Plutos veckobrev v.48

Hej alla plutofamiljer!

 

img_4495-jpgSvenska

Veckan startades upp med ämnet svenska på olika sätt. Vi hade bokstavsarbete, vi var i musikladan och övade på sången vi ska sjunga på Lucia (och även i kyrkan på vår julavslutning) och vi fortsatte arbetet med ord och meningar.

Några tankar kring detta:

Bokstavsarbete:

-Vi kollade på film, en bokstavsfilm som berättade om K.

-Jag skrev julklapp och ritade en julklapp. (I tomtesången gör vi ”klappar”.)

-Man fick kryssa  i sin såndär krysstavla, vad man hade gjort.

-Vi trollade fram en krokodil, för det börjar ju på K.

-Vi trollade fram det där. (Pekar på väggen där vi dokumenterar veckans bokstav.)

Övning i musikladan:

-Vi tränade på Tomtesången.

-Och sjöng den.

-Vi träffade Lars. Han spelade piano.

Ord och meningar:

-Vi gick fram och var saker. Typ som jag var glass och en annan var strut. Då skulle de andra räcka upp handen och säga typ glasstrut.

-Vi gjorde Fågel Fenix fixar allt.

-Om jag var tex glass så kanske en annan är pinne och då blir vi glasspinne. Sen så kanske en togs bort och då var glass kvar.

-Vi gjorde att barnen fick vara de sammansatta orden.

Under veckan har vi sedan arbetat på olika sätt med långa och korta ord i ”Meningar och ord”.

img_4482-jpg   img_4492-jpg

Nu har båda grupperna varit på sitt biblioteksbesök. Det skapas härliga lässtunder kring dessa nya böcker. Nu har vi korgarna och hyllorna fyllda med barnens val av böcker och de får naturligt ta del av böcker som de kanske inte själva hade valt, genom att titta i de böcker sina kompisar valde.

Besöket har också inspirerat barnen till att leka bibliotek under fritidstiden.

Under december läser vi ett kapitel varje dag i boken “Djuren i stallet”. En saga om en natt för länge sedan. En natt då det föddes ett barn i djurens stall.

 

Matematik

I matematiken har vi presenterat några av de tredimensionella formerna, vilket var nya begrepp för de flesta. Vi tittade på hur en kon, en cylinder, ett rätblock, en kub, ett klot och en pyramid ser ut. Vi kände på dem, försökte beskriva hur de såg ut och hittade dem i saker vi såg eller kände igen. Vi gick ut på gården och provade att forma dem av snön. Klotformade snöbollar var lätt att få till, men en pyramid var helt klart en utmaning.

img_4475-jpg   img_4474-jpg   img_4473-jpg

img_4462-jpg    img_4463-jpg    img_4477-jpg

I vår matematikbok Mondo har vi lyssnat på berättelsen ”På stranden” och arbetat med den tillhörande uppgiften som var att hitta vilka former föremålen på bilden till sagan hade. Det fanns t.ex hinkar, sandslott och badbollar.

Andra uppgifter var att para ihop saker med likadan form och att färglägga de former som var likadana i samma färg.

Sedan var det dags för samarbete. Tillsammans med en eller två kompisar fick de ge sig ut på jakt i klassrummen efter saker som hade den formen som de blev tilldelade. De ritade av dem och skrev vad det var. Barnens arbeten sitter uppe på vår dokumentationsvägg.

Det blev en övning i att både hitta former men också att lyssna in, turas om och att ge och ta plats.

Det här med de tredimensionella formerna är inte helt lätt att förstå. En möbel kan ju framifrån se ut att vara en kub, men istället visa sig vara ett rätblock. Helt snurrigt kan man tycka.

Vissa av formerna har namn som barnen ofta har en visuell bild av redan, vilket naturligtvis underlättar. Som bowlingKLOT och Rubiks KUB. På gymnastiken och vid olika bollsporter används det ofta KONER.

Svårt, men genom att använda sig av de rätta begreppen för formerna redan nu så underlättar vi för barnen då de senare kommer att möta dem i svårare matematik framöver.

 

Utelek på rasterna under veckan

Den fina snön som föll både lyser upp och lockar till roliga lekar. Vi har snöregler som gäller på hela skolan. (Dessa kan ni också hitta på hemsidan under praktisk info.) Påminn gärna barnen om dessa om ni ser att det behövs:

•Det är inte tillåtet att kasta snöboll vid skolan (inte på vägg, mark eller dylikt heller).

•Vill man åka kana så åker man på slänten vid Amfiteatern. Det är förbjudet att åka på bergknallarna. Stjärtlappar finns att låna. Inga egna åkdon tillåts.

•När en isbana blir för isig och farlig kan en pedagog stänga av den. Små isbanor kan vara åkbar, om en pedagog anser det.

•Ingen får gå ut på sjön utan tillåtelse av en pedagog. Hjälm ska bäras vid vistelse på isen.

•När du leker på skolgården ska du respektera elevers arbeten ( tex snögubbar, kojor och liknande)

Då backar har åkts i så mycket att marken kommit igenom snön är det dags att låta platsen vila tills det att det kommer nya snö. Både för markens bästa och för era barns kläders bästa. Viktiga miljöaspekter för barnen att ta hänsyn till.

img_4457-jpg  img_4506-jpg

Varje dag på lunchrasten är det lucköppning uppe vid ”Ugglan” (anslagstavlan på framsidan av Mellangården). Saturnus är lucköppnare och lekledare till leken som gömmer sig bakom luckan.

Det sker fina möten mellan eleverna på Mellangården genom dessa lekar och med våra faddrar då de kommer och hälsar på under deras raster.

 

 

Lucia

Välkomna att fira Lucia tillsammans med oss, se inbjudan på Lemshagas hemsida.

Enligt tradition medverkar barnen i Pluto som tomtar i skolans luciatåg utomhus.

Barnen behöver kläder efter väder och det kanske kan vara bra att redan nu se över vad som finns hemma eller låna ihop kläder inför detta tillfälle. Eftersom barnen troligtvis behöver ha varma ytterkläder under sina tomtekläder behöver de vara rymliga. Tomtarna kan vara både grå gårdstomtar och röda jultomtar. I tomtesången sjunger vi att vi har röda luvor, så får barnen önska kanske de vill att luvorna är röda.

Barnen behöver vara lämnade på Pluto senast kl.8.15 denna dag. Då möts vi upp på gården, så barnen som lämnas vid den tiden behöver ha sina tomtekläder över sina ytterkläder och klara med toalettbesök.

Då ni har lämnat barnen är ni välkomna till amfiteatern.

 

Julavslutning 21/12 i Gustavsbergs kyrka

Mellan kl.17.15-18.00 har Mellangården avslutning i Gustavsbergs kyrka.

Barnen behöver bli hämtade i god tid från skolan så att alla hinner till kyrkan i tid. Det är svårt att parkera på gatorna kring kyrkan, men vid centrum finns det en stor parkering.

Pluto kommer att sjunga sin ”Tomtesång” och behöver därför ha med sig sin tomteluva till kyrkan. I övrigt har de sina vanliga kläder, inte tomtekläderna från Lucia eftersom de är storleken större för att rymma utekläder under.

 

Snart är det Jullov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.

Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät.

Sista anmälningsdatum 5/12.

Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 22/12 och 2/1- 4/1.

Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 23/12 och torsdag 5/1.

27/12 – 30/12 och 9/1 har fritids stängt.

img_4469-jpg

Klicka här för att komma till jullovsanmälan

 

Det är en riktig tomteverkstad hos oss på eftermiddagarna. Barnen syr granar, polkagrisstänger och pepparkaksfigurer. De pryder våra klassrum nu, men kommer att följa med barnen hem då de går på jullov.

 

 

yg68

 

 

Trevlig helg och andra advent. Kom ihåg att släcka ljusen.

Hälsningar Plutos pedagoger

 

 

 

14 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']