Plutos veckobrev v.49

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse
Veckans ord var planet, gata och loppa Vi har samtalat kring veckans ord utifrån frågeställningarna: Hur tror du att vår planet ser ut från rymden? Känner du till några andra planeter? Vad finns det mer i rymden? Vad är en gata? Vad är det för skillnad och likheter med en gata och en väg? Känner du till något annat som är litet som en loppa?

Vi har sedan läst meningar där orden finns med och hitta på nya meningar med orden i som till exempel:
Vår planet heter Tellus.
Glassbilen kör på min gata.
Jag ser en loppa hoppa.

Vi har lyssnat på och läst med i texten Det finns en planet. Vi inledde med att titta på framsida och gissa vad vi tror att texten kommer att handla om. Sedan har vi samtalat vidare, först i par och sedan i helklass utifrån frågeställningen: Vad finns på vår planet?

I arbetsboken var uppgiften att rita och skriva saker som finns på vår planet jorden/Tellus.

Bokstav och ljud
Veckans bokstav var Ii. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Ii. Maria trollade fram några I-ord ur sin bokstavslåda, IGELKOTT, IRIS, INGEBORG. Vi har sjungit om Igelkotten Torsten, ramsat Igelkotten rund och go och titta på Lennart Hellsings Abc -vers om Ingeborg. På Läsresans webb har vi lyssnat hur bokstaven låter, följt med och format bokstaven i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Ii.

 

MATEMATIK

I matematiken denna vecka har vi jobbat med siffran 5. vi har delat upp tal till exempel om vi har 3 knappar och en knapp ligger utanför påsen hur många ligger i påsen? vi har också fått lära oss att tolka enkla koder: vart ska jag efter äpplet? efter det avslutade vi kapitel ett med cirkus spelet i boken som gick ut på att färglägga tre cirkustält med hjälp av att kasta en tärning.

 

IDROTT

Röda hade sin sista idrottslektion för denna termin. Vi inledde i klassrummet med att prata om vilka lekar vi lekt under terminen. Vi skrev upp dem på tavlan och sedan fick alla rösta på den lek som de skulle vilja leka igen. Röda gruppen röstade fram 123…ögat ser.

Vi började passet med Väcka kroppen och Kom alla mina barn som uppvärmning. Efter det lekte vi 123 …ögat ser enligt önskemål.

Vi avslutade passet med ringdans runt en liten mini julgran som Maria hade med sig. Vi dansade till julsångerna Nu är det jul igen och Små grodorna.

 

NO

Dessa veckor har vi arbetat om renen. Vi har kollat på Djurverket och läst på skansens hemsida om renen. Vi skrev en liten faktatext och färgade bilden på renen, efter det fanns det Rudolf med röda mulen renar att färglägga och vika ihop.

SO

Ugglan och kompisproblemet – Säga ifrån

”En konstnär har ett problem. Hon målar alltid med sina två konstnärskompisar Eva och Karin, men Eva är ofta taskig och elak mot Karin. Vad ska hon göra? För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans förslag att hon också ska vara taskig visar sig vara dåligt, för att inte säga värdelöst. För att hitta svaret på problemet måste konstnären tänka efter och själv finna lösningen.”

Vi pratade efter avsnittet om att hur viktigt det är att säga ifrån om någon är taskig mot en men också att det är viktigt att hjälpa en kompis som kanske har svårt att säga ifrån.

 

Julnisse – uppdrag
Denna vecka har vi fått läsa julkort från Nisses vänner, och fått reflexer då det blivit mörkt. Vi har färglagt julkulor och pyntat klassrummet med. Vi har viskat snälla saker till granen för att den skulle växa och tänk det fungerade. Nisse blev så glad och som tack så hade han ordnat fina önskelistor som vi fick skriva på.  Vi postade dem sedan i den stora röda säcken vid hans trappa. Nisse lovade att ta med dem till Jultomten. Vi avslutade även denna vecka med Tomtegympa, då Nisse tyckte det var kul och smyg titta förra gången och gympa med i smyg.

Julkalendern – Pelle Svanslös
I veckan har vi tittat på avsnitten: Strutsen i skogstibble, Rymningen, Födelsedagen, Frågetävlingen, Taxen Max, Julgranen och Kranskatten.

Tyvärr så fick vi problem med nätverket i fredags vilket gjorde att vi inte hann se klart avsnitt 10.Julgranen och 11.Kranskatten. Vi lovade eleverna att lägga in en länk här i veckobrevet så att de kan titta där hemma.

Länk – Avsnitt 10. Julgranen

Länk – Avsnitt 11. Kranskatten

 

Mångrupper

Nix (dramalek)
Idag lekte vi lekar som barnen önskade förra veckan.

 • Hunden och benet
 • Björnen sover
 • Rörelsestopp som råttor och dansa hur en vill

Vi avslutade med att leka Den levande leksaksaffären.
Det finns en gammal dam som äger en leksaksaffär och där det finns fullt med olika leksaker. Barnen tänker ut en leksak de vill föreställa. På dagen är affären öppen och leksakerna sitter på sina hyllor. På natten får alla leksaker liv och kan prata med varandra..

 

Charon (bild)
Vi har under den sista gången i bild experimenterat med hur vi kan framställa bilder genom att inte bara färglägga andra hälften utan också klippa isär och ta olika delar och rita lite själva. vi avslutade med sudda gubben.

 

Hydra (simskola)
Sista tillfället inleddes med att vi fick simma bröst och ryggsim. Simlärarna stämde av hur eleverna har utvecklats under dessa 7 tillfällen.
Passet avslutades med att vi fick ta oss runt en vattenhinderbana. Bland annat så fick vi åka mini-rutschkana, simma genom flytkorv tunneln, simma igenom eller över rockringen, klättra över flytdynan och hämta föremål från botten. Superkul tyckte många.

Efter simlektionen duschade vi av oss och många passade även på att koppla av en stund i bastun. Under de veckorna har barnen visa på en fantastisk självständighet i badhuset. De har nu fått bra koll på de olika rutinerna, de klär på/av sig, de duschar, har koll på sina kläder och saker (för det mesta) och packar väskan helt själva. Grymt jobbat alla Hydra-barn!

 

Aktivitetsbyte i Mångrupperna
Vecka 3, fredagen den 21/1-22 startar Mångruppsaktiviteterna igen. Då har grupperna följande aktivitet:
Nix = simskola
Charon = dramalek
Hydra = bild

 

FRITIDS

Skogen
Så blev det dags för den gröna gruppen att gå till Raketen sista gången för terminen och det blev såklart julfika med varm choklad och pepparkaka även för dem
Vi gjorde också en utvärdering av terminens “skogenaktivitet” där barnen fick ge en stjärna för något som varit bra/roligt och en önskan om något nytt ifall vi under vårterminen startar aktiviteten på nytt.

Skogens stjärnor blev:

 • Leka lekar
 • Kurragömma
 • Alla ekorrar byter bo
 • 1 2 3 stjärna
 • Inte nudda mark
 • Minecraft
 • Bygga koja och leka i kojan
 • Klättra
 • Leka med pinnar
 • Julfika
 • Vara i skogen och plocka svamp

Önskemål:

 • Leka lekar

 

Skola och hem

Kapprumsstädning
Under jullovet städas det lite extra på skolan och bl.a kapprummen.
Passa på att leta reda på kvarglömda kläder innan vi lägger dem i stora säckar. Vaktmästaren tar hand om säckarna under en period, men efterhand måste vi göra oss av med kläderna.

Mellanmål kommande vecka
Nästa vecka är det mycket på gång och köket har massor att förbereda bla ett julbord till onsdag. Detta betyder att vi äter mellanmål utomhus både tisdag och onsdag.

 

Information från skolledningen gällande Lucia och Julavslutningen

 

Nästa vecka
Måndag: Lucia, start 8.00 i Amfiteatern. Plutobarnen lämnas på Pluto, senast 07.40 färdigklädda i tomtekläder med varma kläder under.
Onsdag: Jullunch
Torsdag: Idrott Grön / NO röd.

 

Trevlig helg och tredje advent!
/Plutos pedagoger