Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
NO
Härligt att vintern äntligen visat sig från sin bästa sida med sol, kyla och snö! Under NO-passet i veckan fortsatte vi temarbetet om vintern och började prata om stannfåglar. Många fåglar flyttar till varmare länder under vintern, men inte alla. De mindre fåglar som stannar kvar i Sverige när det blir kallt samlas ofta där det bor människor, gärna i trädgårdarna. Vi tittade närmare på fyra vanliga stannfåglar i Sverige: Koltrast, Rödhake, Domherre och Blåmes. Vi läste lite fakta om varje fågel och sedan fick vi välja en fågel som vi skulle skapa med pärlplattor. Nu har fåglarna fått flytta in i vårt gemensamma årstidsträd!
IDROTT
Vi värmde upp som vanligt med ”Väcka kroppen” och ”Rörelsestopp”. Denna gång hade vi fem redskapsstationer med fokus på grundformerna hänga, klättra, hoppa, rulla och balansera. Vi jobbade i mindre grupper med 3-4 kompisar på en station i taget.
Vi avslutade med avkoppling till lugnmusik liggandes på golvet eller sittandes i meditationsställning.
Ny rutin på måndagar – Från och med nästa vecka så kommer klasserna att ha idrott varannan vecka istället för varje vecka. Detta för att vi vill förlänga lektionstiden både i idrott och NO för varje klass. Nu på måndag kommer GRÖNA att ha idrott och RÖDA att ha NO. Veckan därpå blir det tvärt om. Idrott för GRÖN = ojämna veckor och RÖD= jämna veckor.
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Pp. I bokstavslådan hittade vi ord som PLUTO, PLANETER, PIPPI LÅNGSTRUMP och PION. Vi sjöng Majas alfabetsvisa om Pionen.
Vi tittade på bokstavståget och samlade ord på tavlan som började eller innehöll bokstaven Pp. Vi arbetade i bokstavsboken, spårade Pp i sanden, övade på bokstavsljudet. De som ville arbeta mer fick även jobba med Pp i A-Ö boken och parvis i ipads.
Språklust
Den här veckan har vi arbetat vidare med långa och korta ord. Vi har fortsatt att lyssna och urskilja det långa respektive det korta ordet i ordparen. Vi har varit orddetektiver och letat efter ordkort som var uppsatta på olika ställen i klassrummet. Alla fick ett varsitt ord på ett lapp och nu gällde det att leta i klassrummet och hitta en likadan lapp/samma ord. När alla ord var funna så hjälptes vi åt att sortera dem i storleksordning från det kortaste till det längsta ordet. Vi hjälptes åt att titta på orden, uppskatta dess längd och räkna bokstäverna i orden för att sortera in dem på passande plats.
MATEMATIK
Matematikens mål den här veckan var att fördjupa förståelsen för talkamrater och att träna på talkamraterna till talet 10. Vi inledde matematikpasset med att visa en ny bild på tavlan. På bilden var det 10 nyckelpigor och 2 blad. Vi skulle tillsammans utforska på vilka olika sätt nyckelpigorna kan delas upp på de två bladen. De fick tänka och prova i par en stund sedan delade vi med oss av våra tankar i hela klassen.
Exempel på hur barnen hade löst uppgiften:
- De sa att det landar fyra nyckelpigor på den ena bladet och sex nyckelpigor på det andra bladet.
- Det berättade att det landar sju nyckelpigor på det ena bladet och tre på det andra.
- De berättade om ytterligare sätt att hitta talkamrater till talet 10. (0+10, 1+9, 2+8, 3+7, 4+6, 5+5)
Efter att vi arbetat, provat och pratat om 10-kompisarna på olika sätt så fick barnen i par göra en aktivitet. Varje par fick 10 bönor var. En av eleverna fick fördela bönorna i båda sina händer och sedan öppna den ena handen för att visa bönorna som låg där. Kompisen skulle då tala om hur många bönor som låg i den stängda handen. Sedan fick de öppna båda händerna för att som det stämde. Sedan turades de om. Att behärska 10-kompisarna är extra viktigt eftersom det är en vanlig strategi vid många former av beräkningar. Att använda sig av 10-kompisar är återkommande i Singma.
Vi tittade också på ”Livet i mattelandet” som handlade om: Vilka är egentligen tiokompisarna? Det undrar Uno när gänget i Matematikrestaurangen får i uppdrag att göra en låt på det temat. En mycket trött person kommer in till Bråktemplet med sin luftmadrass som har tio hål. Hur ska han kunna laga dem när han bara har en enda lagningslapp?
Barnen fick också arbeta i sina övningsböcker samt på iPad för att befästa och öva mer på deras nya kunskaper.
Plutokompis! Gör bönövningen och öva extra på 10-kompisarna med dina familjemedlemmar!
VIM (Vi i Mellangården)
Nu har vi satt igång med VIM-grupperna! Det var fantastiskt roligt att vi fick i blandade grupper från Mellangården lära känna varandra lite bättre. Plutobarnen har blivit indelade i 9 grupper där barnen är blandat från Pluto, Neptunus, Uranus och Saturnus. Syftet att skapa åldersintegrerade grupper är att stärka vi-känslan och är ett aktivt sätt att främja självkänslan, respekt för andras värde samt öka tryggheten hos alla elever. En gång i veckan kommer grupperna ses för att arbeta med värdegrundsövningar genom bland annat lekar, drama, samarbetsövningar, värderingsövningar och diskussioner.
FRITIDS
På fritidstiden ser vi just nu en positiv utveckling i barnens lek, jätteroligt. Det är ett tecken på att barnen känner sig tryggare tillsammans vilket möjliggör ett bra samarbete och en kreativ utveckling i deras gemensamma lekar.
På eftermiddagarna har alla som vill möjlighet att leka i våra lekhhörnor eller stanna kvar i lek ute på gården. I leken inne på fritids kan barnen låna lekmaterial från våra leklådor som inspiration till rollekarna.
Vi har de senaste veckorna organiserat veckans pyssel utifrån de önskemål vi fått av barnen t.ex pärlpyssel, måleri, pyssel med kartong.
Just nu kan de som vill prova på socker- och kulmålning och några barn har även börjat skapa lekvärldar i lådor.
Nu har vi vid flera tillfällen under veckan åkt både stjärtlapp och madrass i backen vid amfiteatern. Barnen samarbetar fantastiskt bra genom att vänta in varandra innan de åker och sedan gå upp för backen på rätt ställen för att undvika krockar. Bra jobbat alla plutokompisar!
En av eftermiddagarna mötte vi några faddrar som passade på att åka på madrasserna med plutobarnen under deras idrottslektion.
Skola och hem
Allaktivitetsdagen – viktig info!
Barnen har nu blivit tilldelade vilken aktivitet de kommer att ha på Allaktivitetsdagen onsdag 13/2. Barnen ska vara på skolan som vanligt till senast kl 08:30. Här nedan är mer information kring varje aktivitet och vad just ni behöver ha med er på respektive aktivitet:
Sagovandring – Till denna utflykt behöver du ta med dig: egen matsäck och varm dryck. Naturligtvis behöver du ha varma kläder, bra kängor/stövlar, en ryggsäck och sittunderlag.
Badminton – Till denna aktivitet behöver du ta med dig: idrottskläder eller kläder som är lätta att röra sig i samt inomhusskor (endast om du har).
Skridskoåkning – Till denna aktivitet behöver du ta med dig: skridskor, hjälm, handskar/vantar, matsäck, varm dryck, vatten samt kläder efter väder.
Bakning och pyssel – Till denna aktivitet behövs inget hemifrån.
Sportlov
Sportlovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritidsomsorg 25/2-1/3. Var god och fyll i schoolsoft under kommentar från vårdnadshavare, Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.
Sista anmälningsdag är nu på söndag den 3/2.
Stjärtlappsåkning+hjälm
Snön verkar vara här för att stanna ett tag, till vår stora glädje, så vi kommer fortsätta att åka stjärtlapp när möjlighet ges. Stjärtlappar har vi på skolan (så ta inte med egna). Men för att ert barn ska få åka behöver de ha en egen namnmärkt hjälm.
Utvecklingssamtal
Om några veckor är det dags för utvecklingssamtal. Eleverna är inte med under detta samtal utan vi träffar er föräldrar. Samtalen är ca 30 min långa och ni kommer att träffa samma mentor som vid lärakännasamtalet. Under vecka 7 kommer bokningslistorna för utvecklingssamtalen att sättas upp i Plutos entré och efter sportlovet v. 9 sätter vi igång med de första samtalen.
Nästa vecka
Måndag: Idrott GRÖN / No RÖD
Tisdag:
Onsdag: Allaktivtetsdagen
Torsdag: Utedag RÖD 14:30-16:00
Fredag: 11:50-12:45 VIM-grupper
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
18 kommentarer
Otis pappa har läst!
Tack för denna vecka! Johannes gillade matematiken och idrotten
Emma W längtar till allaktivitetsdagen!
Kul att det händer så mycket 🙂
Tack för denna veckan…Stjärtlappsåkningen var bäst, tyckte Emma S
Tack för ännu en rolig och lärorik vecka! Hälsningar Fanny med familj
Tack för information
Vi har läst!
Fint
Tack för denna vecka!
Vi har läst! Sandrine har legat hemma i influensa men är nu på benen inför nästa vecka!
Tack för veckobrev! Ses imorgon! /Leon med förälder
Vi har läst.
Vi har läst
Tack för fin vecka!
Vi har läst! Wilma ser fram emot allaktivitetsdagen på onsdag! 🙂
Vi har läst!
En bra vecka!
Kommenteringen är stängd.