Plutos veckobrev v.6

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

NO
Under veckans NO-lektion har vi lärt oss mer om Älgen. Både röd och grön grupp har hunnit ha NO. Vi tittade på ett avsnitt av Djurverket och sedan skrev vi fakta om älgen.

ÄLG

 • Älgen är störst i skogen.
 • Den äter växter.
 • Älgkon saknar horn.
 • Den suger inte blod.

På skolgården såg vi en koltrast som mumsade på ett äpple. Några plutokompisar hittade svamp.

 

IDROTT
Denna veckan hade röda gruppen idrott. Vi inledde lektionen med “Väcka Kroppen” och “Rörelsestopp”.

I redskapsbanan övade vi på att:

 • åla under tunneln.
 • stödja genom att hoppa sidhopp på bänken.
 • gå upp och hoppa ned i tjockmattan.
 • balansera på bänkar och klättra i ribbstolen.
 • rulla genom att göra kullerbytta på skumkilen och på långmattan.
 • hoppa satsbräda upp på plinten och ljushopp ner.
 • balansgång på bänkarna.

Vi hjälptes sedan åt att plocka undan alla redskap och avlsutade passet med att varva ner liggandes på golvet till lugn musik.

 

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Pp. I lådan låg bilder och ordbilderna PLUTO, PLANETER, PIPPI LÅNGSTRUMP, PELLE PLUTT och PION. Vi ramsade “Pelle Plutt”, sjöng Majas abc-sång om “Pionen” och “Här kommer Pippi Långstrump”. Vi tittade på “Bokstavståget” och har arbetat med Bokstavsslingan.
Vi har arbetat i Bokstavsboken och samlat ord som börjar på eller innehåller Pp.
De som ville fick också använda sin fantasi och kreativitet och förvandla bokstaven P till något som börjar på P i en skapande uppgift.

Språklust
Vi har har lärt oss en ny rörelseramsa om “Fågel Fenix” och sjungit “Elefantvisan”. Vi har även börjat arbeta med sammansatta ord. Sammansatta ord är ord som kan stå vart och ett för sig men också sammanfogas till ett nytt ord.
För synliggöra och förstå detta så enkelt som möjligt använde vi våra händer till hjälp.

Orden GLAS och ÖGON bildar det nya ordet GLASÖGON

Plutokompis!
Vilket nytt ord får du om du sätter ihop orden SOL + STOL? Berätta och visa med händerna för någon där hemma.

Vi har även övat på att dela upp sammansatta ord för se vilka två ord vi får då.
Då har vi gjort samma övning med händerna som hjälp fast gjort rörelsen tvärtom.

I ordet FISKPINNAR hittar vi orden FISK och PINNAR

Plutokompis!
Vilka två ord hittar du i ordet HÅRBORSTE? Berätta och visa med händerna för någon där hemma.

Vi har också lyssnat efter vilka två ord som finns i det sammanssatta ordet. Efter det har vi gömt den ena av händerna bakom ryggen och sagt vilket av orden som blev kvar.

Vi har det sammnsattaordet GODISPÅSE och gömmer PÅSE bakom ryggen. Vad har vi då kvar? Jo GODIS.

Brev från filurerna
I veckan dök det upp ett brev från filurerna. De skrev att de var så glada som fick lära sig så mycket av alla plutokompisar. De hade gjort träningsblad med alla bokstäver där vi kan träna på att skriva fint och sedan färglägga bokstäverna i filurboken.

 

MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi kommit fram till talet 10. Vi tittade på katten, musen, tiotusen om talet 10. Sedan pratade vi om att vårt siffersystem är ganska smart. Tänk om alla tal hade egna symboler? Då hade vi behövt hålla reda på 100 symboler för att kunna skriva talen upp till 100 och det hade varit svårt att komma ihåg.

Plutokompis! Kommer du ihåg vilka två siffror vi använder när vi ska skriva talet 10?

Sedan tränade vi på att skriva 0 och 10 i matteboken genom att börja på startpricken längst upp. Efter det tränade vi talraden 1 till 10. Slutligen parade vi ihop antal som tillsammans blir 10 och tal som tillsammans blir 10.

 

SO
Mångrupperna

Dramalek (Hydra)
Vi provade några nya lekar/övningar den här gången.
Den klassiska dramaövningen “Spegeln” gjorde vi i par där en härmar den andres rörelser. Vi utvecklade sedan övningen till en lek där paren skulle komma överens om att föreställa en gemensam form eller rörelse och sedan ställa sig på olika platser i klassrummet. Två kompisar kom sedan in i rummet och försökte para ihop de som såg lika ut.
I leken “Gröten kokar över” sitter vi på stolar i en ring medan en kompis går runt och frågar om gröten kokar över, svaret kan då bli ja eller nej. Svarar kompisen ja blir det en ny kompis som hittar på vad vi ska föreställa när vi byter plats med varandra. Då kan det bli fullt med tex studsbollar, vildhästar eller katter i ringen när vi försöker hitta en ny stol.

Den här gruppen gillar verkligen sagomassage som vi avslutar varje pass med, barnen kallar det för “spa-stunden”, så det kommer vi att fortsätta med övriga gånger som är kvar (3 st).

Sagomattan (Nix)
Vi började med att ta fram varsin iPad. Alla fick lära sig hur man går in på anteckningars ritverktyg.Vi tränade en stund på att hitta runt bland pennor, färger, linjal och sudd.

Bild plutosar i soffan med iPad (två biler)

Sedan tittade vi på ett avsnitt av sagomattan som denna gång handlade om en gammal gubbe med en magisk, levande tyddybjörn. De bodde i ett hus på landet.

Sedan slog vi tärningarna och fick reda på att vår saga skulle handla om nyckelpigan Blissa som bodde i ett jordgubbsträd. När sagan var klar så plockade vi fram iPadsen igen och ritade passande bilder till. Veckans saga hänger som vanligt bredvid dörren in till ateljén.

Simskola
Den här veckan har vi fortsatt att övar på ben- och armtagen samt simmat både bröst- och ryggsim. Vi fick även hoppa från kanten ner i en rockring, simma fram några meter och plocka upp en ring på botten av bassängen. Vi avlsutade med en skön duch och lite bastuhäng innan vi åkte tillbaka till skolan.

Skolbio
I torsdags var vi på Gustavsbergsteatern och tittade på filmen Jazzoo Festen. Efter bion åkte vi tillbaka till skolan och åt vår medhavda matsäck i klassrummen.
Under eftermiddagen samtalade vi om och utvärderade filmen med hjälp av VT-rutinen “Dragkampen”.

 

FRITIDS

Veckans pyssel
Alla hjärtans dag närmar sig och några barn har under veckan gjort kort och några barn har fortsatt pysslet med bokstaven Pp.

Vi fortsätter att sy våra bokstäver och många barn börjar bli färdiga med det.

Fritidsgympa
I måndags var det barn från röda gruppen som gick iväg till gympasalen och där tog de fram bandy, basket och långmatta för kullerbyttor. De två nästkommande måndagarna blandar vi inte barn från grön och röd eftersom det är så många som ännu inte fått möjlighet att gå iväg. På måndag är det barn från grön som får möjlighet att vara med.

Leken
Den här veckan har många barn velat leka skola inne på eftermiddagarna och du som brukar vara med i den leken får gärna berätta hemma hur det går till. Bygg- och konstruktionlekar är även det något som flera väljer på eftermiddagarna.

Vi har ett gäng som gillar att vara ute efter mellisrasten och den här veckan har vi bla sett några plutokompisar runt pingisbordet tillsammans med äldre fritidsbarn. Vi har sett barn som letat och hittat mask i buskarna och våra “svampexperter” har lyckats hitta svamp på skolgården.

 

Skola och hem

Läxa
Idag fredag har vi skickat med en läxa hem. Det är en läxa som vi ska sätta in i “Boken om mig” som vi jobbar med här på skolan. På baksidan av pappret finns några frågor och lite instruktioner. Ta med läxpappret tillbaka till skolan så fort det är klart.

Namnläxa

Toaletten
Flera plutokompisar har haft en kompis som har vaktat utanför toaletten eftersom de inte vill låsa dörren. Nu har vi gjort skyltar som man kan låna och hänga på dörren när det är upptaget. När man är klar tar man med sig skylten och lämnar tillbaka den till oss pedagoger.

 

Allaktivitetsdag för Mellangården
Fredagen den 21 februari är det dags för Mellangårdens Allaktivitetsdag. Denna dag kommer eleverna att få göra EN av de fyra aktiviteter som vi erbjuder. I år går det att välja på Sagovandring, Pyssel & bak, Wild kids och Skridskor. Mer information om varje aktivitet och hur ni anmäler ert barns önskemål, hittar ni i Pdf:en nedan.

Sista anmälningsdag är söndagen den 9 februari.

Mellangårdens allaktivitetsdag 21 februari

Anmälningsformulär

 

Plutos telefon
Vi vill förtydliga våra rutiner kring vår klasstelefon och hur ni föräldrar enklast kommer i kontakt med oss.
Om du vill nå oss under dagen för att förmedla något som inte står i schoolsoft är det bäst att maila till: pluto.personal@lemshaga.se

Våra telefontider är: 8.00-8.30 och 14.00-17.00. Under dessa tider har vi telefonen i närheten och svarar eller ringer upp så fort vi har möjlighet.
Plutos tfn: 08-586 313 10.

Under skoltiden 8.30-14.00 är vi inte vara anträffbara på telefon, då vi är mitt i verksamheten med barnen. Skulle du i händelse av något akut behöva nå oss under den tiden ringer du till expeditionen, så kontaktar de i sin tur oss.
Expeditionens tfn: 08-586 313 00.

 

Nästa vecka
Måndag: Röd/idrott. Grön/NO. Fritidsgympa kl.15-16 (barn från grön grupp)
Tisdag:
Onsdag: Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.
Torsdag:
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.