fortsatt att utforska begreppen, fler, färre och lika många. Vi har arbetat tillsammans vid mattan och enskilt i våra böcker.

  

 

Barnen fick välja två av färgerna och förklara dem för varandra. Tex, ”den gula och den gröna har lika många kuber” eller ”den röda har fler kuber än den gröna”. Sedan arbetade de i par och det skulle vara fler kuber på den övre raden och då färre på den undre raden.

Öva, öva, öva hemma så att det befästs i vardagliga sammanhang. Det är klurigt att först tänka till vilket ord som nu betydde vad och också att ta ställning till hur det ligger till.

Är vi fler vid matbordet nu än vad vi var i morse?

Är det färre katter i vår familj än hos grannen?

Är det fler skedar än gafflar?

Utmana barnen att svara med hela meningar, då befästs kunskapen ytterligare.

”Nej, vi är lika många.”

”Vi har fler katter, grannen har ingen.”

”Nej, det är färre skedar och fler gafflar.”

 

Nix-Charon-Hydra

Nu har mångrupperna bytt aktivitet och kommer att ha dessa åtta tillfällen till.

Simskolan

“Vi simmade igenom två ringar. Först var det den gula, man dök under den och blundade och sen upp igen. Och sen, i den andra, skulle vi bara simma med huvudet ovanför vattnet. Och så låg vi på mage, med en bräda, och gled med den några gånger fram och tillbaks. Och så fick vi en korv under som man flöt på. Och sen fick vi ta bort brädan och bara ha korven under. Och sen skulle vi gå hem!”

Sagogruppen

 

 

“Ja, vi gjorde en spöksaga. Man fick klippa ut spöken och rita på dem. Och sen ska man få göra historien hemma hos sig. Det var jättekul!”

Dramalek

“Det var roligt att leka Hunden och benet. Vi lekte dansstopp.”

Normer och värden

 

Nya klasser

Denna måndag möttes barnen av nya klasser och nya platser i samlingsringen och vid arbetsplatserna. Detta gör vi som ni redan vet under plutoåret för att alla barn ska lära känna varandra och för att vi vill skapa de bästa sammansättningarna för att klasserna ska utvecklas positivt tillsammans.

Vi startade upp med att de barn som bytte rum tog med sin låda till sitt nya klassrum och därefter gjorde vi en sol av de nya namnlapparna och hälsade på varandra.

 

 

 

 

Fadderträffen

Äntligen har vi haft vår första träff med vår fadderklass. Denna gång bjöd vi in eleverna i Mars för att lära känna varandra och leka på Pluto. Det blev en fin förmiddag tillsammans, där de först gjorde en namnskylt för sin grupp (två/tre plutoelever tillsammans med två/tre marselever) och sedan spelade spel, ritade, lade pärlplattor eller byggde tillsammans inne på Pluto. Nästa gång bjuds vi in till Mars klassrum för julpyssel.

Våra faddrars fina brev till sina fadderbarn sitter uppsatta på väggen mellan klassrummen. Där finns också bilder från vår dag tillsammans och de skyltar som grupperna gjorde tillsammans. Kom gärna in och ta del av detta då ni har tid!

 

 

 

Hoppas att ni får en fin helg önskar Plutos pedagoger. 

Kom ihåg att vi stänger kl.14.45 på måndag!

32 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']