Plutos veckobrev v.50

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Grön grupp har haft NO. Vi tittade på två korta filmer om vintern och gjorde en tankekarta över vad vi kan om vintern.

 

 

IDROTT

Denna vecka hade vi ingen idrott. Vi styrde om lektionsplaneringen eftersom vi hade besök från Värmdö brandstation denna dag. Läs mer om det nedan. 

Nästa idrottslektion blir först efter nyår när skolan startar igen. 

 

SVENSKA

Veckans bokstav

 

Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Kk. I lådan låg bilder och ordbilder på KANIN, KROKODIL, KOMPISSÅNG, KRITVIT, KOLSVART, KRAKEL SPEKTAKEL och KAPRIFOL. Vi sjöng Majas Alfabetssång om “Kaprifolen” och tittade på ramsan om “Krakel Spektakel” av Lennart Hellsing. Vi sjöng om “Krokodilen i bilen”, “Kompissången” och “Jag är en vanlig kanin”. 

Vi tittade på Bokstavståget och arbetade med veckans bokstav genom “Bokstavsslingan” och i  “Min bokstavsbok”. Vi har även samlat en himla massa ord på Kk. 

 

 

 


MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi arbetet med talet 7. I matteboken tränade vi på att skriva siffran uppifrån och ner. Vi grupperade föremål i grupper om 5, 6 och 7. Vi ritade fler så att det blev 7 tillsammans. I “Mina siffror” gjorde vi ett 7-pussel, vi ritade talet på två tärningar och ritade 7 föremål.

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Sagomattan

Vi färdigställde våra böcker och ritade en framsida med något som vi minns från de olika sagorna. Några saknar bild till någon saga eftersom de varit sjuka eller lediga. Läs gärna sagan hemma och rita bild till. Sedan fick alla ta hem sin bok. Kanske vill någon läsa tillsammans med någon släkting som kommer på besök eller som ni besöker under jullovet.

 

 

Dramalek

Vi avslutade med att fundera över vad vi gjort. Barnen fick sedan i par berätta för varandra vad de tyckt om dramaleken. De skulle också nämna en lek som varit rolig. Det här tyckte barnen var roligt att göra: 

 • Den levande leksaksaffären
 • Gröten kokar över
 • Fruktsallad
 • Hunden och benet
 • Det här är ingen stol
 • Spegelmemory
 • Påsen i handen
 • Dansa till musik
 • Byta platser i ringen
 • Massage

 

Simskola

Sista tillfället inleddes med att vi fick simma bröst och ryggsim. Stina och Helen stämde av hur eleverna har utvecklats under dessa 7 tillfällen. Om du som förälder önskar återkoppling på detta så kontakta Maria. 

Passet avslutades med att vi fick ta oss runt en vattenhinderbana. Bland annat så fick vi åka mini-rutschkana, simma genom rockringar, klättra över krokodilen och hämta föremål från botten. Superkul tyckte många. 

 

Den här veckan var det sista omgången för grupperna i sin första aktivitet. Under eftermiddagen utvärderade och samtalade vi kring vår upplevelse utifrån VT-rutinen “Dragkampen”.

 

 

Efter jul byter mångruppsaktivteterna veckodag till onsdagar och grupperna byter aktivitet till:

Hydra = Dramalek.

Nix = Sagomattan.

Charon = Simskola.

 

Första tillfället är onsdagen den 15 Januari. 

 

Musik

Vi har haft musik med Jonas i musikladan. Vi var också till Amfiteatern där vi övade på hur vi skulle gå och stå samt på sången. 

 

 

Värmdö Brandstation

I måndags var Peter från Värmdö brandstation på besök. Vi fick både dela med oss av våra tidigare kunskaper om brandsäkerhet och lära oss nya viktiga saker. 

Vi fick se en film om hur fort det kan gå och elden kan sprida när väl olyckan är framme. 

För att det ska kunna uppstå en eld så behövs, BRÄNSLE (brännbart material) , SYRE (luft) och VÄRME (en värmekälla som t ex ett brinnande ljus). Utan någon av dessa delar kan det inte börja brinna. 

 

Vi såg filmen Kalinken: Rädda Larma Släck. Vi hade full koll på att det var just  1 1 2 vi ska ringa om olyckan är framme. Men vad säger man egentligen när räddningstjänsten svara? Ja det gav Peter oss några exempel på. Han sa bland annat att det var viktigt att en kan sin egen adress (vägen man bor på  och numret) då det är en av de viktigaste sakerna en behöver berätta för att hjälpen ska komma fram till rätt plats. 

 

Vi pratade också om att hur viktigt det är att att ha en eller flera fungerande brandvarnare hemma. Peter visade hur man kunde kontrollera detta med hjälp av en knapp på brandvarnaren. Peter gav sedan alla Plutokompisar i läxa att tillsammans med en vuxen där hemma testa brandvarnaren för att se om det behövdes nya batterier. 

 

 

 

 

Nya klasskompisar

Idag (fredag) har vi haft besök av Astrid som kommer att börja hos oss efter jul. Nästa vecka kommer Elvira och hälsar på. Efter jul kommer vi att vara 20 elever i varje grupp.

Varmt välkomna båda två.

 

Luciafirande på Lemshaga

 

 

 

 

FRITIDS

 

Veckans pyssel

Vi har gjort julkort under veckan.

 

 

Skola och hem

 

Information

 

JULAVSLUTNING I KYRKAN

En till tradition som vi har på Lemshaga är vår Julavslutning i Gustavsbergs kyrka.

Vi i Pluto/Mellangården har vår sittning i kyrkan mellan 17.15-18.00. Under Julavslutningen kommer klasserna att framföra en varsin sång och lilla kören kommer att sjunga. Rektorerna brukar bland annat dela ut ett fredspris och hålla ett jultal. 

 

Klädsel

Denna kväll är det valfri klädsel, men Plutobarnen får även gärna ha på sig en tomteluva. 

 

Parkering

Vi har andra sittningen som är mellan Storgårdens och Ladans så det innebär att det kommer vara mycket trafik och folk runt kyrkan både innan och efter. Ni behöver därför vara ute i god tid för att hitta en parkering då det inte finns så gott om platser nära kyrkan. Parkera hellre vid Gustavsbergs centrum och promenera till kyrkan. 

 

Försäljning

Utanför kyrkan brukar åk 5 (Mars) ha försäljning av olika slag, för att samla pengar till klasskassan, så det kan vara bra att ha kontanter eller mobiltelefonen (swish) nära till hands.

 

Lämna företräde

För att alla tre sittningar ska gå så smidigt som möjligt behöver vi vara lite organiserade när vi ska ta oss in och ut ur kyrkan. Vi har som en oskriven “regel” att vi låter alla som ska ut ur kyrkan ta sig ut först. Sedan får de som ska in på nästa sittning gå in. Tänk på att inte stå precis vid entrédörrarna och blockera varken vid in/ut gång. 

 

Sittplatser i kyrkan

I kyrkan sitter eleverna klassvis i bänkarna tillsammans med sina pedagoger, så ni föräldrar behöver komma fram och lämna ert barn till oss. Pluto sitter längst fram. På grund av platsbrist vill vi att ni tar hand om ert barns ytterkläder. Alla föräldrar och syskon får sedan sitta på bänkraderna längre bak i kyrkan eller stå längs väggarna och titta på. 

Efter föreställningens slut tar sig åk 1-3 ut först. Vi i Pluto sitter vi kvar så ni föräldrar kan komma fram och hämta ert barn innan ni tar er ut. Ett tips! Ta er fram på gångarna längs med väggarna och inte genom mittgången. 

 

KAPPRUMSSTÄDNING

Under jullovet städas det lite extra på skolan och bl.a kapprummen. 

Passa på att leta reda på kvarglömda kläder innan vi lägger dem i stora säckar. Vaktmästaren tar hand om säckarna under en period, men efterhand måste vi göra oss av med kläderna. 

 

Nästa vecka

Måndag: Fadderträff med Mars

Tisdag:

Onsdag: Jullunch

Torsdag: Julavslutning i Gustavsbergs kyrka, 17.15-18.00.

Fredag: Skolan stängd men Fritids har öppet. 

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

4 kommentarer

 • Tusen tack för ett mysigt Luciauppträdande och en riktigt bra start i skolans värld. Oliver ser fram emot att gå till skolan. Ni alla är fantastiska! Ha ett trevligt lov och jul och nyår! Hälsningar Oliver med familj

Kommenteringen är stängd.