Plutos veckobrev v.49

Hej alla Plutofamiljer!

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

Äntligen är december här! Vi har nu börjat öppna vår gemensamma julkalender och den visade sig vara en snäll-kalender. Alla barn har fått ett varsitt datum då de får öppna ”sin” lucka, i form av en julkula. Varje kula gömmer ett ”snäll-uppdrag”, där uppdraget går ut på att göra en snäll handling. tex. Bjud in någon i en lek, le mot en främling, skriv en snäll lapp, tacka extra mycket för maten, ring någon som du inte pratat med på länge och rita en teckning. Dagens uppdrag ska alla Plutokompisar försöka genomföra!

Vi lyssnar även på årets radiokalender som handlar om:

”Tonje, som är nio år, vaknar och går ut och ser ut över Glimmerdalen. Med henne är också måsen Gavia. Pappa öppnar ytterdörren. Vi hör om faster Lotta som fick OS-guld i skiathlon (längdåkning). Tonje åker ner för berget mot ett hopp. Tonje klarar inte hoppet utan landar i snödrivan. Sally rusar fram och frågar om Tonje är skadad. Det är hon inte. Tonje knackar på hos Gunnvald, som är 74 år. Han är hennes bästa vän. Tonje är inte ledsen för att hon är enda barnet i dalen. Tonje ska provåka Gunnvalds uppfinning – slalomsparken. Gunnvald pratar i walkie-talkie med Peter som hindrar trafiken med sin grävskopa. Men brevbäraren åker ändå förbi på vägen i sin bil och kliver ut rakt framför Tonje. De krockar och breven flyger!

Den ger upphov till fantastiska diskussioner kring vänskap och hur man bör vara mot varandra.

NO

Den här veckan så testade vi på vårt luktsinne. Vi hade dukat upp olika stationer i klassrummen med “doftburkar” som barnen skulle undersöka med sin näsa. Tillsammans i par fick barnen testa på att lukta i de olika burkarna för att tillsammans diskutera och resonera kring vad de trodde burkarna innehöll. Vi avslutade med en gemensam genomgång med vad vi hade kommit fram till.

Burk 1: kanel. Burk 2: vaniljsocker. Burk 3: pepparkaka. Burk 4: kaffepulver

IDROTT

Vi inledde lektionen som vanligt med “Väcka kroppen” och “Rörelsestopp” som uppvärmning. Veckans redskapsbana var uppbyggd med stationer vi provat på tidigare men även några nya som till exempel hoppa trampett. Genom de olika stationerna har vi övat grundövningarna: åla, hänga, klättra, hoppa, stödja och balansera.

Vi avslutade lektionen med nedvarvning till lugn musik på golvet.

SVENSKA

Språklust

Förra veckan fick vi lära oss att en mening innehåller ord och att en mening handlar om någon/något och berättar något för oss.  

Lena cyklar.

Vem handlar meningen Om?

-Lena.

Vad berättar den för oss?

-att Lena cyklar.

Denna vecka har vi övat på att bygga egna meningar på olika sätt.

Vi har bland annat använt oss av våra namnkort + ordkort (verb) och sedan lagt till ytterligare ett eller fler ord.

Vi har även arbetat i mindre grupper där alla barn fick ett ord på en lapp och tillsammans med de andra klasskompisar blev uppdraget sedan att klura ut i vilken ordning orden behövde stå för att meningen skulle bli/låta ”rätt”. Barnen tänkte och testade sig fram genom att byta plats med varandra, för att höra hur meningen lät på nytt. Tillsammans byggde vi allt mellan 3-6 ords meningar, en både rolig och klurig utmaning.

I slutet av veckan fick vi även testa våra nya kunskaper när vi lyssnade på olika meningar och övade oss på att höra om det var en mening eller inte. ”Vem berättar meningen om” och ”vad berättar meningen”?

Plutokompis! Prova gärna era kunskaper där hemma, hur många riktiga meningar får du det till?

äter mat

Kalle hoppar högt.

cyklar bra

Lisa

Glass är gott.

Kamelen har två

Jag har lärt mig mycket.

MATEMATIK

I veckans matematikpass så repeterade vi begreppen fler än, färre än och lika många. Vi bad eleverna jämföra antalet saker på bilderna och berätta för varandra. De fick använda sig av para-ihop-metoden. Vi uppmuntrade dem att beskriva på två olika sätt tex: “De blå fjärilarna är fler än de rosa.” och “De rosa fjärilarna är färre än de blå.”. Efter att barnen arbetat i par samlades vi i helgrupp och gick igenom det tillsammans.

 

I den andra uppgiften fick eleverna återigen arbeta i par. Då fick barnen träna på att jämföra antalet genom att turas om att placera kuberna i rutorna i rad 1 och rad 2. Det är viktigt att vi får laborera och göra praktiskt matematik för att befästa kunskaperna! Instruktionerna de fick var:

Skola och hem

Lucia

Enligt tradition utgör Pluto en del av skolans luciatåg tillsammans med stora och lilla kören. Pluto har det ärofyllda uppdraget att vara TOMTAR. Vi vill därför redan be er att se över vad som finns i klädväg (i rött vitt eller grått) där hemma, kanske kan ni låna ihop något så ni inte behöver köpa nytt. Tänk på att kläderna behöver var i en storlek så att de går att ha varma/ytterkläder under, då vi kommer vara utomhus. Under vår sång gör vi rörelser med händerna så tomtarna ska inte ha någon lykta eller ljus. Lucia på Lemshaga firas utomhus i Amfiteatern kl. 8.00 den 13/12. Tomtarna behöver vara färdigklädda och redo för uppträdande senast kl. 07:50. Kaffe kommer att serveras från kl 7 till föräldrar för självkostnadspris.

Plutokompis, öva extra hemma med din familj!

Tomtar tomtar tomtar, vi är små små tomtar

Röda luvor mjuka skor, smyger kring där mänskor bor

Tomtar tomtar tomtar, vi är små små tomtar

Klappar klappar klappar, vi kan göra klappar

Stora hårda mjuka små, är du snäll så kan du få

Klappar klappar klappar, vi kan göra klappar

Julgröt julgröt julgröt, tomtar gillar julgröt

Vi kan äta stora fat, risgrynsgröt är tomtemat

Julgröt julgröt julgröt, tomtar gillar julgröt.

Julavslutningen

Den 20/12 17:15-18:00 är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka. Vilket innebär att ni måste hämta era barn senast 16:30 för att hinna till kyrkan. Vi i Pluto kommer sitta längst fram, där ni också lämnar era barn till oss. Därefter får föräldrar sitta längst väggarna eller längst bak i kyrkan. Vi vill att ni själva ansvarar för barnens ytterkläder. Efter avslutningen hämtar ni barnen framme hos oss. Vi behöver hjälpas åt för att komma från kyrkan i god tid med tanke på att det kommer vara en till avslutning för högstadiet efter oss. Utanför kyrkan kommer det finnas fika till försäljning.

Vecka 50

Måndag: Idrott /NO

Tisdag:

Onsdag:

Torsdag: 08:00 Lucia vid Amfiteatern. Barnen behöver vara färdigklädda och redo att gå mot amfiteatern senast 7:50. Skogsutflykt RÖDA gruppen 14.30-16.00 (sista gången vi går till skogen för terminen)

Fredag: Simskola för HYDRA, Spelfredag för NIX och CHARON.

Plutofamilj! Vi önskar att ni lämnar en kommentar eller skriver  “vi har läst” så att vi ser att ni har tagit del av brevet.

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

23 kommentarer

Kommenteringen är stängd.