Plutos veckobrev v.7

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

SVENSKA

Ord att förstå – Läsning – Läsförståelse
Veckans ord var häl, surrar och skvalpar. Vi har läst orden och meningarna gemensamt.

.

Vi har samtalat om ordens mening och betydelse utifrån frågeställningar som…
-varför tror ni att Amir skrubbar sin häl?
-var på kroppen finns det en häl? Hur många hälar har vi?
-hur låter det när det när bin surrar?
-finns det fler insekter som surrar?
-hur låter det när vågor skvalpar?
-hur kan man få vatten i ett glas att skvalpa?

Vi har lyssnat på och läst med i texten TVÅ VERSER! Den ena versen hetta Djurens fest och den andra Pratapparater. Vi inledde med att titta på framsidan och gissade vad vi trodde att texten skulle handla om. Sedan samtalade vi vidare utifrån frågeställningarna:
-vad är en vers, tror du?
-vad är det för skillnad på en vers och en saga?
-vad handlade verserna om?

.

Efter det fortsatte vi parvis och sedan gemensamt att samtala om olika apparater som vi har i vårt hem och hur de låter. I arbetsboken var uppgiften att rita tre apparater som låter och skriva vad de heter.

 

Bokstav och ljud
Veckans bokstav var Kk. Vi har pratat om vad bokstaven heter och vilket ljud den har. Vi har samtalat om ord som vi känner till som börjar eller innehåller Kk. I ordlådan låg orden: KOLSVART, KRITVIT, KROKODIL, KANIN, KOMPISSÅNG och KRAKEL SPEKTAKEL. Vi sjöng Krokodilen i bilen, Krokodilen och aporna och Jag är en vanlig kanin. Vi har tittat på ramsan om Krakel Spektakel av Lennars Hellsing och på Bokstavstågets film om Kk. På Läsresans webb har vi titta på olika bilder, lyssnat på orden och ringat in de som börjar och innehåller Kk. I arbetsboken har vi arbeta med uppgifterna Kk och efter det arbetat i appen skolplus och spelat Kk-spelen.

 

Språklek
Denna vecka har vi pratat om vilka bokstäver som är vokaler och lyssnat efter deras språkljud. Vi fick höra en vokalramsa som Maria lärde sig när hon gick i skolan.

AOUÅ – jätten klampar på,
EIYÄÖ – mjuka flingor av snö.

Vi har lyssnat efter första ljudet i ord som börjar med en vokal. Vi har lekt Ett skepp kommer lastat, och skickat saker som börjar på en vokal (öga, ubåt, elefant, apa etc.)
Vi har sjungit ”Bä bä vita lamm” på ett tokigt sätt genom att byta ut vokalerna i texten till en och samma.
Till exempel så här:

“Bi, bi, viti limm, hir di nigin ill?
Ji, ji, kiri birn, jig hir sickin fill.
Hildigsrick it fir ich sindigskjil it mir,
ich tvi pir strimpir it lilli lilli brir.”

Plutokompis!
Kan du sjunga sången tillsammans med någon där hemma? Pröva att sätta in Ö eller U, hur låter det då?

Vi har även pratat om vilka bokstäver som är konsonanter. Vi lyssnade efter första konsonantljudet i olika ord (sss i sol, nnn i nål, hhh i höna, lll i lampa). Efter det lekte vi sakletare, där vi fick uppdraget att ställa oss vid eller peka på något som började på olika vokalljud som Maria/Christina sa.

 

MATEMATIK

Under matematiken denna vecka har vi arbetat med talet 0 och talet 10 vi har övat på att skriva talen men också pratat om 10 kompisar. Kommer ni ihåg vilka siffror som tillsammans blir 10? Vi har också pratat om ordningstal och sett på Katten musen tiotusen avsnittet Första, andra, tredje.

 

IDROTT

Denna vecka var det röda gruppen som hade idrott. Vi inledde med uppvärmningsövningen Väcka kroppen. Efter det övade på grundrörelserna: krypa, stödja, klättra, springa, hoppa, rulla och balansera i dagens redskapsbana.
Vi avslutade med undanplockning av alla redskap och avkoppling i dämpad belysning.

 

NO

Vi har under dessa gånger pratat uppfinningar, vad är en uppfinning? Eleverna kom med många förslag såsom robotar, mobiler, iPads, med mera. Vi kollade på några svenska uppfinningar som till exempel: skiftnyckeln, dynamiten, gradskalan celsius, torrmjölk och tetrapacken. Vi fick sedan sätta oss och fundera på om vi kunde uppfinna något eller om vi kunde förbättra/utveckla en befintlig uppfinning. Nu har vi flera plutokompisar som tänker uppfinna tidsmaskinen. Nästa gång vi har NO vilket är v.10 för röd och v.11 för grön. Så önskar jag att man kan ta med sig lite material som vi kan tänkas behöva såsom kartonger och plast. Fråga gärna era barn vad de kan tänkas behöva för att bygga sin uppfinning.

 

SO

Alla hjärtans dag
Vi har uppmärksammat alla hjärtans dag och vänskapsveckan. Under en samlingen samtalade vi om hur vi firar denna dag och vad denna tradition har sitt ursprung ifrån. Vi blev bjudna på smarriga gelehjärtan och pysslade ett vänskapshjärta, där alla fick färglägga en varsin unik bit. Vi pysslade även en hjärta-fjäril att ta hem och ge bort till någon.

 

 

Nix – simskola
På simskolan inledde vi som vanligt med att öva på bröst- och ryggsim, med och utan flythjälpmedel. Denna gång pratade vi även “Sjövett”, hur en flytväst fungerar och varför det är så viktigt att ALLA familjemedlemmar har på sig den när vi vistas på sjön.
Sedan sänktes bassängbotten så att ingen bottnade och vi tog på oss en varsin flytväst.
Vi testade flytvästens förmåga och övade både på att flyta och simma bröst- och ryggsim med den på. Några testa även på att försöka dyka ner till botten vilket visades sig var helt omöjligt.

 

Charon – dramalek

 • Namnkedjan
 • Blåsa fjäder
 • Lekar när vi sitter på stolar i ring:
  – Alla som..
  – Fruktsallad
  – Flocken
 • Kompismassage till en saga

Den här gången lekte vi lekar då vi sitter på stolar och byter plats med varandra när den som står i mitten ropar ut något.
Alla som gillar att.. borsta tänderna, äta godis, bada osv, byter stol med andra kompisar som tycker lika.
Fruktsallad vi bestämde tre frukter, vattenmelon, äpple och apelsin. Anna viskade en frukt till var och en. Om den som stod i mitten tex ropade apelsin gällde det att byta stol med alla apelsiner.
Flocken Vi ändrade sedan leken till ett djurtema med djuren, noshörning, hund och varg och om den som stod i mitten ropade ‘Flocken’ skulle alla byta stolar med varandra.
Kompismassage Barnen sitter i par och får turas om att ge och ta emot massage samtidigt som de lyssnar på en saga och får instruktioner hur de kan massera.

 

Hydra- bild
Vi har denna vecka fortsatt med att arbeta på våra mönster. Vissa har hunnit klart och fortsatt med en ny. Så här ser några av bilderna ut.

 

FRITIDS

Veckans pyssel
Fina garnbollar har det pysslats med under eftermiddagarna. För många barn kan det vara skönt att varva ned med ett lugnare pyssel efter skoldag och utelek.

 

Skola och hem

Information

 

Teater i Gustavsberg
Nästa vecka på tisdag den 22/2 åker vi till Gustavsbergsteatern och tittar på föreställningen: Världens mesta Ester som handlar om Ester som är ny i klassen.
Denna dag behöver alla ha med sig egen lunchmatsäck, dricka och frukt (Obs! inga sötsaker eller nötter). Alla behöver vara lämnade sedant 8.20 som vanligt. Efter morgonsamlingen tar vi bussen till Gustavsberg. Vi beräknar vara tillbaka på skolan till mellanmålet.

 

Skridskodag på Ekvallen
Nästa vecka på torsdag den 24/2 kommer vi på Mellangården att ha en heldag på Ekvallen och åka skridskor. För att vi pedagoger ska kunna organiseras oss på bästa sätt denna dag behöver ni ta del av mer detaljerad information samt fylla i formuläret “Skridskodag”. Detta formulär har vi lagt ut en länk till på schoolsoft och mailat ut till er. Vi vill att ni har läst igenom det och ha era svara senast nu på söndag den 20/2. Ps. glöm inte att trycka på ”Skicka” längst ner när ni fyllt i formuläret!

 

Löss
Vi har fått kännedom om att det går löss bland barnen igen och troligtvis har vi inte blivit av med dem sedan i höstas.
Det är nu viktigt att alla familjer håller koll och luskammar samt behandlar när så behövs. Meddela oss om/när ni upptäcker löss så vi kan informera alla familjer.

 

Kommande händelser:

 • v.9 – Sportlov
 • v.15 – Påsklov

 

Nästa vecka:
Måndag: Morgonfritids/sovmorgon. Skolstart 9.20.
Tisdag: Teater i Gustavsberg. Samling på skolan 8.20. Medtag lunchmatsäck och dryck.
Onsdag:
Torsdag: Skridskodag på Ekvallen. Se mer utförlig information på mail/schoolsoft.
Fredag: Mångrupper, Nix (simskola) ses senast 7.50 i Plutos hall. Charon (Dramalek) och Hydra (Bild) börjar som vanligt 8.20.

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger