Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Oo. I lådan låg bilder och ordbilderna ORM, ORMBUNKE och OPSIS KALOPSIS. Vi ramsade om “Ester Orm”, sjöng Majas abc-sång om “Ormbunken” och tittade på Lennart Hellsings abc om “Opsis Kalopsis”
eleverna har arbetat enskild med Bokstavsslingan och i Bokstavshäftet och tillsammans har vi samlat ord som börjar eller innehåller Oo.
Språklust
Den här veckan fortsatte vi med långa och korta ord. Vi har lyssnat på ordpar och enskilt fått urskilja det KORTA och det LÅNGA ordet. Vi har prata om vad långa och korta ord är (det ord som låter längst stund att säga samt innehåller fler bokstavsljud/bokstäver). Vi har även pratat om att ett ord kan vara både kort eller långt, beroende på vilket annat ord vi jämför med.
MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi jobbat med de geometriska formerna rektangel, triangel, cirkel, och kvadrat. Vi såg på Miniräknarna och avsnittet om smörgåsens alla former.
Plutokompis! Vilka former hittar du i smörgåsen?
I matteboken målade vi de olika formerna i varsin färg. Sedan letade vi efter formerna inne i klassrummet. Vi hittade massor av saker som hade dessa former. Sedan gjorde vi ett mönster där det gällde att både tänka på färg och form för att få mönstret att stämma. Efter det gjorde vi fler födelsedagsarmband genom att först göra en ritning och sedan följa ritningen för att få samma mönster på sitt armband. Det här var en uppgift som vi gjorde tidigare i höstas och den här gången gick det hur snabbt som helst.
NO
Denna vecka var det röda gruppens tur att ha NO. Vi fortsatte att arbeta med fåglar i Sverige. Vi började med att titta på två korta filmer: Skrutts fågelbok om små fåglar och Fåglar i Sverige. Efter det läste vi om Koltrasten som är sveriges nationalfågel. Den har en vacker sångröst som vi lyssnade på. Sedan tränade vi på några vanliga fågelnamn och hur vi känner igen just dessa fåglar genom att spela fågelmemory.
Plutokompis! Kommer du ihåg vad den här fågeln heter?
IDROTT
Denna veckan hade gröna gruppen idrott. Även denna vecka hade vi turen att gympasalen var ledig. Vi inledde lektionen med Väcka Kroppen och Rörelsestopp.
Denna vecka var huvudaktiviteten Myrornaslek. Det är en bollek där eleverna är indelade i två myrlag med varsin myrdrottning. Leken går ut på att arbetarmyrorna som är uppdelade på varsin planhalva ska kasta myrägg (bollar) till sin drottning som står på en tjockmatta på andra sidan planhalvan. Drottningen samlar alla “ägg” hon lyckas fånga i en skattkista. När alla ägg är slut räknar vi hur många varje lag lyckats samla in.
SO
Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)
Sagomattan – Nix
Vi började med att se avsnitt 3 av Sagomattan. Den här gången besökte Marcus Ormingeskolan. Efter det drog vi sagostenar ur påsarna och den här gången fick vi reda på att sagan skulle handla om: en flicka, som ville till månen, men som somnade och en kompis till henne som skulle hjälpa till och sedan blev det delad pizza.
Simskola – Charon
Den här veckan på simskolan har vi fortsatt att öva flitigt på tekniken i bentagen samt simmat både bröst- och ryggsim. Några av barnen var ute i stora bassängen och övade att simma en längre sträcka.
Dramalek – Hydra
- Namnkedjan
- Denna ringen den ska vandra
- Rörelsestopp
- Katten och råttorna
- Sagomassage
Denna ringen den ska vandra. Vi sitter i ringen, håller i vår gemensamma tråd och skickar en ring på tråden mellan varandra och sjunger “Denna ringen den ska vandra från den ena till den andra..”
Kompisen som ligger i mitten blundar och när sången slutar ska den lista ut vem som har ringen gömd i sina händer. Vi hittade på en sång som hjälper den som letar efter ringen. Alla som inte har ringen i sin hand sjunger, ‘Jag har ingen’ och den som har ringen sjunger ‘Jag har ringen’.
Rörelsestopp. Vi rörde oss till musik och stelnade till olika statyer när musiken stoppades. Sista gången skulle alla nudda varandra och bilda en stor staty tillsammans.
Katten och råttorna. Det ligger en sovande katt i mitten och runt omkring finns det olika råttbon, i dem bor gåråttor, springråttor, smygråttor och galoppråttor. Råttorna ska lyssna efter just deras rytm från trumman och ta sig ut från sina bon för att röra sig runt katten. När trumman tystnar försöker råttorna ta sig tillbaka till sina bon, om de inte blir fångade av katten.
Vi avslutade med sagomassage.
FRITIDS
Här kommer några bilder från veckan på fritids.
Skola och hem
Information
Utvecklingssamtal
Nästa vecka drar utvecklingssamtalen igång. Vi ser fram emot att få prata mer med er alla.
Onsdagen den 17:e (samtalsdagen) kommer fritids att var öppet för de barn som är i behov av omsorg. Men på grund av rådande läge så rekommenderar och önskar vi att alla som kan vara hemma är hemma denna dag. Har ni behov av omsorg så får barnet vara med på samtalet härifrån skolan. Har ni samtalet en annan dag så önskar vi att ni även då har barnet hemma under samtalet om möjligt.
Inför samtalet fyller ni i dokumentet “inför samtalet” tillsammans med ert barn.
(se bifogad pdf nedan eller under aktuellt/nyheter/info från mentorer i schoolsoft).
Ni som inte har tillgång till skrivare får be om ett exemplar från skolan vid lämning/hämtning.
Inför utvecklingssamtalet vt-21
Våga visa – kvalitetsundersökning
Stort tack till er som hittills ha svarat på enkäten. Det betyder mycket för att ni tar er tiden till detta. Ni som ännu inte hunnit med att svara har till den tisdagen den 16/2 på er. Se förra veckobrevet för mer detaljerad information kring hur du går till väga.
Sportlov v.9
Om två veckor är det sportlov och vi behöver veta vilka barn som kommer att vara på fritids. Gå in i schoolsoft och anmäl närvaro eller ledighet. Tack!
Vecka 7
Måndag:
Tisdag:
Onsdag: Samtalsdag ingen ordinarie skoldag. Fritids har öppet för de som anmält närvaro.
Torsdag: Mångrupper. Skolstart för simskola 07.50, dramalek/sagomattan 8.20.
Fredag: Idrott röd (utomhus alt. i klassrummet) / NO grön.
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
En kommentar
Tack för veckan! /Molly W
Kommenteringen är stängd.