Plutos veckobrev v.50

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Bokstäver och namn
I veckan har vi pratat om NAMN. Vi inledde med att prata om barnkonventionens artikel 7 och lyssna till boken Ett eget namn.

Vi har börjat lära känna varandra rätt bra nu och kan varandras namn i klassen, men vad heter kompisarnas familjemedlemmar? Vi satt två och två och berätta för varandra.
Vi diskuterade sedan vidare kring frågan: Vem eller vad har namn, förutom vi människor?
Vi kom fram till att det var mycket som har ett namn och gav flera exempel på Planeter, länder, djur, insekter, träd, blommor, växter, städer, orter, landskap, gator, vägar, platser och byggnader.
I arbetsboken var uppgiften sedan att hitta på och skriva ett namn till Hubbes kompis samt att rita en eller fler familjemedlemmar och öva på skriva deras namn med en versal i början och sedan gemener.

Läsning
Även denna vecka har vi läst kapitlet Det finns en planet. Vi har lyssnat på texten och eko-läst tillsammans. Vi har samtalat om texten och kopplat den till veckans namnuppgift. Vi hittade på namn på namn till staden, gatan, hunden och loppan i berättelsen.

Bokstav och ljud
Veckans bokstav var Rr. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Rr. Maria trollade fram några R-ord ur sin bokstavslåda, ROSA, RÖD, RANDIGT, RUTIGT, RIM, ROSAMUNDA och RÖNNBÄR. Vi har sjungit rimsång och tittat på Lennart Hellsings Abc-vers om Rosamunda. På Läsresans webb har vi lyssnat hur bokstaven låter, följt med och format bokstaven i luften med vår hand. Vi har titta på olika bilder på tavlan, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Rr.

 

MATEMATIK

Denna vecka har vi arbetat med antal 1-8 och arbetat med talraden från 1 till 5. Vi har också arbetat med siffran 6 genom att öva på att skriva siffran sedan har vi fått räkna upp till 6 genom att rita in olika många saker på en blid samt rita mönster som ska innehålla 6 st rutor. Vi har också hunnit med att prata om geometriska kroppar i form av klot som en boll, kub som låda eller rubiks kub, cylinder som en burk eller rulltårta samt kon som en glasstrut eller tomteluva.

 

IDROTT

Gröna hade sin sista idrottslektion för denna termin. Vi inledde i klassrummet med att prata om vilka lekar vi lekt under terminen. Vi skrev upp dem på tavlan och sedan fick alla rösta på den lek som de skulle vilja leka igen. Även Gröna gruppen röstade fram 123…ögat ser.

Vi började passet med Väcka kroppen och Kom alla mina barn som uppvärmning. Efter det lekte vi 123 …Ögat ser enligt önskemål.

Efter det dansade vi ringdans runt en liten mini julgran som Maria hade med sig. Vi dansade till julsångerna Nu är det jul igen och Räven raskar över isen. Vi avslutade med en kort avslappning i dämpas belysning.

 

SO

Lucia
Vi är så glada för att Luciafirandet gick att genomföra. Tack alla föräldrar i publiken för att ni kom och tittade och höll avstånd till varandra. Grymt jobbat alla Pluto tomtar, ni sjöng fantastiskt, vilka proffstomtar ni är!

 

Nya klasskamrater på besök
Denna vecka har vi haft besök våra två nya klasskamrater som börjar hos oss efter jul. För att lära känna dem och varandra bättre gjorden vi en lära-kännauppgift, där vi fick rita och skriva, vad vi heter hur gamla vi är, vad vi har för favoritdjur, favoritplats, favoritspel, favoritsak, favoritfärg och vad som gör mig glad. Dessa papper satte vi sedan upp i klassrummet så vi kan titta på dem flera gånger och lära känna varandra ännu bättre.

Vi har också pratat om känslor, vilka känslor som finns och hur vårt kroppsspråk och ansiktsuttryck ser ut när en har en viss känsla. Vi spelade ett Känslospel där spelplanen var fylld av ansikten som visar olika känslor. Hamnade en på en färgad ruta fick en berätta om ett tillfälle då en känts sig glad, ledsen arg, sur mm Om en hamnade på ett glatt ansikte fick en gestalta och visar hur en kan se ut när en känner sig glad, ledsen, arg, sur mm.

 

Nisse
Denna vecka har vi fått pepparkakor och julmandalas att färglägga av Nisse. Vi har viskat snälla saker till granen igen och tackat för maten för att få granen att växa och tänkt det gjorde den, vilken magi vi skapar. Som tack för hjälpen fick vi hjälpa Nisse att pynta färdigt granen med julkulor. Nisse tyckte det såg roligt ut när vi spelade Level up på fritids, så det tyckte Nisse vi skulle avsluta veckan med. Level up finns på youtube och ska likna ett tv-spel, där en till exempel får hoppa över bananer, ducka för raketer, lägga sig på mage för delfiner eller på rygg för hajar.

 

Jullunch
I tisdag förberedde vi oss för det årliga julbordet. Under en lektion pratade vi om traditioner, om julmat vi känner till och tycker om. Vi skapade en varsin jultallrik med sådant vi tycker om. Sen i onsdags var det dags att få smaka på allt gott som köket tillagat. Tack köket för all god mat, dryck och fin julstämning.

 

Pelle Svanslös
I veckan har vi tittat på avsnitten, Kattmästerskapen, Luciaspök, Klappjakten, Kattsociteten, Tjuven, Kattskolan och Önskelistan. Nu är det inte många avsnitt kvar. Hur ska det sluta, är det många som undrar med spänning, nästa vecka får vi se hur det går.

 

 

Skola och hem

Kommande händelser
*22/12 Sista skoldagen för terminen, avslutning i klassrummet.
*23/12 Fritids är öppet för de som anmält närvaro och stänger 15:00 (dag före helgdag).
JULLOV
*3/1-22 Fritids öppnar igen för de som anmält närvaro.
*5/1-22 Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag)
*10/1-22 Planeringsdag för lärarna! Fritids har öppet. 
*11/11-22 Skolstart 8.20
*21/1-22 Mångruppsaktiviteterna startar igen. Då har grupperna följande aktivitet:
Nix = simskola
Charon = dramalek
Hydra = bild

 

Nästa vecka
Måndag:
Tisdag:
Onsdag: Julavslutning i klassrummet.
Torsdag: Fritids stänger 15.00 (dag före helgdag).
Fredag: Julafton! Skola och fritids stängt!

 

Trevlig helg och fjärde advent!
/Anna, Maria, Christina, Lotta & Titti.