Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
NO
Vi kunde utefter bilderna vi skapade tillsammans under första tillfället se att en gemensam nämnare var att många tycker om att bygga snögubbar på vintern. Därför hade vi en pysselförmiddag där de skapades namnsnögubbar. Det var väldigt bra med tanke på att vi precis fått en ny Plutokompis! Barnen fick använda sig av mallar för att rita så många cirklar som bokstäver i deras namn. Dessutom behövde de göra en extra cirkel som fick bli snögubbens huvud. Barnen fick Se barnens alster i vår hall!
IDROTT
Vi inledde lektionen med övningen “Väcka kroppen som uppvärmning. Veckans redskapsbana var uppbyggd med några stationer vi provat tidigare och några nya. Genom de olika stationerna har vi övat grundövningarna: åla, stödja, hoppa, klättra, rulla och balansera. Vi avslutade lektionen med utvärdering och avkoppling.
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Oo. Vi sjöng Majas Alfabetsvisa om “Ormbunken” och ramsade om “Opsis Kaloppsis”. Vi tittadade på bokstavståget och samlade ord på tavlan som började eller innehöll Oo. Vi arbetade i bokstavsboken, spårade Oo i sanden och övade på bokstavsljudet med hjälp av fjädern. De som önskade kunde även arbeta i abc-boken och parvis i ipads.
Språklust
Den här veckan har vi sjungit rörelsesången “Vi är schimpanser”, lekt “Bro bro breja” och arbetat med korta och långa ord.
Vi började med att lyssna till ordpar med tydliga längdskillnader, så att vi enklare kunde uppmärksamma att det tar olika lång tid att uttala olika ord. Som till exempel MARMELADBURK och KO. För att klura ut vilket ord som är längst eller kortas behövde vi lyssna noga och räkna bokstavsljuden. För att göra detta än mer konkret skrev vi upp och jämförde ord på tavlan så att vi visuellt kunde se att de långa orden innehåller fler bokstäver än de korta.
Genom den här språkleken utmanas vi i att uppmärksamma formen hos ett ord (antalet språkljud i ett ord vilket påverkar ordets längd) till skillnad från dess innehåll. Det vill säga att upptäcka och förstå att ett tåg till formen är ett mycket kort ord med endast tre språkljud, trots att tåget i verkligheten är mycket långt med alla sina vagnar.
Plutokompis! Be någon där hemma läsa orden nedan högt för dig.
Vilket ord är lägst?
NYCKELPIGA eller TÅG
Vilket ord är kortast?
SKOSNÖRE eller BRO
MATEMATIK
Målet med veckans matematikpass var att förstå hur tal kan delas upp i olika delar och att träna på talkamraterna till talen 7, 8 och 9. Vi inledde passet med att visa en tallrik med sju äpplen. Vi skulle tillsammans utforska på vilka olika sätt vi kunde dela upp äpplena mellan två barn. Till hjälp fick barnen använda sig av multikuber och talcirklar, sedan fick det testa själva en stund.
Några exempel på hur barnen löste det:
Ett barn får fyra äpplen och det andra barnet får tre.
Ett barn får två äpplen och det andra barnet får fem äpplen.
Ett barn får alla sju äpplen och det andra barnet får noll äpplen.
Dagens andra kluring handlade om katter. Vi tittade gemensamt på en bild av katter och vi uppmärksammade olikheterna hos katterna. Vi lät barnen själva tänka en stund på hur katterna kunde delas upp på olika sätt. De olika sätten vi såg var att en katt inte hade någon svans medan åtta katter hade svans, fyra katter inte hade morrhår medan fem katter hade morrhår.
I den sista uppgiften gjorde vi på liknande sätt men där handlade det om multikuber och talet 8.
I övningsboken och på iPad fanns liknande uppgifter som barnen kunde träna och befästa sina kunskaper.
Vi avslutade fredagens sista lektion med att titta lite från livesändningen av SM i badminton på en av matcherna som Daniel spelade. HEJA DANIEL!
Skola och hem
ViM-grupper
Nästa fredag den 8 februari startar Mellangårdens ViM-gruppsaktiviteter och nu under vårterminen kommer även vi i förskoleklass att vara med.
ViM står för “Vi i Mellangården”. I ViM-grupperna träffas barnen i åldersblandade grupper från åk f-3. Grupperna träffas en gång i veckan (fredagar mellan 11.50-13.00) och arbetar med värdegrundsövningar genom bland annat lekar, drama, samarbetsövningar, värderingsövningar och diskussioner.
Syftet med att arbeta i åldersintegrerade grupper är att stärka ”vi känslan” på Mellangården och på ett aktivt sätt främja självkänsla, respekt för andras värde samt öka tryggheten hos alla elever.
Allaktivitetsdagen
Onsdagen den 13/2 kommer Mellangården att ha sin Allaktivitetsdag. Det är en friluftsdag där alla barn f-3 i Mellangården deltar tillsammans. Detta år kommer vi att erbjuda fyra olika aktiviteter: Skridskor, Badminton, Sagovandring samt Pyssel och bak.
Se mer information om aktiviteterna i den bifogade pdf:n nedan. Klicka sedan på länken, för att tillsammans med ert barn fylla i ett första och andrahandsval, av aktivitet som ert barn helst vill göra denna dag.
Länk till anmälan av Allaktivitetsdagen
Mellangårdens allaktivitetsdag 13 februari
Länken finns bifogad ovan separat och i informationsfoldern. Om ni får problem med länken vill vi att ni mailar ert barns första och andrahandsval till oss. Sista anmälningsdag är nu på i söndag den 3/2.
pluto.personal@lemshaga.se
Sportlov
Sportlovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritidsomsorg 25/2-1/3. Var god och fyll i schoolsoft under kommentar från vårdnadshavare, Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.
Sista anmälningsdag är nu på söndag den 3/2.
Stjärtlappsåkning+hjälm
Snön verkar vara här för att stanna ett tag, till vår stora glädje, så vi kommer fortsätta att åka stjärtlapp när möjlighet ges. Stjärtlappar har vi på skolan (så ta inte med egna). Men för att ert barn ska få åka behöver de ha en egen namnmärkt hjälm.
Utvecklingssamtal
Om några veckor är det dags för utvecklingssamtal. Eleverna är inte med under detta samtal utan vi träffar er föräldrar. Samtalen är ca 30 min långa och ni kommer att träffa samma mentor som vid lärakännasamtalet. Under vecka 7 kommer bokningslistorna för utvecklingssamtalen att sättas upp i Plutos entré och efter sportlovet v. 9 sätter vi igång med de första samtalen.
Våga visa – kvalitetsundersökning
Vi vill påminna er som inte redan gjort det att fylla i Våga visa-enkäten. För att resultat av enkäten ska bli rättvisande måste vi få så många svar som möjligt. Vi önskar att ni alla tar er tid till detta. Ni har möjlighet att svara på enkäten fram till den 3/2. Efter måndag kommer ni inte kunna lämna in några enkäter till oss. För mer detaljerad information se Plutos veckobrev v 3.
Tack för ert engagemang!
Nästa vecka
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Utflyktsdag GRÖNA gruppen 14:30-16:00
Fredag: ViM-grupper 12:00-13.00.
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
8 kommentarer
Bo m familj har läst
Tack för denna veckan!
Viken bra vecka
Kul att barnen fick titta på Daniels match:-)
Tack! Vi har läst!
Emma W har läst.
vi har läst
Nora med familj har läst och tackar för en toppenvecka! Att titta på när Daniel spelade match i SM i badminton verkar ha varit veckans höjdare, kul :)!
Kommenteringen är stängd.