Plutos veckobrev v. 6

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och värden /Ansvar och inflytande

Svenska
Under språklektionerna denna vecka har vi arbetat med bokstaven Vv och Ww på olika sätt. Vi har sjungit “Vädersången” och “Tittat ut titta ut en minut”, arbetat i bokstavsboken och med bokstavsslingan. Vi har även färglagt ett varsitt vantpar och övat på att klippa så noga vi bara kan. Vantarna blev sedan ett memory till varje klass och finns nu i vår spelhylla.  I lyckostjärnan har vi lyssnat på och arbetat med kapitlet ”Kojan”.

”Cesar har varit sjuk i en vecka och får äntligen komma ut och leka. Han och Bea ska bygga en koja i trädgården. Det är en perfekt dag, och Cesar är lycklig varenda sekund. Ända tills Bea plötsligt börjar spela fotboll med grannbarnen istället.”

Under berättelsens gång lyfter vi ord och begrepp för att vi ska förstå texten bättre. Vi samtalade bland annat om vad som menas med ”det spritter i hela kroppen” och hittade synonymer till ord som sly, kånka, muttrande mm. Kapitlet lyfte olika känslor som glad, ledsen och arg. I arbetsboken fick eleverna sedan koppla ihop rätt känsla genom att tänka tillbaka på hur Asta och Cesar känner sig under berättelsen gång. De fick även rita och skriva om en egen händelse där de varit arga någon gång. I boken arbetande vi även med en uppgift som som handlade om att uppfatta och tolka instruktioner som  tillexempel ”måla den näst översta stegpinnen röd”osv. Den sista uppgiften övade vi finmotoriken och penngreppet genom att spåra efter mönster.

 

Idrott
I idrotten just nu så övar eleverna på att samarbeta och att leda uppvärmningen tillsammans. De turas om att vara ledaren och att hitta på uppvärmningsövningar när vi gör ”väcka kroppen”. Denna veckan har vi fortsatt med redskap. Vi har bland annat övat på kullerbyttor, blasera och klättra. Men även på att hoppa på satsbräda upp på en plint och på trampett till en tjockmatta. Vi avslutade lektionen med gemensam undanplockning och utvärdering.

 

Matematik
I matematiken den den veckan har vi tittat tillbaka på det vi hittills har gått igenom och knöt ihop det genom att tillsammans göra kunskapsloggen i boken kopplat till dessa områden.
*Räknat bakåt och framåt
*Räknat antal saker. Begrepp som störst, minst, större än, mindre än. Fler, färre, färst.
*Talet noll.
*Jämföra antal.
*Jämföra och storleksordna tal.
*Talkaraterna 5 och 6.
*Talkamraterna 7, 8 och 9.
*Talkamraterna 10.

Simskolan
På simskolan denna vecka övade vi på bröst och ryggsim både med och utan flythjälpmedel. I slutet av lektionen fortsatte vi att öva på livräddning med livboj. Vi övade på att ta loss hansalinan från livbojen, hålla fast den med foten och sedan, kasta ut livbojen till en kompis i nöd och hala in den till kanten.

Dramalek
På framleken denna vecka har vi bland annat arbetat i par till musik. Paren samarbetat och försökte hålla en fjäder i luften genom att blåsa på den. Vi har också lek charkleken ”Det här är inte en stol…” En ensam stol mitt på mattan kan förvandlas till vad som helst bara man använder sin fantasi. Vi turades om att hitta på charader och kompisarna fick försöka lista ut vad det kunde vara. Vi avslutade med massage och leken ”Den levande leksaksaffären”.

 

Sagogruppen
Vid detta tillfälle använde vi stödstrukturen ”Hinderschemat” i vårt arbete med att göra egna sagor. Vi började vi med att titta på bilder från sagan ”Rödluvan”. Genom samtal och diskussion enades vi och sorterade in bilderna under rätt rubrik och ruta. Start, hinder, lösning och mål. Efter det fick all använda skapa en egen saga med stödstrukturen som hjälp. Hinderschemat är hämtat från läromedlet Pennvässaren av Veronica Grönte / Studentlitteratur 2002.

https://www.studentlitteratur.se/sok/?query=pennv%C3%A4ssaren

 

Information

Välkommen Daniel
I veckan blev det klart att det är Daniel Ekmark som kommer efterträda Malin.
I torsdags var Daniel och hälsade på. Han berättade att han såg fram emot att få börja på arbeta på Pluto och att det skulle bli roligt att få lära känna oss alla. Alla Plutokompisar fick möjlighet att ställa frågor. Bland annat så fick vi veta att hans favoritmat är tacos, att han är 28 år och tycker mycket om att spela badminton. Daniel arbetar sin första dag onsdagen den 14/2. Malin arbetar sin sista dag torsdagen den 15/2.

En hälsning från Daniel.

Hej alla föräldrar!
Jag heter Daniel Ekmark och är 28 år och bor i Nacka. Det ska bli väldigt roligt att få lära känna er och era barn! När jag inte arbetar som lärare ägnar jag stor del av min fritid för att spela träna och tävla i badminton.
Jag är utbildad grundskolelärare F-6 med specialpedagogisk inriktning. Jag kommer närmast från Sigfridsborgsskolan i Nacka där jag arbetade i årkurs 2. Men jag har även arbetat i förskoleklass och åk 1. Jag brinner för idrott och hälsa och tycker det är en superviktig del i barns utveckling. Jag hoppas på ett gott samarbete och att vi kommer få många roliga och lärorika stunder ihop.

 

Allaktivitetsdagen
På tisdag nästa vecka den 13 februari är det Allaktivitetsdag på Lemshaga. I fredags fick alla elever reda på vilken aktivitet de fått och alla har fått sitt första handsval.
Då flera aktiviteter har busstider att passa så behöver alla vara lämnade senat kl. 8.00 denna dag.

Äventyrsvandringen
Först kommer vi att samlas på skolan för att lära känna varandra och sedan förbereda vår egen lunch. Efter det kommer vi att gå till Scoutstugan där vi kommer ha aktiviteter, lek och laga vår mat vid lägerbrasan. Du behöver ha kläder för utevistelse, sittunderlag, en burk med lock för att bära och äta lunchen i (typ en 1-1,5 liters låda) och bestick. Du behöver även ta med dig dryck (gärna varm) och om du önskar ta med en frukt och en liten smörgås går det också bra. Packa dina saker i en ryggsäck som du lätt kan bära under vandringen.

Dans och Drama
Tänk på att ha sköna kläder att dansa och röra dig i. Lunch äter vi som vanligt på skolan.

Skridskor
Du behöver ha med dig skridskor och hjälm och om du önskar även en klubba och en bandyboll. Tänk på att du ska klara av att bära all din packning själv. Du behöver ha med dig en lunchmatsäck och dryck. En liten fika gå också bra. Tänk även på att ha kläder efter väder då vi är ute hela dagen.

Boo Rackethall
Du som ska åkta till Boo Rackethall behöver ta med dig 50kr till skolan på senast måndag och lämna till din mentor. Du behöver ta med sig lunchmatsäck och dryck samt en liten fika om du vill.

 

Snart är det Sportlov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i formuläret i länken nedan och tryck på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 12/2.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00

Klicka här för att göra en lovanmälan!

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

 

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']