Plutos veckobrev v.7

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO

Denna veckan blev det ingen NO-lektion så därför har vi letat djur och djurspår på gården under rasterna. Vi hittade flugor, en spindel och troligtvis en liten tvestjärt. Spår av djur som vi hittade var bland annat en pinne där något djur grävt fina små gångar. Sedan hittade vi stora rivmärken på ett träd. Troligtvis är det planetens farligast varelse som har lämnat dessa spår.

 

 

 

Plutokompis! Vem är den farligaste varelsen på vår planet?

 

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Qq. I lådan låg bilder och ordbilderna QUAIL, QUETZALER, QUAGGA, QR-KOD och QI GONG. Vi titta på några korta klipp om de tre ovan nämnda djuren som börjar på Q. Vi tittade även på hur en utövar Qi gong och prövade att göra några övningar. Vi sjöns Majas alfabetssång om kluriga Q samt tittade på “Bokstavståget”. Vi har arbetat med Bokstavsslingan och i Bokstavsboken.

 

 

 

MATEMATIK

 

Under veckans matematiklektioner har vi gjort talet 10 i vår sifferbok. Alla fick titta igenom sitt häfte och kolla så att det inte var någon sida som missats. Eftersom vi är klara med häftet så kunde alla ta hem det. 

 

 

I matteboken spelade vi cirkusspelet som handlade om att slå en tärning och måla lika många ränder på ett cirkustält. För att vinna behövde man få rätt antal på tärningen för att det skulle gå jämnt ut. Vi pratade också lite om spel. I spel med tärning på en spelplan så är det slumpen som avgör vem som vinner.

 

Plutokompis! Kan man träna så mycket på att slå tärning att man blir så bra på det att man alltid slår det numret man vill ha?

 

 

SO

Mångrupperna (Nix ,Charon, Hydra)

 

Nix (sagomattan)

Vi började med att titta på ett avsnitt av sagomattan. Denna gång handlade det om en törstig blomma som ville ha allt vatten för sig själv.

 

Sedan var det dags för oss att skapa vår saga. Vi kastade tärningarna och fick reda på det här:

 

Huvudperson och miljö       En elefant i en luftballong

Problem                                   En robot

Hjälpare                                  En snögubbe

Lösning                                   En guldcykel med raketmotor

Slut                                          Ett stort knytkalas

 

Under tiden som vi fantiserade fram sagan tillsammans så fick alla rita en kladd med små komihåg-bilder till varje prick. Sedan fick de välja om de ville rita bilden till sagan med vanliga pennor eller på iPad. Vi redovisade sagan genom att vi läste upp den och visade bilderna för kompisarna som varit i de två andra grupperna. Sagan sitter som vanligt bredvid dörren in till ateljén.

 

 

 

Hydra (dramalek)

Så här såg onsdagens innehåll ut i dramaleken.

  • namnkedjan
  • Vad gjorde vi förra gången?
  • blåsa fjäder i par
  • Levande leksaksaffären
  • barnens önskemål 
  • sagomassage

Barnen arbetade i par och fick en fjäder som de skulle försöka hålla i luften så länge som möjligt genom att blåsa på den. Det var jobbigt och svårt men roligt, sa många.

I Levande leksaksaffären leker vi att det finns en gammal dam som äger en leksaksaffär där det finns fullt med olika leksaker. Barnen tänker ut en leksak som de vill föreställa. På dagen är affären öppen och leksakerna sitter på sina hyllor. På natten får alla leksaker liv och kan prata med varandra.. Plutokompis, vilken leksaksfigur föreställde du?

Barnen fick möjlighet att önska lekar inför de sista gångerna.

Vi provade en ny massagesaga som kallades Hösten. Kommer du ihåg vilka massagerörelser du gjorde på din kompis?

 

Simskola

Denna veckas simskolepass inleddes som vanligt med att vi övade på bröst- och ryggsim. Vi avslutade passet med att livrädda varandra genom att bogsera en kompis i en livboj medan vi simmar ryggsim.

 

Vänliga veckan

Vi på mellangården har haft vänliga veckan som avslutades med alla hjärtans dag. Tryggisarna kom på besök och presenterade sig och delade ut gelehjärtan till alla.

 

 

Under veckan har vi pratat om hur man är en bra kompis och vad man kan säga till någon för att göra någon glad, en ”uppåtpuff”. Vi har ritat hjärtan och skrivit uppåtpuffar som vi hängt upp i matsalen.

 

 

 

 

I klassrummen har vi pysslat allahjärtansdagspyssel.

 

 

 

 

Innan fredagens städdisco tittade vi på film och åt popcorn i strutar.

 

 

FRITIDS

 

Skola och hem

Allaktivitetsdag

I början på nästa vecka kommer vi att lägga ut information på schoolsoft om allaktivitetsdagen och vilken aktivitet ert barn har fått.

 

Veckans läxa

Idag fredag kommer en ny läxa. Den finns på din hylla när du går hem. Den här gången ska du berätta lite om när du föddes. Be någon om hjälp att skriva eller skriv själv. Klistra in ett kort på dig som bebis eller mejla en bild till pluto.personal@lemshaga.se

Döp mejlet till bebisbild och ditt namn. Lämna gärna in din läxa på måndag men självklart kan du göra det någon dag senare om ni har mycket annat just under helgen.

Frågor till läxan:

  • När föddes du och vart?
  • Hur mycket vägde du och hur lång var du?

 

Praktikanter i Pluto

Nästa vecka kommer vi att ha två elever från Merkurius (åk 8) på praktik hos oss. Varmt välkomna Samuel och Viggo.

 

 

Nästa vecka

Måndag: Röd/idrott. Grön/NO. Fritidsgympa kl.15-16 (barn från grön grupp)OBS! Eftersom skolan var stängd i måndags är ovanstående som gäller.

Tisdag:

Onsdag: Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.

Torsdag:

Fredag: Allaktivitetsdag

 

Trevlig helg! 

/Plutos pedagoger

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.