Plutos veckobrev v.49

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Den här veckan var det den röda gruppens tur att ha NO. Vi startade upp vårt nästa område som är vintern. Vi tittade på två korta filmer som handlade om vad som händer i naturen på vintern. Sedan gjorde vi en tankekarta med allt vi kunde komma på.

 

 

IDROTT

Den här veckan hade gröna gruppen idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen ”Väcka kroppen”. Sedan fortsatte vi med “rörelsestopp”. Den här gången var uppdraget att röra sig fritt när musiken var igång, men när musiken tystnade gällde det att förvandlas till olika siffror liggandes eller ståendes på golvet. 

 

 

Efter det lekte vi “Rörelsekull” och “Här kommer vi”. För utförligare beskrivning av lekarna se förra veckobrevet. 

Efter varje lek utvärderade vi med “Tummen”. Alla lägger händerna bakom ryggen och känner efter vad jus de tyckte om leken. När vi sedan räknat till tre visar alla sin tumme för varandra. Några barn per tillfälle får förklara mer utförligt vad de tyckte. 

 

 

Tummen upp = leken var bra/rolig därför att…

Tummen åt sidan = leken var lite mittemellan därför att…

Tummen ner = leken var inte bra/rolig därför att…

 

 

Plutokompis!

Berätta för någon där hemma, vilken lek tyckte du bäst om, “Rörelsekull” eller “Här kommer vi”?

 

SVENSKA

 

Veckans bokstav

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Jj. I lådan låg bilder och ordbilder på JORDGUBBE, JORDGUBBSTÅRTA, JÄGAREN JERK och JUL. Vi sjöng Majas Alfabetssång om “JORDGUBBEN” och tittade på ramsan om “Jägaren Jerk” av Lennart Hellsing. I lådan låg även ett brev från tomtenissen som hjälpt oss att skapa vår adventskalender. Det visade sig att Nisse hade stoppat ner två extra uppdrag till barnen att lösa. 1) Klura ut JUL-ordet och 2) Samla fler ord som börjar på JUL …

Vi har även övat och arbetat med veckans bokstav genom “Bokstavsslingan” och i  “Min bokstavsbok”. 

 

 

 

 


MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi tittat på katten, musen, tiotusen som denna gång handlade om formen kvadrat och kroppen kub. Begreppet kropp är ju lite lustigt egentligen så det är bra att vi bekantar oss med de riktiga matematikspråket från början. Kvadrat är också ett sådant ord som vi ibland kallar för fyrkant, men på mattespråket heter det kvadrat.

I matteboken behövde vi måla olika mönster med sex rutor och rutorna behövde sitta ihop. Vi tränade först med multilinkklossar. På hur många olika sätt kan vi bygga ihop sex klossar? Sedan fick var och en rita in sitt bygge i ett rutnät på tavlan.

 

 

Sedan bekantade vi oss med fler kroppar som klot, kon och cylinder. Vi pratade om var vi kunde hitta de olika kropparna i verkligheten och så tränade på att sortera dessa i grupper.

 

 

 

SO

 

Plutos Adventskalender

När vi kom till skolan i måndags var det julpyntat med adventsstakar och julkulor i fönstren. Det satt även en fin gran på väggen i både röd och gröns klassrum. Plutobarnens julgranskulor satt i granen och så fanns det ett brev från Lemshaganissen, som utmanade oss att förvandla december till snällcember. Varje dag vänder vi på en julkula och vi får ett nytt snälluppdrag.

Plutokompis! Berätta om något uppdrag som du har gjort eller vill göra.

 

 

Vi lyssnar också på radiokalendern som heter Biggest Bang varje dag och samtidigt färglägger vi en julkalender. 

 

 

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Dramalek – Nix

I dramaövningen “Det här är ingen stol” ställer vi en stol i mitten av samlingsringen, den får representera olika saker i våra charader. En kompis kan tex bestämma att stolen ska föreställa en dammsugare som den sedan gör en liten charad kring. Sedan får kompisarna gissa vad stolen föreställde.

Vi lekte och dramatiserade sedan sagan som Charongruppen skapade förra veckan. Den heter Draken Drakis och musen Lakrits.

Vi avslutade även denna gång med kompismassage. Det är något som barnen i Nix tycker väldigt mycket om att göra, både att få massage och att ge till en kompis. Barnen sitter då i par på mattan och den som får massage sitter framför den som ger, sedan byter de plats.

 

Sagomattan – Charon

Vi skapade en saga som handlade om ekorren Eckis och roboten Robbis som bodde i en trädkoja. Plötsligt dök det upp en elak snögubbe som ville äta ekorre till lunch. Som tur är blev det ett lyckligt slut även denna gång tack vare alla påhittiga Charonbarn. Den här gången ritade vi bilderna till sagan på iPaden. Nästa gång är sista gången för denna grupp med sagomattan. Då ska vi titta igenom hela boken och se till om vi behöver rita till något mer och om allt sitter på rätt ställe.  

 

 

Simskola – Hydra

Den här veckan inledde vi simlektionen med att finslipa på tekniken i bentagen vid stången och simmade bröst- och ryggsim. Efter det satte vi på oss flytvästar och botten i bassängens sänktes så att det blev djupare. Sedan fick lära oss hur en flytväst fungerade och tillsammans diskuterade vi när det kan vara viktigt att ha flytväst och vilka som behöver bära den. Vi samtalade även om hur vi ska göra om vi hamnar i vattnet och behöver kalla på hjälp. 

 

Plutokompis! Berätta för någon där hemma om vad du lärt dig?

 

Vi fick öva på att ligga stilla och att flyta, simma med flytvästen och några försökte även testa att dyka ner till botten. 

 

Plutokompis! Berätta för någon där hemma. Varför var det lättare att simma på rygg med flytvästen? Gick det att dyka ner till botten? 

 

RASTER

Varje lunchrast öppnar vi en lucka i vår aktivitetskalender. Det är en ny rolig lek varje dag ända fram till jullovet.

 

 

FRITIDS

 

Veckans pyssel

Doften av pepparkakor har spridit sig i Mellangården under veckan eftersom barnen i Pluto, Neptunus och Uranus bakat under eftermiddagarna. Titti har bakat med plutobarnen i ateljen där de i smågrupper knådat, kavlat, gräddat och dekorerat sina fina kakor som de nu får ta hem.

 

 

Skola och hem

 

Information

 

Nästa vecka

Måndag:

Tisdag: Mångrupper. Simskola samling 07.50. Övriga 8.20.

Onsdag:

Torsdag:

Fredag: Luciafirande på Lemshaga, start 8.00 i Amfiteatern. 

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.