Plutos veckobrev v.50

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
Den här veckan så fick vi prova på vårt sinne smaken. Vi arbetade på ett liknande sätt som med lukterna. Det fanns fyra stationer i klassrummet med olika frukter att få smaka på. Vi inledde arbetspasset med att titta på en bild på tungan. Bilden som visades var som en karta där man kunde se var på tungan man kan känna olika sorters smaker.

Barnen delades sedan in i par där de tillsammans skulle lista ut med hjälp av smaken vad de fyra olika tallrikarna hade för frukter på sig. På tallrikarna fanns det apelsin, äpple, grapefrukt och citron. Efter att barnen fått gå runt och testa på de olika frukterna samlades vi tillsammans för att prata om hur de smakade. Det vi kom fram till var att apelsin, äpple och citron kunde smaka både surt och sött. Däremot upplevde vi att citronen var betydligt surare än apelsinen och äpplet. Grapefrukten tyckte vi var väldigt besk, men kunde samtidigt vara sött!

Nu har vi arbetat igenom alla våra sinnen och ni kan se vår dokumentationsvägg i hallen!

 

IDROTT
Vi inledde lektionen som vanligt med “Väcka kroppen och “Rörelsestopp” som uppvärmning. Veckans redskapsbana var uppbyggd med stationer vi provat på tidigare men även några nya som till exempel att slinga oss i lianer. Genom de olika stationerna har vi övat grundövningarna: krypa,hänga, hoppa, stödja, rulla och balansera.
Vi avslutade lektionen med nedvarvning till lugn musik på golvet.

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ll. Vi har sjungit “Ett lejon går på vägen” och luciasången “Ute är mörkt och kallt”. Vi har arbetat med Ll genom bokstavsslingan, i ipads och i bokstavsboken. Vi har även samlat ord som börjar på och innehåller Ll.

Språklust
I veckan har vi övat på att dela upp meningar i ord. Det gjorde vi genom att först lyssna till en mening och sedan lägga lika antal kapplastavar på mattan som antalet ord vi hört i meningen.

Jag tycker om glass  = fyra kaplastavar = fyra ord.

Plutokompis!
Visa någon där hemma. För meningarna nedan behöver du som mest 5 klossar/föremål. Be någon läsa meningarna för dig sedan lägger du fram ett föremål för varje ord du hör. Hur många ord innehåller meningarna nedan? 

Kaninen hoppar (2)

Fisken simmar snabbt. (3)

Våra faddrar är snälla. (4)

Barnen på Pluto är bäst. (5)

God jul. (2)

Gott nytt år. (3)

 

MATEMATIK
Nu innan jul har vi bestämt oss för att att inte starta något nytt kapitel i matematiken. Istället repeterade vi de olika områden vi redan arbetat med på ett lekfullt sätt. Det vi har fokuserat på under hösten har varit räkna framåt och bakåt, antalsuppfattning, talet noll samt fler än, färre än och lika många.

Under första mattepasset arbetade vi med antalsuppfattning. Leken som vi gjorde gick ut på att hålla upp så många fingrar som tärningen visade. Varje barn fick slå tärningen en gång och alla andra skulle då hålla upp lika stort antal fingrar som prickar tärningen visade. Ifall tärningen visade sex prickar så skulle barnen hålla upp sex fingrar. För att träna på att visa på olika sätt fick barnen också hålla upp samma antal fast på olika sätt.

tre och tre.

fyra och två.

fem och ett.

I övningshäfte fick barnen öva på att räkna antal, koppla siffra till antal, rita antal och skriva siffror.

Under andra mattepasset tränade vi extra på att räkna framlänges och baklänges. Vi kunde konstatera ganska snabbt att vi är mer säkra på att räkna framlänges från 0-20 än baklänges 20-0.

Plutokompis, Öva hemma på att räkna både framlänges och baklänges 0-20!

I övningshäftet fick barnen träna extra på att fylla i tallinjen och arbeta med prick till prick. Detta för att på ett annorlunda sätt befästa talraden.

 

SO

Lucia
I torsdags firade vi Lucia nere i Amfiteatern. Bra jobbat alla Plutokompisar, vilket proffsigt uppträdanden ni gjorde. Innan lunch hade vi en storsamling där vi åt en clementin och samtalade om hur vi upplevde luciafirandet. Efteråt fick vi välja på fri lek inne i röda eller titta på en “Pippi firar jul” inne i grön.

 

Spelfredag
Under sista spelfredagstillfället hade vi utvärdering. Frågan vi utgick ifrån var -”Hur tycker du det har varit att ha spelfredag?”. För att synliggöra våra tankar använde vi oss av visible thinking rutinen – “Tug of war / Dragkampen”. Efter utvärdering passade vi på att gå ut och leka tillsammans i den in den nykomna snön.

 

Simskola
På sista simlektionen simmade vi bröst- och ryggsim och Stina och Magga titta på hur våra simfärdigheter har utvecklats fram till nu. Vi fick också simma genom en hinderbanan vilket vara både roligt och utmanande.
Efteråt under fruktstunden utvärderade vi hur det har varit att ha simskola. Alla har uppskattat dessa tillfällen på ett eller annat sätt. Så här sa några kompisar:
– Det har varit roligt. Jag har lärt mig att simma.
– Jag har blivit bättre på att simma.
– Jag har lärt mig att simma under vattnet.
– Jag kunde simma idag.
– Jag har lärt mig att livrädda.
– Jag har blivit mycket bättre på att simma.

För att barnen nu ska kunna befästa sina nyvunna simkunskaper, vill Stina och Maggan tipsa och uppmuntra er föräldrar till att ta vid och fortsätta stötta ert barn i deras simutveckling. Ett bra tips är att varje gång ni besöker ett badhus eller badplats se till att ni viger en stund till simträning också och inte bara lek.

 

Skola och hem

Julavslutning
Torsdagen den 20/12 17:15-18:00 är det julavslutning i Gustavsbergs kyrka. För att hinna till kyrkan i tid måste ni hämta era barn senast 16:30 denna dag. I kyrkan sitter eleverna klassvis och vi i Pluto sitter längst fram. När ni kommer till kyrkan vill vi att ni kommer fram och lämnar ert barn till oss pedagoger. Vi vill även att ni tar han om ert barns ytterkläder. Därefter får ni föräldrar stå/sitta längst väggarna eller längst bak i kyrkan. Efter avslutningen sitter vi kvar och ni kommer fram och hämtar ert barn hos oss. Vi behöver sedan hjälpas åt att komma ut från kyrkan ganska så omgående då det är en till avslutning för högstadiet direkt efter vår. Utanför kyrkan kommer det finnas fika till försäljning.

 

Jullov
*Fredagen den 21/12 har Plutofritids öppet för de som anmält närvaro 07:30-17:00.
*Skola och fritids har stängt mellan den 22/12-18 och 1/1-19.
*Fritids öppnar igen onsdagen 2/1.
*Skola och fritids stängt 7/1-19 för Planeringsdag.
*Skolstarten är tisdagen den 8/1-19.

 

Vecka 51
Måndag: Idrott röd och grön tillsammans.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Julavslutning i Gustavsbergs kyrka 17:15- 18:00.
Fredag: Ingen skoldag. Plutofritids har öppet för de som anmält närvaro 07:30-17:00.

Plutofamilj! Vi önskar att ni lämnar en kommentar eller skriver “vi har läst” så att vi ser att ni har tagit del av brevet.

 

Trevlig helg och tredje advent!
/Plutos pedagoger

20 kommentarer

Kommenteringen är stängd.